Det må stå Helsinki på skylten men Victoria 1, som vi var ombord på några timmar för den härliga lunchen, går till Tallinn. Foto: Heidi Rovén.

Hör du inte till dem som vill äta fast food eller buffé när du kryssar på Östersjön kan det vara spännande att veta att Tallink/Silja Line just lanserat en ny gourmetmeny. Seafun fick igår äta sig igenom hela menyn – fem rätter med en ren, minimalistisk stil och nordisk touch. Så här var det!

Menyn som byter skrud – fyra gånger per år

Menu Nordic som den heter, är ett stående gourmetevent på Silja Lines Helsingforsfartyg samt på linjen till Tallinn. Menyn byts en gång i kvartalet och är alltid skapad av olika mästerkockar, som vårens version av Ismo Sipeläinen.

Peter presenterade var och en av de fem rätterna på menyn för den samlade pressgruppen. Foto: Heidi Rovén.

Bakom höstens Menu Nordic står den estniske stjärnkocken Peeter Pihel, som har en spännande restaurangbakgrund – bland annat har han jobbat på Fäviken Magasinet. Därifrån har han med sig tankar om okomplicerade rätter och rena smaker som också dominerar Menu Nordic. Menyn kommer att finnas tillgänglig fram till 9 januari 2019 ombord på Silja Symphony, Silja Serenade, Victoria 1 och Baltic Queen.

Bland de matlagningstekniker som han använt kan nämnas exempelvis salthärdning, rökning och tillagning i hö. I några av de traditionellt estniska maträtterna, har ingredienser ersatts med några oväntade alternativ för att ge maträtten en modern tvist.

Gourmeträtter med max fem element

– De ingredienser och smakkombinationer som jag har använt i den här menyn är alla mycket enkla. Syftet är att lyfta fram varje speciell ingrediens på egen hand utan att trängas med alltför många andra smaker. Därför är min matlagningsstil baserad på att endast ha max 3-5 olika element på tallriken, säger Peeter Pihel.

Max 5 element på tallriken är Peeters matlagningsdevis. Foto: Heidi Rovén.

Menu Nordic höst/vinter 2018/2019

Rödbeta & Fläsk
Höbakad rödbeta från Ösel, ramslökskapris och grissida rimmad i sex månader.
Intryck: Lätt och fräsch start i vackra färger med aptitretande syra i smaken. Grissidan föll mig dock inte mig i smaken, även om den är rimmad tyckte jag den hade för rå känsla. (Kanske dags för mig att bli vegetarian…)

Färgrik start med höbakad rödbeta. Foto: Heidi Rovén.

Svartrot & Sik
Rostad svartrot, gravad sik och sikrom, vassle och dilloljedressing.
Intryck: Bra variation i tuggmotstånd mellan rötter och fisk, mycket sälta som fortsatt bygger upp crescendot i menyn. Den grönskimrande oljan gick tyvärr lite förlorad på tallriken då den inte hade något som sög upp den.

Svartrot och sik var kanske mer vacker i uppläggningen än den föll mig i smaken. Foto: Heidi Rovén.

Torskkind & Lök
Torkskindsconfit, rostad lök och kräftsås.
Intryck: En av mina favoriter på menyn! Läckert mustig sås med koncentrerad skaldjurssmak som stod fint mot torskkinden och löken. Ren njutning.

Torskkinden var helt perfekt; fräsch, lätt med en otroligt krämig och smakkoncentrerad kräftsås till. Foto: Heidi Rovén.

Vaktel & Morot
Vaktel från Järveotsa gård, syrade morötter och rökt jordärtskocka.
Intryck: Med denna rätt mindes jag varför jag ännu inte är vegetarian! Så otroligt gott och tillfredsställande när den rätt som känns som mesta huvudrätten verkligen ger tillfredsställelse på detta sätt! Rökt jordärtskocka var en förvånande nyhet.

Vakteln var min absoluta favorit med härligt mustiga smaker. Foto: Heidi Rovén.

Manna & röda vinbär
Röda vinbärs- och mannamousse med kesosnö och myskmadra smaksatt mjölk.
Intryck: Först en så höstvacker dessert med ett inlandslugn som påminde mig om mina finska rötter och barndomen på något underligt sätt… Väldigt goda mandelaktiga toner, nästan som körsbär eller bittermandel (utan att jag är säker på om mandel ens var en ingrediens). Vem vet, det är kanske så myskmadra smakar?

Att klövern låg upp och ned förstod jag var ingen slump – de var så vackert blålila på undersidan. Foto: Heidi Rovén.

Estnisk hyllning för foodies

Menyn är en hyllning till Estland som firar 100-års jubileum 2018. Såväl råvaror som maträtterna är karaktäristiska för landet och säsongsanpassade. Några exempel är den gravade siken som kommer från Pärnu-viken, vakteln som kommer från Järveotsa gård i östra Estland och det ljusa surdegsbrödet som är bakat enligt Peeters eget recept (han driver för övrigt bageriet Kotzebue Artisan Bakery i Tallinn).

Matti Timmermann, sommelier och mannen bakom matens ”wine pairing”, och kocken Peeter Pihel. Foto: Heidi Rovén.

För vegetarianer och veganer har en speciell trerättersmeny skapats, som har sin grund från femrättersmenyn, där kött och fisk har ersatts med olika grönsaker och växter, såsom svartrot, jordärtskockor och grönkål.

Med oss hem fick vi bland annat Peters hembakta estniska bröd – mörkt och kompakt. Foto: Heidi Rovén.

Rekommenderar jag den? För foodies – ja! Den som vill äta mer klassiskt kanske ska fortsätta att göra så. Även om menyn innehåller stor njutning, ligger en del av den i att man känner till tanken bakom matlagningen, hur den är uppbyggd samt Peeters ambitioner – som att han själv plockar den myskmadra som används i menyn!

Priset för menyn är 1180 kronor (1090 kronor för medlemmar). Till menyn ingår ett rekommenderat vinpaket (glas på mellan 10-12 cl) som ackompanjerar varje rätt på bästa sätt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier