Att tänka på när man kryssar från Orlando

Jag reser helst sportigt och bekvämt, gärna med min stora Epic-väska med palmer i lila-blå och turkosa färger!

Egentligen hade jag alla möjliga förslag på rubrik till detta inlägg. Till exempel ”Att tänka på när man bokar en Karibienkryssning” (fast den har jag redan skrivit, läs här) eller ”Att kryssa från Orlando – eller Miami, vilket är bäst”.

När vi gjorde vår första Carnival-kryssning nu före jul så var det också första gången vi kryssade från Orlando i USA. Listan med kryssningar i Karibien är lång men tidigare har vi alltid utgått från Miami eller Fort Lauderdale.

Vi reser gärna som familj för att testa både vuxen- som barnfaciliteter på hotell och kryssningar. Från vänster; Isac (8), Kristofer, Theodor (snart 3) och Heidi.

Ofta gör vi till och med två Karibienkryssningar på raken och det har hänt att vi utgått från olika hamnar, vilket är fullt möjligt, det tar inte mer än en halvtimme drygt mellan de två solskensstäderna Miami och Fort Lauderdale i Florida.

Här kan du läsa mer om allmänna transfertips mellan flygplats, hotell och hamn.

Sträcka flygplats – hamn

Att vi kryssade från Orlando hade flera anledningar. Dels avgick den kryssning vi ville ta med Carnival Breeze därifrån, dels såg vi en annan spännande fördel; Orlando är temaparkernas mecka med över 10 olika parker inklusive Universal Studios och Disney Worlds olika parker (som exempelvis Magic Kingdom på bilden nedan som var den park vi besökte). Perfekt destination alltså när man kryssar med barnen!

Disney Magic Kingdom i Orlando var den park vi besökte i slutet av vår kryssning. Foto: Heidi Rovén.

Dock finns en avsevärd nackdel mot att utgå från Miami eller Fort Lauderdale och det är avståndet mellan flygplats och hamn. Hollywood International Airport i Fort Lauderdale ligger bara en kvart med bil från den stora kryssningshamnen Port Everglades. Taxikostnaden blir hanterbar. Avståndet mellan flygplats och hamn i Miami är bara obetydligt längre och tar strax under 20 minuter.

Vi fick vänta i evigheter på bagaget på Orlandos flygplats. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I Orlando är situationen en annan. Sträckan tar cirka 45 minuter med bil, i bästa fall. Lägg på lite trafik och du är uppe i en timme. Taxikostnad? Vi fick betala över 1000 kronor första sträckan. Första sträckan? tänker du kanske nu. Ja, räkna med att en kryssning av det här slaget kräver minst tre taxiresor, mer om du även stannar ett par dagar efter kryssningen.

Många taxiresor blir det…

Taxiresa 1; förstås i Sverige mellan buss/tåg/flygplats – beroende på var i landet du bor. Men om vi utgår från när man landat så är den första resan mellan flygplats och ditt övernattningshotell. Alla USA-kryssningar kräver nämligen en övernattning först, det går inte att tajma flyg från Sverige med incheckning på kryssningen (och man bör heller inte försöka göra det, blir flyget försenat står du där och har missat hela kryssningen!).

Den här grå himlen i Sverige var man inte ledsen att lämna!

Taxiresa 2; mellan hotellet och hamnen. Tänk därför på att välja ett hotell som ligger någotsånär i linje med flygplats och hamn så du inte måste åka onödiga extra mil för den korta tid du vistas på hotellet (om du inte stannar iland flera dagar först förstås). För vår del var det inte fråga om mer än ett par timmars vila och sedan en frukost och iväg mot hamnen.

Taxiresa 3; mellan hamnen och flygplatsen när du kommer tillbaka efter kryssningen. Om du inte, som jag skriver ovan, vill ta in på ett hotell igen innan du åker hem. Du blir det en resa dit och sedan ytterligare en mot flygplatsen igen.

Vi har just hoppat ur vår Uber och ska visa upp våra kryssningspapper för att resväskorna ska hitta fram till vår hytt ombord.

Alltså kommer du inte undan med färre än 3 taxiresor, ibland blir det fyra och fler än det. I Orlando är det cirka 73 mil mellan flygplats och hamn varför det blir små nätta summor att kalkylera in i resebudgeten. En av sträckorna kostade 1500 kronor för oss, så räkna med minst cirka 3000 kronor bara i taxiresor för en Orlandokryssning!

Knep och tips

Det finns dock knep för att komma ner i pris. Lösningen stavas Uber. Det finns även ett annat företag som vi fick tips om som ska vara ännu billigare att åka med; Lyft. Problemet när vi kom av fartyget igen vid kryssningens slut var att vi inte hade tillgång till wifi (så att vi kunde ladda ner Lyft-appen) och att även Uber-appen strulade vilket gjorde att vi inte kunde beställa bil via dem.

Vi blev tvungna att ta en vanlig taxi vilket drev upp priset gissningsvis cirka 30 procent. Att ha beställt den ombord (om man hade wifi-paket med rederiet) hade inte heller varit att rekommendera. Vi fick stå i långa snirkliga köer genom ankomsthallen med alla resväskor för att ta oss ut, något som absolut inte alltid är fallet och vi också blev förvånade över. Hade vi beställt en bil ombord hade vi förmodligen kommit försent och missat den.

Våra övernattningshotell

Best Western Cocoa Inn var inget lyxhotell men fungerade perfekt som övernattningshotell. Foto: Heidi Rovén.

När det gäller hotell valde vi ett enklare motell för vår första natt före kryssningen; Best Western Cocoa Inn. Jag har skrivit ett separat inlägg om det som du hittar under kategorin ”Hotelltest”. Efter kryssningen stannade vi också kvar ett par nätter. Då bodde vi också bättre eftersom vi skulle spendera flera nätter i samband med att vi besökte Magic Kingdom. Det kan du läsa om på vår systersajt, Familjeparker.se! Du hittar inlägget om Magic Kingdom HÄR.

Just detta med att lägga på en vecka och kombinera kryssningen från Port Canaveral med att besöka minst en tema/nöjespark är något vi starkt rekommenderar. Orlando är känt för alla sina parker!

Follow my blog with Bloglovin

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier