Som jag skrev i förra inlägget tänkte jag bjuda på mina bästa tips från vårens och sommarens tre Gotlandsbesök! Det blir högst personligt och kanske inte någon ”Gotlands bästa”-lista ur ett allmänt perspektiv, men jag har många guldkorn att tipsa om som jag ändå inte vill låta er gå förbi.
Många sommarkryssningar, både Birkas och de stora internationella rederiernas, stannar till i Visby. Med Destination Gotlands färjor tar man sig hit året om. I år gjorde även Viking Line särskilda Visby-kryssningar i samband med Almedalsveckan.
Under ett dagsbesök räcker det att strosa runt i Visbys gamla stadskärna; rosornas stad har mycket idyll och sommarkänsla att bjuda på med allt från trevliga små hantverksbutiker till caféer på mysiga innergårdar!
Tips och utflyktsmål
Det är gångavstånd från hamnen till ringmuren och faktum är att ett Visby-besök varken måste vara särskilt detaljplanerat eller komplicerat. Strosa, njut av en glass på Glassmagasinet nere vid hamnen (de lär vara Europas största glassbar), låt barnen att springa av sig på gräsmattorna i Almedalen (där det också finns en bra lekpark), ta en fika med en bit traditionell saffranspannkaka (som nästan blir en mindre lunch i mättnadsgrad).
Har du tid att ge dig ut på ön finns hur mycket som helst att se och göra. Vid mitt första besök i maj stannade jag tre nätter och gjorde inget annat än att se mig omkring, ändå hann jag bara med en bråkdel. Bra restauranger finns det till exempel gott om och är en trevlig anledning och mål för en utflykt.
För alla foodies blir det bråda dagar. De White Guide-nämnda restaurangerna på ön är inte mindre än 25 varav jag hann besöka fem stycken (dock åt jag inte vid alla besök – en mage rymmer bara SÅ mycket!). De jag besökte var Tuppens krog, Lilla Bjers, Restaurang Rot, Smakrike Krog och Stelor.
5 gotländska krogtips
- Tuppens krog (Visby)
På Tuppen åt jag lunch och pratade med drivkrafterna bakom såväl denna restaurang som Gula Hönan i Ronehamn. Mamma Tina-Marie är egentligen dokumentärfilmare där ekosystem och jordens kretslopp står i centrum, en filosofi som även speglas i restaurangernas utbud och stil.
Barnen Josefin Qwiberg och Marc Enderborg driver både Tuppen och Gula Hönan som 2016 fick betyget Mästarklass. Genom att i första hand välja egen- eller lokalodlat och ”rädda” mat som de större grönsaksgrossisterna annars måste slänga, gör de både lokalproducenter glada och minskar matsvinnet.
Läraren och konstnären – Margareta och Göran – skulle inte alls överta föräldragården eller jobba med jorden. Ändå har de drivit gården, krogen och sitt ekojordbruk Lilla Bjers i 21 år!
Från en småskalighet där de drevs av att kunna ge sina barn ren mat, har de idag 35 anställda. En av dem är Hanna Lukowiesky som blev utsedd till Årets ekokock 2018 – inte illa! Hit kan man komma för att äta deras femrätters meny eller bara handla något fräscht, ekoodlat i gårdsboden.
Kocken Luqaz Ottosson delar lokal med glasblåsaren Jennie Olofsson. I en gammal stenlada serverar de fasta middagar med 14 åtråvärda platser kring ett gemensamt bord mitt i glasblåseriet.
Det blir både happenings och en spännande miljö att äta och dricka i – självklart ur glas skapade av Jennie. Målet är att så mycket som möjligt ska vara lokalproducerat; såväl mat som möblemang, arbetskläder samt tallrikar och glas.
Paret Rickard och Lotta som driver krogen är ursprungligen från Jönköping. Som många andra har de charmats av Gotlandsandan och bor och driver nu Smakrike Krog & Hotell året om. Rickard står i köket och lägger ner själ och hjärta för att få fram bästa smakerna ur öns råvaror. Vid mitt besök hade jag turen att komma mitt i sparrissäsongen och fick äta en underbar middag som jag bara måste få berätta om även om det blir lite långt. 😉
Min förrätt (efter en underbar amuse bouche på skaldjur) var en primörsallad med friterad äggula smaksatt med tryffel, hyvlad parmesan och tryffelvinaigrette, hyvlad sparris, grillad sparris och sparrispannacotta (fantastiskt, jag lovar!).
Till varmrätt serverades lamm från Graute gård överbakad med ramslök, parmesan och panko samt oxmärg. Till det en potatisgratäng. Det var läckert och mustigt och bara ropade efter ett kraftigt rödvin att sällskapa med, men jag körde och fick vackert avstå. 😉
Desserten svepte in som en smakfanfar på slutet med vaniljbakad rabarber, råmarinerad sparris, pralinémousse, kardemummaströssel och till det sparrisglass. Ja det låter udda jag vet men det var magiskt gott…!
Kan du inte avstå ett gott vin till går det att övernatta också. Men planera och boka i förväg – det finns bara 6 rum och är populärt. I höst har de även särskilt tryffeltema.
Hotel och kök som drivs av My och Linus, två eldsjälar som inte är mycket för att kompromissa och inte heller räds att stå för vad de tycker. ”Visst är ekologiskt bra, men det är inte alltid hållbart, det handlar om så mycket mer” säger Linus.
Han är inte bara prisbelönt kock utan också en mycket engagerad sådan. Han intresserar sig lika mycket för att få tag i de bästa råvarorna från olika odlare och producenter på ön till vad man kan göra åt energi- och vattenåtgång. My har både arbetat med pr och haft inredningsbutik, två bra erfarenheter om man ska driva eget hotell och krog.
De sju rummen får gäster ända från New York, som uppskattar atmosfären och autenticiteten på deras gårdshotell. ”De häpnar över att de bara kan gå rakt ut i naturen bakom huset, lägga sig i en hängmatta och spana ut över betande lamm och hästar” ler My.
Håll utkik efter unika spelningar sommartid i deras lada med artister som Lisa Nilsson m.fl.
…och ett bonustips!
Warfsholm Pensionat är mig veterligen (ännu) inte med på White Guides lista, men räknas gott till kategorin ”riktigt trevligt boende samt kök”! Det anrika pensionatet ligger drygt 3 mil från Visby (tar cirka 40 minuter med bil) och här har de också stora konserter sommartid. Sommarens program har bjudit/bjuder på artister som Carola, Shirley Clamp, Plura, Scocco…ikväll spelar Sarah Dawn Finer där.
Jag hade privilegiet att bo här under mitt första Gotlandsbesök och njöt av den personliga stämningen, välkomnandet och den goda maten. Även här håller man fanan högt vad gäller inköp av kött och grönt, och förstås tillagningen. Förutom Lux i Stockholm är de till exempel ensamma om att få sin sparris direkt från Stenhuse gård.
Med det gotländska i fokus vill Warfsholm använda så mycket lokalproducerat som möjligt, och det får gärna vara ekologiskt. Stilen ska vara lite rustik och allt lagas från grunden. Kökschef Simon berättade att de satsar på att bli KRAV-märkta. Här njöt jag också av sparris från Stenhuse gård och läckert vårlamm från Graute Gård.
Anledningar till repris
På min personliga wishlist till nästa gång står bland annat Surflogiet, Furillen, Bungenäs, Prima gård – ja hela Fårö liksom Sudret i söder med kända rakuen Hoburgsgubben! Det finns alltså många motiverande anledningar att åka tillbaka. 😉