Europalink är en av Finnlines två bilfärjor (det andra heter Finnswan) som går mellan Kapellskär i Sverige och Nådendal i Finland via Långnäs på Åland. Färden över med Finnlines till Nådendal är smidig, man är över på 8-9 timmar och de har två avgångar per dag. Dessutom är det en väldigt trevlig sommarutflykt!
Från Stockholm tar det cirka en timme att köra till Kapellskär och man behöver vara på plats gärna två timmar men minst en timme före, sedan stänger incheckningen.
Resan var ett betalt samarbete med Finnlines och vi valde att åka dit dagtid och hem nattetid, det gav oss möjligheten att uppleva fartygets utbud ena vägen och sova den andra. Åker man dagtid behöver man ingen hytt, men det kan förstås vara skönt att kunna dra sig undan ett tag, sova en stund eller bara vila.
Fartyget är byggt 2007 och har 12 däck med flera utrymmen där passagerarna kan vara. Hytterna ligger på däck 7-9, på däck 11 hittar man restaurang, bar, shop och utedäck. Bastu finns också (såklart, färjan är ju på väg till Finland). Jag såg till och med en man som kom ut ur hissen med bara handduk runt midjan, haha! 🙂
Måltider ombord på Europalink
Maten ingår när man åker med Europalink. Två måltider serveras på varje sträcka. Dagtid (kl. 10.30 – 12.00) serveras en buffélunch och en buffémiddag (kl. 17.30 – 18.45). Under den sena kvällsavgången serveras en sen men full och varm middagsbuffé (kl. 21.00 – 23.15) och en tidig frukost (kl. 06-07.15). Alla nämnda tider är finsk tid vilken är den som hålls ombord. Finsk tid är en timme före svensk tid.
Utbudet var tillräckligt brett för att alla skulle hitta något, från räkor och musslor som var riktigt goda, grönsaker, sallader, smör och bröd till en rad olika varmrätter (även barnklassiker som köttbullar, pommes frites och nuggets), lasagne och olika gratänger samt kött i sås, och glass, brownie/äppelkaka och marshmallows till dessert (utbudet varierade de olika måltiderna).
Till varje måltid fanns alkoholfri dryck (till exempel vatten, äppeljuice och blåbärssaft) plus kaffe och mjölk för den som önskade det (även espresso från maskin gick att förse sig med).
Barnprogram och lekrum
Efter att vi checkat in i vår fina juniorsvit (mer om juniorsviterna på Europalink här) begav vi oss ut på fartyget och såg oss om.
Vi blev även inbjudna till ett bryggbesök och inte minst träffade vi karaktären ”Pelle mamma”. Hon stod faktiskt redan innanför dörren vid bildäck när vi kom och hälsade, och busade med barnen.
Finnlines har barnprogram ombord hela sommaren, från när vi åkte till och med 6 augusti. Vissa datum är det karaktären ”Pelle Mamma” som busar, gör ansiktsmålning och knyter figurballonger åt barnen, andra datum dyker en trollkarl upp och underhåller med sina tricks.
Pelle mamma var på plats vissa tider i lekrummet (japp sådant finns också) som också har bollhav med rutschkana, små bord att rita vid, ett fotbollsspel och lite annat. Vi anade också att det nog ordnades en tipspromenad ombord, även om vi missade att gå den.
Skärgård och hav
Självklart hängde vi en hel del ute på däck också, värdet var strålande och havsbrisen svalkade skönt. Utanför baren fanns sittplatser i lä vid mindre bra väder och här kunde man även hitta bord i solen där vi såg många njuta.
Man kan också ta en trappa upp till den stora helikopterplattan. Här tyckte killarna att det var kul att springa av sig plus att vi hade fri sikt över skärgården. Så härligt att bara blicka ut!
Hur mycket jag än älskar ett lyxigt kryssningsfartyg så älskar jag detta också – att bara få vara till havs i skärgården mellan Sverige och Finland. Allt som åren går känns det bara mer och mer åtråvärt med denna orörda natur. Och jag tror suget efter just det här bara kommer att öka. Ren natur är också lyx, fast på ett annat sätt. Plus att det är ett enkelt sätt att ”få in” en dos hav och fartygsfeeling mellan de större och längre kryssningarna… 😉
Nådendal – en mysig sommarstad
Största anledningen denna gång var dock destinationen; Nådendal. Har du inte varit där än vill jag varmt rekommendera det. Detta var mitt tredje besök och det finns att se och göra för fler gånger så jag ska definitivt tillbaka. Om inte annat bara för att insupa den trevliga atmosfären igen.
Nådendals äldre kvarter, särskilt stråken nere vid vattnet, är otroligt charmiga. Här ligger de färgglada trähusen tätt, med sin snickarglädje och historia.
Nådendal, eller Naantali som staden heter på finska, har rötter som bad- och kurort. De två äldsta husen från mitten av 1800-talet vittnar om just denna tid, och finns nere vid vattnet. Vill du se dem ska du leta efter (fråga någon) Sjöpaviljongen och Brunnshuset.
Förutom att strosa nere vid vattnet ska man inte missa att ta en tur genom kyrkparken. Parken, som anlades för att kurgästerna skulle kunna flanera här, beskrivs som invånarnas vardagsrum. varje dag i juli hålls en musikstund i paviljongen. Det finns också tennisbana, lekpark och boulebana.
Faktum är att musiken har en viktig roll i Nådendal sommartid. Deras musikfestival håller på i flera veckor och räknas som startskottet på sommaren. I slutet av sommaren, den 23/8, är det dags att fira stadens födelsedag. Vill du ha fler tips på vad du kan se och göra i Nådendal, besök VisitNaantalis hemsida.
Naantali Spa och poolavdelning
Vi stannade i två nätter och bodde på femstjärniga Nådendal spahotell, Naantali Spa Hotel. Här hade vi ett rymligt rum vi alla fyra fick plats i, med balkong och fin utsikt mot vattnet.
Hotellet har all nödvändig service och tjänster som bar, café, butiker plus att man kan hyra sportutrustning. Sommartid görs konferensrummen om till lekrum. Det finns också ett utomhusgym utanför hotellet, och inte minst: en stor badavdelning samt skönhetscenter. Vill du läsa mitt mer spainriktade inlägg om hotellet gör det här.
Badavdelningen på Naantali Spa Hotel har en jättepool (ja den är faktiskt den största jag sett) och flera mindre. Den stora har även en varm rund mindre pool nersänkt vid ena kanten där man kan värma sig om man behöver.
En till varm rund finns under den romerskt inspirerade kupolen och längst in i lokalen ligger en träningbassäng med videoledd vattengympa. Detta kan man även sätta igång själv i den stora poolen vilket vi testade.
Man kan också simma ut till en trädgård med solstolar varifrån man har utsikt över viken. I badavdelningen finns också en bar där de säljer enklare rätter, snacks, dryck och glass. Att barn var välkomna in i poolavdelningen var förstås ett stort uppskattat plus!
Lyxig frukost
När vi ändå är inne på hotellet, denna gång testade vi inte deras middagsbuffé men frukosten ingick och var generös med brett urval. Dels fanns förstås alla klassiska frukostalternativ som ”ska finnas” som yoghurt, flingor, nötter och frön av olika slag, bröd och pålägg, frukt och grönsaker och ägg i olika former.
Jag uppskattade att de hade de karelska pirogerna med äggsmör och laktosfritt och veganska alternativ såg jag också. Som avslutning på en lyxig hotellfrukost vill man ju också ha något sött, och även här fanns flera alternativ. Vi både doppade croissanter i nutella, nibblade på bakverk och knaprade på kakor tills magarna stod i sjutton hörn!
Ytterligare en fördel med detta hotell, ur en barnfamiljs perspektiv, är att det ligger på gångavstånd från Muminvärlden. Visserligen är det 2 km, men promenaden går naturskönt genom fina områden och mestadels nära vattnet.
Mot Muminvärlden
Vill man spara på krafterna finns ett annat trevligt sätt att ta sig dit och det är med stadens minitåg. Tåget stannar direkt utanför hotellet och färden kostar 5 euro. Säg till chauffören att ni ska till Muminvärlden så säger han till var ni ska gå av. På köpet får man se lite av Nådendal på vägen dit.
Muminvärlden är naturskönt belägen på ön Kailo. För att komma hit går man över en lång träbro kantad av vass, vatten och båtar. Det är så olikt alla andra parker vi besökt och passar så otroligt bra för just Muminvärlden. Jag kan förstå att turister och Mumin-fans från hela världen går i spinn! Det är verkligen fint.
I Muminvärlden finns massor av attraktioner, men inga man åker i. Här är det den egna fantasin och upptäckarglädjen som guidar en genom parken. En av de första sakerna man kommer till är teatern. Föreställningarna är på finska men textas delvis så att man ändå kan följa med i handlingen.
Efter ett stråk av kiosker och spelbodar, ansiktsmålning med mera når man ännu fler butiker och flera serveringar. Vi åt lunch på Mammans Kök (Mamman Keittiö), där de har buffé med lite av varje. Dryck, bröd och smör samt sallad ingår också.
Lokalen är charmigt inredd med Mumininslag och man kan sitta vid ett hattifnattbord eller romantiskt med gula tapeter invid ett litet vitt staket, vilket vi gjorde. Efter att alla ätit sig mätta och avslutat med några skivor läskande sval vattenmelon, gav vi oss åt er ut i parken för att upptäcka resten.
Bland drakar och hattifnattar
Även om man inte ”kan” alla Mumin-figurer från berättelserna så är det roligt och fint att besöka husen, hälsa på figurerna som finns runtom i parken och bara leka och vara där.
Vi hade så roligt att vi faktiskt stannade ända tills de stängde, och hann hälsa på Mumin, Lilla My och Filifjonkan liksom besöka Hemulens hus och titta på hans fjärilssamling, skåda ut mot draken i vattnet, se vad Too-Ticki hade för sig, fiska och gå sagostigen.
Man kan gå olika slingor i skogen längs byggda träramper och stigar. På ett ställe kan man låna metspön och fiska (plastfiskar) med magnetiska spön, på ett annat går det att se när Hattifnattarna blir elektrifierade och uppladdade av blixten.
Det finns en labyrint, hängmattor i skogen och en massa annat. Det går faktiskt att bada ute på ön också för den som vill ta en svalkande paus.
Lantgård, stadsvandring och våfflor
Nästa dag gick vi en stadsvandring med guide inne i Nådendal och begav oss sedan av västerut med bil för att titta på ett alternativt boende, Taattisten tila, en lantgård från 1700-talet.
Idag är gården en B&B som drivs av systrarna Kirsi och Heta Enkovaara. De har djur men bara som husdjur och ena systern driver då och då konstnärliga workshops på gården. Framförallt kommer man hit för att njuta av lugnet och närheten till naturen.
Boendet känns väldigt autentiskt. Gäss, hönor och en sällskapssjuk get travar omkring på gården och de har även kaniner som barnen fick gosa, mata och klappa.
I en av ladorna driver de servering och här åt vi lunch bestående av bakad potatis med laxröra medan barnen åt pannkaka. Efteråt fanns glass och kanelbullar vilket med lätthet slank ner det också. 😉
Att bo här kostar för två vuxna och två barn kostar cirka 170 euro per natt (priser varierar ju alltid med tid på året), med rum i ett av de gamla gårdshusen. Den som är intresserad kan boka via Booking.com.
Våfflor i solnedgången
Efter vår lilla utflykt till landet letade vi oss tillbaka till Nådendal igen. Varje sommarkväll kl 20 mellan juni till augusti kommer en trumslagare ner till hamnen och påannonserar en kvällsvesper. Vesper är en tonsatt kvällsbön och i Nådendal spelas den från kyrkan i tre väderstreck; mot Gullranda – presidentens sommarpalats, staden och havet.
Förr var det meningen att man skulle stilla sig efter det berättade vår guide, idag är det tvärtom! Kvällstid på sommaren lever staden upp än mer och många kommer ner till hamnpromenaden för att äta en bit, ta en glass eller kanske något svalkande att dricka.
Själva slog vi oss ner på Café och våffelstället Amandis uteservering (det går även att bo här). Deras meny består enbart av läckra våfflor av olika slag och efter mycket vånda – eftersom alla lät så goda – blev det våfflor med skagenröra till oss vuxna och nutellavåfflor med extra bär till barnen.
Alla var jättenöjda, våfflorna var de frasigaste jag ätit och röror och tillbehör var supergoda! Våfflorna på Amandis kostar mellan 13,90 – 17,90 euro.
Det blev den perfekta inramningen och avslutningen på vårt sommarbesök i fina Nådendal, en destination jag varmt kan rekommendera och som fler borde ta sig tid att upptäcka. Återresan gick lika bra som dit och vi sov gott i vår fina juniorsvit efter att vi hade tittat på och njutit av sommarkvällen ute på däck.
Blir du sugen på att åka till Nådendal med Finnlines har de specialpris nu på morgonavgångarna fredagar och lördagar; 95 euro för två personer och en bil (upp till 6 meter lång) med inkluderade måltider ombord. Reseperiod fram till 13/8-23.
3 kommentarer på “Med Finnlines fartyg Europalink till Nådendal”