Att kryssa i Corona-tider – hälsotänk, råd och rutiner

Hemkomna och välbehållna från en jättefin kryssning med Royal Caribbeans fartyg Jewel of the Seas! Ingen corona-smitta fanns ombord vad vi vet och med undantag för ett inställt stopp på kryssningen (Muscat och Khasab i Oman byttes mot en dag till havs och en dag i Doha i Qatar istället) så flöt allt på som vanligt.

Eller, ja nästan. När stoppen i Oman blev inställda gick hela fartyget också över till säkerhetsläge – varför vet vi inte, viss personal sa att det var en övning, om det blev ”skarpt läge” skulle alla vara inkörde i rutinerna. Detta märktes dels på att vi inte fick ta mat själva i buffetrestaurangen Windjammer och att exempelvis barnklubben stängde alla aktiviteter. Det enda barnen fick göra var att sitta och titta på film. Vi fick också veta att allt på fartyget sanerades/desinficerades var 30-40 minut, så personalen hade att göra med andra ord.

En dag spärrades all mat av i buffén, istället fick gästerna be om/peka på vad de ville ha.

Förmågan att vara flexibel och förstående

Det är intressant hur människor reagerar när saker ändras. Inte alla visar förståelse, en del blir sura. Själva tyckte vi att det bara var bra med detta hälsotänk och att gästernas säkerhet sattes främst. Hellre omaket med att inte få ta mat själv i buffén och att man på så sätt höjde ”hälsosäkerheten”. Jag har sett, inte denna gång men andra, hur folk tar mat med händerna trots att tänger ligger framme…självklart kan man komma emot annat än det man tar till sig själv, så det är jättebra att de gör såhär.

Folk är olika, ibland är det skrämmande hur folk beter sig (läs: hur obefintligt deras hälsotänk är). Detta med att det finns skyltar på toaletterna till exempel med uppmaningen att man ska tvätta händerna efter toalettbesök. För de flesta känns en sådan uppmaning – till vuxna – ganska absurd. Jag menar, finns det överhuvudtaget folk som INTE tvättar händerna efter att ha varit på toaletten?? Ja, tyvärr. Jag har sett det själv, hur folk bara passerar ut, utan att tvätta sina händer…inte konstigt att smittor då sprids!

Själv tvättar jag händerna otaliga gånger ombord OCH använder handsprit så fort jag kommer åt (inte istället för men som komplement, noggrann handtvätt är det bästa) och lär barnen detsamma. På de allmänna toaletterna tar jag alltid en bit papper efter handtvätt och tar i dörrhandtaget med det, öppnar, sätter en fot i dörren, slänger pappret i den papperskorg som alltid står nära dörren ut från damernas, och passerar sedan ut utan att nudda något, möjligtvis hanterar jag dörren med en armbåge. Krångligt? Nä, man lär sig, det går helt naturligt.

Hälsotänk – barn och vuxna

Samma sak i hissar och liknande. Jag har lärt barnen att trycka på knapparna med knogen inte fingertoppen, det hjälper i alla fall lite att inte ha eventuella baciller precis på fingrarna. Och så att man inte ska röra vid mun, nära eller något i ansiktet helst. Inte slicka på fingrarna, helst inte äta med händerna om det kan undvikas.

Va? Inte slicka fingrarna?

Sedan finns det en sak till man särskilt märker när man har småbarn. Många okända vuxna vill ta på barnen, gärna hålla i deras händer! Jag vet inte hur många som sträckte fram händerna mot vår lillkille och bara ville röra vid hans händer, göra high five eller något annat. Vänligt ja kanske men smart eller omtänksamt? Nej. Jag berättade för Theo att just nu får han inte sträcka fram sina händer utan att han skulle lägga dem på ryggen istället. Hellre riskera att någon tycker man är otrevlig än att riskera att bli sjuk.

Alla dessa rutiner och åtgärder är inget vi lagt till oss med bara för att det just nu finns corona/covid-19 i världen, det är hälsorutiner vi alltid har när vi reser och kryssar, och som vi lärt barnen. De är helt införstådda med det och kan rutinerna.

En del passagerare ombord hade munskydd, vi själva bar det när vi åkte hem (från taxin i Dubai till taxin hem från Arlanda), men vi läste senare att det inte skyddar om man är frisk, bara att det förhindrar spridningen till viss del om man själv är smittad.

En passagerare stoppad i terminalen – fick inte komma ombord

När vi gick på och av fartyget såg vi också att det användes värmekameror i terminalerna, så att febersjuka personer skulle kunna upptäckas. Jag hörde också att någon blivit stoppad från att gå på i Dubai den första dagen då vi checkade in, så systemet verkade ju fungera. Trist för den som blev stoppad (all feber måste ju inte vara covid-19) men skönt för oss andra ombord.

Värmekamera i Abu Dhabis kryssningsterminal.

Faktum är att vi själva hade blivit lindrigt förkylda precis innan vi åkte, ingen hade feber, men jag tänkte förstås tanken: tänk om det blir värre och vi blir stoppade, ja kanske till och med satta i karantän i hytten! Nu var det en ytterst mild variant vi hade, bara lite lätt snuva, inte ens nysningar, och det värsta som hände var sprängvärkande öron på flyget (illa nog).

Den som kryssar för första gången kanske reagerar på hälsoformulären man får fylla i vid ombordstigning men det är ju en rutinsak, de får vi alltid fylla i oavsett rederi eller tidpunkt.

En annan svensk familj vi träffade ombord hade en liten dotter med astma som kräktes mitt på golvet när hon kom in i buffén! De blev genast eskorterade till läkaren ombord och sedan satta i karantän (i alla fall dottern, föräldrarna turades om att vara med henne där). Hon piggnade dock till kvickt och fick komma ut igen efter någon dag bara.

Nog om allt detta. Nu är jag ivrig att få gå över till att berätta om allt roligt vi upplevde ombord, hur vi hade det och inte minst visa en massa bilder! Det kändes dock viktigt att ta upp detta ämne då jag vet att många oroar sig och undrar just nu. Jag kan inte svara för hur andra rederier gör eller hur andra kryssningar blir, men så här var det alltså för oss på vår Royal Caribbean-kryssning med Jewel of the Seas.

I kommande inlägg tänkte jag berätta om resan dag för dag eftersom jag fortfarande har allt färskt i minnet. Jag hoppas ni ska tycka att det känns spännande att hänga med på vår sportlovs-kryssning med Jewel of the Seas från Dubai, även om det blir såhär lite i efterhand! 🙂

En kommentar på “Att kryssa i Corona-tider – hälsotänk, råd och rutiner

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier