Provning av Viking Lines nya fartygsviner

Mariella, pressbild.

Vanligt är att ett rederi har särskilt utvalda fartygsviner, även kallade skeppsviner, som är särskilt utvalda för sin kvalitet och förmåga att passa ihop med många olika sorters mat, samt att rederiet ska kunna beställa in stora volymer och därmed hålla bra priser på just dessa viner till sina gäster.

Igår var Seafun inbjuden att testa Viking Lines nya fartygsviner för 2018 och 2019. Eventet hölls ombord på Mariella medan fartyget låg inne i Stadsgårdsterminalen innan avfärd mot Helsingfors.

Tiffany-lampor och originalstil på Food Garden på Mariella. Foto: Heidi Rovén.
Pekka Rajala, restaurangchef på Mariella och ordförande för rederiets vinråd, presenterade respektive vinhus.

På plats fanns valda delar ur presskåren liksom representanter både från Viking Line (inköpsansvarig Kim Engblom, informationschef Eleonora Hansi samt restaurangchef och ordförande i rederiets vinråd Pekka Rajala) samt vinhusen vars viner blivit utvalda. Efter en presentation från varje vinhus bjöds det på lunch att kombinera vinerna med.

Bland förrätterna fanns två favoriter från julbordet; najadlaxen och den kryddstekta laxen! Foto: H. Rovén.

Fyra nya viner – och en högklassig ”joker”

Urvalsprocessen av vilka viner som ska få vara fartygsviner de nästkommande två åren är lång och omsorgsfull. Pekka Rajala berättade att de börjar med hundratalet kandidater.

Utöver det vanliga; ett mousserande vin, en champagne, ett rött vin och ett vitt vin, hade han i år även valt ut ett ”specialvin”. När jag frågade varför smålog Pekka och svarade, varför inte? Och ja, det klart – älskar man och kan vin och ramlar över ett riktigt bra sådant som sticker ut, så tar man så klart in det om man kan gissar jag!

I det team som provar och väljer ut de nya fartygsvinerna, ingår även Essi Avellan, Finlands första Master of Wine och en långvarig samarbetspartner till Viking Line. Essi har valt de nya fartygsvinerna i kategorierna mousserande vin och champagne.

Viking Lines fartygsviner 2018-2019

Viking Lines nya fartygsviner för 2018 och 2019. Pressbild.

Fartygets röda vin:
Fartygets nya rödvin, Solensis Organic Syrah-Cabernet Sauvignon, tillverkas av Gérard Bertrand, en passionerad ambassadör för Medelhavslivsstilen och de sydfranska vinerna. Han är dessutom en av Frankrikes mest framstående Ecocert-certifierade producenter. Det fylliga och bäriga ekologiska vinet har lätt smak av mogna björnbär. Vinet rekommenderas till rött kött, gräddig risotto och mogna ostar.
Pris: 90 kronor eller 3 flaskor för 199 kronor (Viking Line Club-pris: 179 kronor).

Fartygets vita vin:
Druvorna till Astronomer Chardonnay, fartygets nya vita vin, växer i södra Australien på familjen De Bortolis prisbelönta vingård. Noggrant utvalda tillverkningsmetoder ger vinet en gräddig och fyllig struktur. Det svala klimatet och den stressfria tillverkningsprocessen ger det torra vinet en angenäm persikoarom med doft av nektarin och vanilj. Vinets syrlighet passar extra bra till fisk och skaldjur.
Pris: 90 kronor eller 3 flaskor för 199 kronor (Viking Line Club-pris: 179 kronor).

Fartygets mousserande:
Fartygets nya mousserande vin, Mezza di Mezzacorona, kommer från italienska Alperna och de låga slätterna i Trentino Alto Adige, där vinkooperativet Mezzacorona har tillverkat viner sedan 1904. Druvorna mognar högt uppe på 400–800 meters höjd i alpsolens sken. Det svala klimatet ger dem en naturligt fräsch karaktär. Det mousserande vinet är fräscht och fruktigt med doft av rött äpple och vit persika och aromer av päron, blomster och rostat. Vinet passar som aperitif, till sallader, vegetariska rätter och milda fiskrätter.
Pris: 75 kronor (Viking Line Club-pris: 3 flaskor för 199 kronor).

Fartygets champagne:
Fartygets nya champagne är Piper-Heidsieck Essentiel. Piper-Heidsieck är den mest prisbelönta champagnegården under vårt sekel, och även i år kammade gården hem fyra pris i den internationella tävlingen Wine & Spirit Competition. Gårdens champagner charmar med sin lätt rostade och runt fruktiga karaktär. Piper-Heidsieck Essentiel är en mycket torr champagne med hög syra, inslag av gröna äpplen, aprikos och citrus samt med en fräsch rostad touch.
Pris: 343 kronor (Viking Line Club-pris: 279 kronor).

Viking Lines specialvin: Chianti Classico
Barone Ricasolis Chianti Classico kommer endast att kunna köpas ombord på Viking Lines fartyg i en begränsad upplaga. Druvorna på denna Italiens äldsta vingård växer på en höjd av 280–480 meter över havet, och de plockas för hand i oktober. Vinets kryddiga arom har inslag av mörkt körsbär och mocka. Vinet är fylligt fruktigt, mörkt bärigt och angenämt syrligt. Det lämpar sig utmärkt till rött kött, vilt och hårda ostar.
Prisuppgift tillkommer senare (men när jag frågade kommer det troligen kosta runt 15-16 euro, det vill säga cirka 150-160 kronor).

Mina egna intryck

En isbädd fanns tillgänglig för de viner som mår bäst att serveras vid låg temperatur. Foto: Heidi Rovén.

De nya fartygsvinerna känns både som riktigt bra val och är på vart och ens sätt ännu mer intressanta än de föregående. Om det nu är en släng av ”nyhetens behag” eller inte får tiden utvisa!

Förra omgångens röda var från samma hus, Gérard Betrand, och är ett riktigt bra allround vin. Årets vinnare upplever jag ha mer kraft och kropp. Vinet är ekologiskt och biodynamiskt odlat och särskilt framtaget för Viking Line, bara det spännande.

Jag satt mitt emot vinhusets tekniska direktör Jean-Baptiste Terlay på lunchen. Han berättade att det var ett mycket roligt uppdrag och att de gått den något vågade vägen att kombinera Cabernet Sauvignon med Syrah som han menade var en svår druvkomposition. Resultatet Solensis tyder på att de trots allt lyckats mycket bra!

Solensis, ett vin där man respekterat naturens tidsrytmer vid tillverkningen. Foto: Heidi Rovén.

Även om jag gillar Riesling var Freeclimber (förra omgångens vita) lite väl fruktig för mig, eller rättare sagt, det krävde sin rätta mat. Jag önskar att jag hade haft tid att prova det nu utvalda chardonnay-vinet lite till, det hade en nyans som jag studsade till inför vid första sippen. Bara etiketten ger ju vem som helst köpbegär och det blir säkert en bra kompanjon till fiskrätter och annan lättare mat ombord.

Fartygets nya vita vin är ett chardonnay från Australien. Foto: Heidi Rovén.

Det mousserande var mycket pärlande med en intensiv fräsch första bekantskap som sedan avslöjade frukter som äpplen och päron. Sockerhalten på 17 gram per liter gör att det främst gör sig som ett aperitiv-vin att umgås kring.

Mousserande vin sätter feststämning och är alltid trevligt att bjuda vännerna på! Foto: Heidi Rovén.

Champagnen är – förstås – extra intressant. Vem älskar inte ett glas fräscht, bubblande champagne? Jag gör det i alla fall och inget tillfälle är fel för ett glas god champagne (särskilt inte till havs 😉 )!

Jag har inte druckit den tidigare fartygschampagnen som var från samma hus; Charles Heidsieck Brut Réserve; men vi har den hemma så nu är det bara fråga om tillfälle att poppa flaskan… 🙂

Vi fick dock veta att den nu utvalda, Piper-Heidsieck Essentiel, är betydligt torrare och stramare vilket var ett försök från deras vinmakare att göra ett vin i en elegant stil som skulle passa konnässörer men också avspegla vinhusets sanna själ.

Denna champagne har elegans, struktur och en krispighet som gör det perfekt till mat.

Här nämndes både sushi, lax och ostar som parmesan som exempel på lyckade matchningar men jag kan tänka mig att det knappast passar dåligt till skaldjur heller!

Inte lika direkt insmickrande och förföriskt som andra val kanske men säkert en champagne som kommer att beställas in mycket i restaurangerna och som sagt av kunniga champagne-älskare.

Det blir spännande att pröva dessa igen ombord nästa gång (de finns att köpa från 1/1-2018) och inte minst höra i efterhand om försäljningen föll väl ut.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier