Tallinn, vår närmaste huvudstad i alla fall från Stockholm sett, har blivit utnämnt till världens bästa budgetdestination 2018 av Lonely Planet. Spanar man österut är det nog i ärlighetens namn inte den billigaste av baltstaternas städer, men kombinerat med faktorer som sevärdheter, tillgänglighet och närhet/smidighet så ja, då kan det nog stämma. 🙂
Havsvägen – bästa vägen
På Seafun rekommenderar vi så klart att man tar sig dit sjövägen, och det finns flera alternativ från Sverige. Dels kan man förstås åka på en långkryssning med vilket stort rederi som helst, många av dem gör veckokryssningar i norra Europa på sommaren där Tallinn är ett vanligt stopp.
Har man kortare tid att avsätta är Tallink det rederi som avgår dagligen från Stockholm året om; deras kryssningar är på 40 timmar med antingen fartyget Victoria eller Baltic Queen. Sommartid kryssar även Viking Line till Tallinn men utan att man går av, ska man gå av köper man lämpligen ett hotellpaket vilket även Tallink har för längre vistelser. Se respektive hemsida för mer information om detta.
Bästa spar-tipsen på plats
Här är fem tips på hur du får reskassan att räcka längre på din Tallinn-resa plus hur du gör besöket ännu smidigare. Hoppas tipsen hjälper dig att få en lyckad vistelse i staden som verkligen har charm och mycket att bjuda på – dessutom firar de 100 år av självständighet i år!
1. Boka så mycket som möjligt hemifrån
Ofta blir saker billigare om man bokar dem i förväg, som måltider på båtturen dit, eller en bussrundtur i staden vid ankomst. Skaffa medlemskort hos rederiet (gratis) som ger rabatter och överväg om du tjänar på TallinnCard (255 kronor/1 dag) som ger gratis transport med bussar och spårvagnar, fri entré till över 40 muséer och sevärdheter, karta och rabatter.
2. Blir du snabbt trött i benen, ta en guidad bussrundtur
Varför inte åka med på en tvåtimmars tur med svensktalande guide som visar de viktigaste delarna av Tallinn och avslutar till fots i Gamla stan. Biljetten kostar 160 kronor vid förköp via Tallink (och med Tallinks Club One-kort som man skaffar gratis). Bussen väntar på parkeringen utanför kryssningsterminalen. Hop on och hop off-sightseeing bussar finns också. Plus en helt gratis rundvandring (!); Tallinn Free Tour. Avgår dagligen klockan 12 från Tallinn Tourist Information (Niguliste 2), under maj-september även kl. 10 och 15.
3. Centralt boende
Om du bestämt dig för att spendera mer än de åtta timmar iland man har till förfogande om man exempelvis gör en kryssning med Tallink, kolla noga upp var hotellet ligger geografiskt innan du bokar. Med kort om tid på plats vill du uppleva maximalt. Att bo i stadskärnan och på smidigt gångavstånd till det mesta (eller till spårvagn och buss) spar både tid och pengar. Ett tips är Tallink City Hotel mitt emot det stora fräscha shoppingcentret Viru Keskus, men det finns förstås flera alternativ.
4. Håll i plånboken på turiststråken
Och då inte bara på grund av ficktjuvar. Priset sjunker ofta (samtidigt som kvaliteten ofta höjs) bara man väljer att fika eller äta lunch på en bakgata från Rådhustorget istället för mitt på, och vill man köpa souvenirer är de garanterat billigare utanför gamla stan än mitt i det mest turisttäta stråket. Så rådet lyder; fönstershoppa och insup atmosfären i de mest charmiga och populära kvarteren men vänta med inköpen till du kommer en bit utanför.
5. Tänk bort fasta priser
Det är förvånansvärt lätt att pruta, särskilt på marknader. Ser du något du vill ha, men tycker priset är för högt – fråga om du får köpa det för det som Du tycker det är värt. I Balti Jaam säljer stånden dessutom ofta snarlika saker vilket ger bra förhandlingsmöjligheter. Peka på grannbordet och fråga om du får köpa varan för samma pris. Bäst är att föreslå vad du vill betala, du kan inte få mer än ett nej. Små matbodar har ofta ”paketpris” (bättre pris) om man köper minst två saker, exempelvis wrap+kaffe, pirog+dryck eller kaffe+bakverk. Happy hour i barer förekommer förstås också, precis som hemma.