Royal Caribbean mörkar uthyrning av Bahamas-ö till Carnival

CEL_Cococay Cabanettes 019_low

När man skriver och gör research till olika artiklar stöter man på en mängd intressant information. Som detta till exempel: jag skriver en artikel om kryssningsrederiernas privata öar i Karibien och upptäcker att Royal Caribbeans privata östopp CocoCay tidigare hette Little Stirrup Cay, ett stopp som ingår i Carnivals rutter.

Hur är det möjligt, det måste ju vara fel tänkte jag – Carnival och Royal Caribbean är ju konkurrenter! Men ju mer jag googlade och läste, ju mer säker blev jag på att det var samma ö. Även bilderna stämde; googlade jag på det ena önamnet eller rederiet och sedan det andra fick jag upp i princip samma bilder.

Jag skickade iväg ett snabbt mail till Royal Caribbean International och frågade rakt ut: är det samma ö? Älskar deras svar: ”Coco-Cay är vår, vi hyr den så den är endast för våra anställa och gäster. Carnivals ö ligger brevid, så nära att man kan se den men det är en separat ö.”

OK. Upp med google maps; vad är det för öar som ligger i Bahamas skärgård egentligen? Jag sökte på CocoCay och sedan på Little Stirrup Cay – och fick upp CocoCay igen! Den enda ö som ligger intill är Great Stirrup Cay och den ägs av Norwegian Cruise Line.

Lite nätsurfing senare och jag ramlar över en artikel av Travel Weekly från förra året där de skrev om just detta; ”Carnival ships to call at private island of Royal Caribbean”. De tycker också att det är anmärkningsvärt att de konkurrerande rederierna delar på destinationen eftersom det vanliga är att man vill skilja sig åt och skapa sina egna unika upplevelser för gästerna.

Travel Weekly har också fått en talesperson på Carnival att berätta att anledningen med ö-tillägget ska vara att bredda upplevelsen för gästerna. Med tanke på att även Princess Cruises och Holland America har privata öar i Bahamas kan man ju tycka att det hade varit lättare att anordna stopp där, och på så sätt ”hålla det inom familjen” så att säga (både Princess Cruises och Holland America Line ingår i Carnival Group, moderföretaget med totalt nio rederier under sitt paraply).

På samma sätt kan Azamara Club Cruises och Celebrity Cruises nyttja CocoCay eftersom de tillsammans med Royal Caribbean International ingår i moderföretaget Royal Caribbean Cruise Line. Men Carnival menar att det ska vara för långt till systerrederiernas öar vilket skulle ge gästerna för lite tid i hamn. Insparat bränsle kan också vara en anledning, även om de knappast lär få tillgång till CocoCay/Little Stirrup Cay gratis.

Jag har mailat Carnival och Royal Caribbean International igen och inväntar nu med nyfikenhet på deras svar.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier