Höstlovet är på antågande och många familjer sliter sitt hår över vad de ska hitta på med kidsen. Lite värme hade ju inte varit dumt men Thailand är för långt bort för bara ett par dagar, och alla vettiga resor till Mallis eller Kanarieholmarna är antingen slut – eller för dyra.
Flera läsare har därför undrat över bästa kryssningen till Helsingfors och frågan är inte alls omotiverad. Eller ska vi kanske säga: destinationen är allt annat än långsökt. Helsingfors må kännas välbekant eller ”för nära” för att vara exotisk men faktum är att här finns massor av roligt att göra för en barnfamilj (eller vuxna), det gäller bara att man har lite koll på stan och dess utbud!
Dels har vi satt ihop 5 familjevänliga Helsingfors-tips på vad man kan ägna sig åt i staden, men inte nog med det – vi har även rett ut detta med hur man bäst tar sig dit.
Kryssa till Helsingfors
Framförallt är det två rederier, och fyra fartyg man har att välja på om man vill kryssa till Helsingfors. Viking Line trafikerar rutten med m/s Mariella och m/s Gabriella. Silja Line har sina två fartyg Silja Symphony och Silja Serenade på denna rutt.
Viking respektive Siljas två systerfartyg är snarlika men ändå olika. Vi har valt att göra en duell mellan Viking Mariella och Silja Symphony. I testet (baserat på tidigare kryssningar som i ärlighetens namn var ett tag sedan, förändringar kan ha skett ombord) så tittar vi på hur familjevänliga hytter som finns liksom mat och utbud, badmöjligheter, lekrum och aktiviteter.
Hoppas detta ska vara till hjälp när ni väljer hur ni helst vill flyta fram mot era äventyr i Helsingfors!
Viking Mariella
Hytter
Det finns 16 (!) olika hyttkategorier men är ni en familj på 4 personer som inte vill dela upp er har ni i princip följande kategorier att välja på ; ekonomi, standard (utsides eller insides) eller svit. Yta: mellan 8,3 kvm till 50 kvm. Systerfartyget Gabriella har nyheten Ville Viking-hytt, en insideshytt för familjer på 13 kvm och med fyra bäddar.
Värt att veta också är att det finns barnsängar ombord för barn under 1 år (upp till 10 kg). Du kan också fråga efter säkerhetskanter till babysängar i informationsdisken.
Maten
Ombord finns flera restauranger att välja på, från café och buffé till tre à la carte-restauranger som Plate Social Dining, Ocean Grill och den som bara heter A la carte-restaurangen kort och gott!
Vilken mamma och pappa väljer av de tre sistnämnda spelar mindre roll då Ville Viking erbjuder samma meny på alla dessa. För närvarande består den av en förrätt (grönsakstallrik), tre olika varmrätter (laxfilé, hamburgertallrik eller panerad kycklingfilé alla med olika tillbehör för 8 euro styck) samt två desserter att välja på. När vi sista kryssade med Mariella och våra barn åt från Ville Viking-menyn var maten kanonbra och god (vi provsmakade såklart!).
Är ni dessertfantaster ska ni inte missa A la carte-restaurangens dignande dessertbord som är en ren (söt) dröm! Och buffén är skapad av inga mindre än stjärnorna i Svenska Kocklandslaget (som ju gick och vann VM senast). Dessutom äter alla barn under 6 år helt gratis av buffén vid förhandsbokning (och i sällskap av betalande vuxen).
Plate Social Dining har vi faktiskt gjort en film om, se den gärna här:
Läs också gärna mer om hur Viking Line arbetar med att minska matsvinnet ombord och just haft ett pilotprojekt på Mariella för att kunna mäta detta.
Bad
Mariellas bad och bastuavdelning ligger på däck 2, således har man ingen havsutsikt. Här finns traditionell bastu, två bubbelpooler, barnpool och bastubar. Alla är runda och varma och behagliga. Väggarna har brun skimrande mosaik och växter.
Senast vi var ombord lyxade vi till det med privat bastu vilket var en hit! Då har man eget omklädningsrum, eget duschrum och bastu förstås, väldigt smidigt och bekvämt!
Förbokar man bad- och bastuentré kostar det 109 kronor för vuxna, 88 kronor för ungformar (14-17 år) och 57 kronor för barn (3–13 år).
Lekrum
På däck 6 finns en lekhörna som passar barn mellan 2 –10 år (Viking Lines rekommendation). Bland annat finns bollhav och en klätterställning och ett ”tågbord” där man kan bygga med och köra brio-tåg (se bilden nedan). Här finns också ett skötrum.
Ytterligare ett rum för barn finns på däck 8. Här kan man exempelvis rita och titta på tecknad film.
I ungdomsrummet på samma däck kan man roa sig med spel, datorer och Xbox.
Aktiviteter
Varje dag finns möjlighet att träffa Ville Viking, Viking Lines egen maskot – den vita skeppskatten! Han kramas gärna och ställer upp på bild, och dyker allt som oftast upp på helgkryssningar och lov. Bland de olika aktiviteter som erbjuds kan vi nämna ansiktsmålning, tatueringar, legobygge och en massa annat.
Mer händer förstås på lov och storhelger. Glöm inte att ta kryssningsprogrammet ombord för att inte missa vad som händer på just din kryssning.
Övrigt
Vet du med dig att ditt barn gärna surplar läsk eller annan dricka på löpande band (det är inte klokt vad törstig man blir av att hoppa i bollhav!) kan det vara bra att känna till att de med Ville Vikings armband på armen får obegränsat med dricka under kryssningen. Priset är 88 kronor t o m 11 år och då ingår också en glasspinne, Ville Viking-glas plus en överraskningsgåva. t o m 11 år.
Prisexempel
Alla barn under 12 år kryssar gratis. Ja, egentligen betalar man ju bara för hytten man valt. Vi testade att klicka fram ett pris första helgen på höstlovet (avresa 26/10, hemkomst 28/10) med boende i Ville Viking-hytten (som finns på systerfartyget Gabriella). Pris för 2 vuxna och 2 barn blev då 1390 kronor. Väljer man att åka med Mariella i en Seaside Standard-hytt (hytt med havsutsikt på däck 4,5 eller 6) blir totalpriset 670 kronor för hela familjen. Observera att priserna ändras beroende på tillgång och efterfrågan.
Silja Symphony
Hytter
Totalt har fartyget 10 hyttkategorier. Alla kan ta 4 personer, juniorsviten och commodore-klassen har sängplatser för upp till 5 personer, familjehytterna och Executive Suite kan ta upp till sex personer, så ur det perspektivet passar Silja bättre om ni är en stor familj.
Tio av familjehytterna har Mumintema. Detta har vi faktiskt testat, läs om när vi kryssade i en familjehytt med Mumintema här! Hytten hade då också en flaska barnvänlig Muminbubbel och väggarna var dekorerade med Muminbilder. Vår hytt hade utsikt mot promenaden och barnen tyckte det var kul att sitta i det lilla fönstret och kika ner på förbipasserande.
Maten
Ombord finns sex restauranger (däribland Östersjöns första sushi-restaurang) plus den stora buffén; Grand Buffet. Här äter alla barn upp till 5 år gratis (tillsammans med betalande vuxen)! Barn 0–11 år äter till rabatterat pris på alla à la carte-restauranger.
Separat barnmeny finns i Grill House, Tavolàta och Happy Lobster. Utöver två förrätter och två efterrätter består barnmenyn (just nu) av tre följande varmrätter: ostburgare, stekt lax eller grillbiff med bea plus matchande tillbehör till alla rätterna. Pris per varmrätt: 89 kronor.
Bad
Sunflower Oasis är namnet på Silja Symphonys badvärld. Här finns förutom tre stora bubbelpooler, även en mindre plaskdamm för barn med liten rutschkana. Därutöver bar, ångbastu och torrbastu (den sistnämnda finns i respektive omklädningsrum).
Pris för att gå in till badavdelningen är 110 kronor för vuxna, 55 kronor för barn (6-11 år) och 33 kronor för barn 0-5 år (barn upp till ett år avråds från bad pga hög klorhalt står det på Siljas hemsida).
Lekrum
Silja Land är namnet på barnens egen värld som är hela 290 kvm stort och därmed det största på Östersjön (så vitt vi vet).
Här väntar bollhav, pyssel, leksaker, lego och annat skoj som teckningstävlingar och ansiktsmålning (vissa avgångar och lov). Lekrummet har värdar och här finns också en glassbar där man kan köpa sig en smarrig glass.
Aktiviteter
Medan de yngre nog ser fram emot att få kramas med Sälen Harry eller Muminfigurerna hänger de äldre barnen nog gärna med de senaste Playstationspelen eller löser gåtor i Escape Game, där hela fartyget är spelplan. Vissa avgångar och lov anordnas godisbingo (vi är mycket positiva då vi vann sist!). På kvällen brukar det bli Mumindisco.
Vi har inte testat det men det ska gå att ladda ner ett mobilspel som heter ”Moomin Move” till telefonen som kan vara kul att ha på resan.
Övrigt
I lekrummet finns barnvagnar att låna mot en deposition på 200 kr.
Spjälsäng finns att låna (fråga i informationen). Förbeställ gärna i samband med din bokning.
Prisexempel
Avresa 27/10, hemkomst 29/10 med boende i familjehytt med Mumintema kostar 3300 kronor (2 vuxna och 2 barn). Obs! Priset är endast för hytt, mat och andra tillval som bad etc tillkommer. Väljer man billigaste möjliga alternativet på Silja Symphony (C-hytt för 4 personer på däck 2) blir totalpriset 870 kronor för hela familjen. Observera att priserna ändras beroende på tillgång och efterfrågan.
Sammanfattning
Så. Vilket fartyg är bäst att kryssa med för en barnfamilj? Låt oss titta på vad vi kommit fram till för de olika fartygen och rederierna.
Hytten sover ni i två nätter (en kryssning till Helsingfors tar cirka 40 timmar). Våra barn tycker det är som att bo i en koja när vi kryssar, och att våningssäng är det mest spännande som finns. Så mycket annat bryr de sig inte om. De är nöjda varje gång, oavsett om vi bor i en standardhytt på 8 kvm eller finaste sviten på 50 (ok, 9-åringen tycker det är grymt coolt med sviter!). Sannolikt lär de inte efterfråga särskilt tema på den heller – om de inte vet att det finns. 😉 Men det klart – har man med sig barnvagn är inte minsta hytten att rekommendera, då är varje extra kvm guld värd så ett tips är att överväga hyttens storlek om ni har behov av det. Och är ni en stor familj på fler är 4 så vinner ju Silja med sina hytter som kan ta upp till 6 personer.
Maten. När det gäller maten är som synes barnmenyerna snarlika liksom priserna. Kanske är det mer de vuxnas smakpalett som styr. Båda rederierna har riktigt bra mat. Men, är inte middagen ett viktigt inslag för er så spelar det ingen roll, kanske hamnar ni ändå på Vikings café eller Siljas Fast Lane. Gillar ni däremot att botanisera runt på en välfylld buffé skulle jag tveklöst säga Mariella med anledning av deras samarbete med Svenska Kocklandslaget. Jag har ätit mig igenom otaliga av deras buffér och är vrålnöjd varje gång.
Badet Även om vi hade en toppenstund med bad sist på Mariella kan man inte komma ifrån att badet på Silja Symphony är betydligt ljusare och modernare (och har stora fönster ut). Dessutom har de ångbastu vilket inte Mariella har. Priserna är likvärdiga för att gå in.
Åldern kan vara det som avgör
Lek. Är era barn små bryr de sig sannolikt inte om hur många kvadrat lekrummet är på. De kanske snarare tycker det är tryggt med en mindre, överskådlig yta. Äldre beresta barn sneglar nog däremot mer på inredning och utbud och lär uppskatta en cool miljö att hänga i – som Silja Land.
Aktiviteterna är snarlika hos rederierna; ansiktsmålning, godisbingo, pyssel och kritor, film och minidisco. Även här skulle jag säga att det kan vara mer krävande ungdomar som kanske styr; vi har inte testat Escape Room-aktiviteten men det låter kul. Och kan bli något som roar aktivitetstörstande tonåringar medan mamma och pappa äter färdigt i en av restaurangerna längs promenaden på Silja Symphony.
Ja. Många likheter finns, skillnader också. Barnens ålder lär spela in, kanske er egen kryssningserfarenhet. För många barnfamiljer är dock priset avgörande, och faktum är att ska man ha en familjehytt med tema kostar Viking Lines Ville Viking-hytt mindre än hälften mot Siljas Muminhytt (1390 kronor mot 3300 konor den utvalda höstlovshelgen vi kikade på).
Alltså upp till er att välja vad som är viktigast för just er familj. Förhoppningsvis har denna lilla guide gett er den vägledning ni behöver för att kunna komma fram till rätt beslut!
Mycket text. Jag saknar en sammanfattning om vad DU tycker om skillnaden. Att det är ”upp till varje familj” är ju fint, men syftet med det du skrivit försvinner. Vilket alternativ föredrar DU och varför?
Hej Maria, Uppskattar din kommentar – och hade gärna svarat men inlägget är ju gammalt så hade behövts en uppdatering om det ska vara ett korrekt och relevant svar. Skriver upp det på ”to-do-listan”!