I ett tidigare inlägg lovade jag att återkomma till detaljerna som sticker ut hos Cunard, eller i alla fall här på Queen Elizabeth.
Flotta handdukar i hyttens badrum
Tjocka, fluffiga, påkostade. Känns helt nya och är dessutom av egyptisk bomull som hör till den finaste.
Badrockar
Alla hytter är utrustade med fina badrockar vilket andra rederier bara brukar förse de finare hyttkategorierna med.
Bubbel och frukt
Alla, oavsett hyttkategori, får även mousserande vin (en halvflaska) och frukt upplagd i en fin skål i hytten första dagen vid ankomst.
Choklad på kudden
Kvällstid, när man kommer tillbaka från middag och show, möts man av en uppbäddad säng med varsin bit mörk choklad på sängkanten, något många andra rederier rationaliserat bort numera.
Kaffet
Vi svenskar är ju lite speciella med vårt kaffe. Kommer det vara starkt nog för att vi ska ”överleva”? Det går alltid att köpa espresso (vi brukar ta dubbla!) i cafét eller någon bar, men vill man inte lägga ut de cirka 25 extra kronorna varje gång man vill ha en stor och stark kaffe finns ett annat alternativ: i buffén har de ställt fram en burk pulverkaffe. Så man tar bara en vanlig kopp kaffe (svagt) från maskinen och pytsar i 1-2 extra teskedar pulver, rör om och voilá – drickbart!
Bad- och kroppsprodukter
I hytten finns schampo, balsam, duschcréme samt kroppslotion i små eleganta förpackningar som frikostigt fylls på under kryssningen. Märket är Gilchrist & Soames. Spa- och skönhetsintresserad som jag är (jag skriver många artiklar om dessa ämnen också) blev jag riktigt glad när jag upptäckte att kroppslotionen var helt fri från mineraloljor, något som annars brukar vara ovanligt när det gäller ”hyttprodukter” ombord (många har billiga bulkprodukter om ens några alls).
Övrigt
Andra saker jag lagt märke till är exempelvis utformandet av porslin och bricka i buffetrestaurangen. Det kanske kan tycka fånigt att jag nämner det, men jag har nämligen irriterat mig både på att man hos MSC Cruises måste äta på en bricka (rättare sagt, man tror att den ovala stora plasttallriken är en bricka men det är ett fat), och att man på i alla fall Celebrity Reflection (jag vet inte på hur många andra av rederiets fartyg samma porslin finns) får kånka runt på tjocka, tunga porslinsfat som är allt annat än eleganta och dessutom utrustade med skrikig dekor som inte gör det annars så designmedvetna fartyget rättvisa. Jag fick ont i handlederna av de där faten – och då hade jag inte ens lagt på mat än. Så, hur är det då hos Cunard? Som det bör vara skulle jag vilja säga. En praktisk bricka av normalt snitt och stilrena, eleganta och klassiska tallrikar att lägga upp maten på.
Jag uppskattar också att man hänvisar rökare till vissa däck och områden utomhus eller ett visst stängt rum inomhus. På många andra fartyg exponeras man nämligen för cigarettrök utan att man kan undvika det. Dels kan man tvingas ta sig igenom de där rökdimmorna utomhus vid poolen (vilket begränsar sittområdena rejält för en icke-rökare), dels inomhus då man går genom casinot (som alltid tycks ligga mitt i fartyget där alla måste ta sig igenom). Jag pratade igår med en anställd i casinobaren som berättade att Carnival (som äger Cunard tillsammans med en rad andra stora rederier) år 2009 tog beslutet att begränsa rökandet och förbjuda det helt i exempelvis casinot. Helt suveränt tycker jag.
Ytterligare en smidig sak är att man på pooldäck bara kan förse sig med handdukar, man behöver inte kvittera ut dem vilket brukar vara det vanliga. Jag har funderat på varför det är så? Jag antar att andra rederier har ett stort svinn och att det är därför de har en sådan rutin. Har det att göra med storleken på fartyget eller tycker Cunard att det blir för omständigt? Är Cunards gäster, övervägande äldre britter har jag fått intrycket av, mer lojala och mindre benägna att stjäla? I alla fall hör det till de praktiska detaljerna vi gillar!