Så är det att familjekryssa med Finnsirius

Vi hade packat ryggsäckar med det vi behövde ombord, resten kunde stanna i bilen.

Efter en bra första upplevelse på Finnsirius precis när fartyget kom, tog jag nyligen familjen med mig och åkte en ny vända.

Jag ville så gärna visa dem det nya fartyget och se hur det fungerade för en familj – vilket också var precis det Finnlines önskade att jag berättade om. Med fria tyglar fick jag möjlighet att skriva om vår upplevelse för dem vilket ni kan läsa här (betalt samarbete).

Finnsirius avgår 21.45, så när vi hade turen att få rulla ombord tidigare var det mycket uppskattat. Jag passade på att fråga i checkin-luckan hur tidigt man brukar få köra ombord. Svaret var att det är väldigt olika och beror på hur mycket frakt de har som ska med just den avgången.

Vår fina Family & Friends-hytt

Efter att vi parkerat och kopplat ur bilens rörelsesensor tog vi hissen upp till däck 9 där vi hade vår hytt; en Family & Friends insides. Detta var en av de hyttkategorier jag hade missat på min första rundvandring ett par veckor tidigare så jag var lika nyfiken som övriga familjen!

Allas reaktion när vi öppnade dörren var bara WOW. De nedtonade lugna färgerna i sandbeige och grågröna toner känns behagliga samt att det är fin belysning. Dessutom är den rymlig, hela 24 kvm. Denna hytt har 6 bäddar; två dubbelsängar och 2 bäddar som fälls ner från väggen – vilket självklart barnen gjorde direkt. 🙂

Och det jag skrev i min artikel för Finnlines var helt sant; en av de första kommentarerna från familjen yngste medlem – Theodor 7 år – var: ”snälla kan vi stanna i tre veckor?!” Självklart blev jag glad att konceptet var lyckat och att resan började med stor entusiasm från allas sida!

Mysig kväll ombord

Därefter begav vi oss på rundvandring för att se fartyget. Till exempel så landade vi i lekrummet Kids Corner som har marint tema. Här finns bollhav, en fyr som man kan klättra upp i och en klättertub som Theo kröp igenom många gånger. Stora fönster och ett par puffar i hörnan att sitta på fanns också, liksom några automater och en minibuss att åka i (mot avgift) för de minsta.

Mitt emot, på andra sidan infodisken, finns även en del med arkadspel för de lite äldre. Alla spel kostar 2,50 euro.

Fika och tapas

Nästa stopp blev Fisherman’s Bistro som är uppdelad i olika delar, bland annat finns ett café där vi satsade på lite kvällsfika med olika läckra bakverk.

Vi landade också en stund i fina Barrel Bay Bar & Tapas. Här provade vi vuxna några av de nya drinkarna skapade av den prisbelönta bartendern Josephine Sondlo, samt ett par tapas. Skagenmixen på en tunn mörk brödskiva var en favorit!

Eftersom vi skulle köra av tidigt nästa morgon begav vi oss därefter tillbaka till vår fina hytt för lite välbehövlig sömn.

Premiumfrukost i Micke’s Wine & Dine

Nästa morgon fick vi gå upp i ottan, vi skulle nämligen köra av och stanna en natt i Nådendal. Med siktet inställt på att hinna testa så mycket som möjligt åt vi premiumfrukost i den finaste à la carte-restaurangen Micke’s Wine & Dine.

Egentligen är det ett bättre val på en kryssning, det vill säga när man reser Kapellskär tur och retur utan att gå av, för här vill man hinna sitta ner och njuta istället för att skynda av. 🙂

Konceptet är så att man blir erbjuden ett glas mousserande vin när man kommer, väljer bord och beställer varma alternativ från en meny och tar för sig övrigt från en framdukad liten buffé.

Jag tackade nej till bubblet men ser nu i efterhand på fotot jag tog av menyn att det faktiskt är ett alkoholfritt alternativ de serverar, bra med tanke på bilförare och andra som föredrar 0 procent!

Vi beställde fylld omelett och french toast med blåbärskompott och grädde, och medan vi väntade på att dessa läckerheter skulle dyka upp, försåg vi oss från buffén.

Hela restaurangen är väldigt trivsam, jag som älskar alla slags inslag av brons blev löjligt förtjust i designen redan första gången jag klev in här och kände likadant nu.

En buffé i premiumrestaurangen är förstås något extra. Den småskaliga formen känns mer familjär, hemtrevlig, samt att allt är fint ordnat med bra service.

Här finns aptitliga små färdiga smörgåsar, skålar med färska bär, färsk frukt, lax och charkuterier, ägg, yoghurt och gryn, chiapudding, ostar, nutella, bröd och croissanter. Och till det går det utmärkt att få färskpressad juice samt beställa specialkaffe. Jag hade kunnat sitta i timmar!

Vi checkar in på Nådendal spahotell

När utropet kom att det var dags att gå ner till bildäck hade vi ändå hunnit få i oss tillräckligt och hade en hel härlig dag framför oss. Nästa stopp var Nådendal spahotell som vi har besökt många gånger förut.

Klassiskt och femstjärnigt med en stor pool och bastuvärld kändes det väldigt lyxigt – och fullt tillräckligt som helgaktivitet – med en övernattning här. Särskilt som barnfamiljer är välkomna in i badavdelningen.

Vårt rum var stort och bekvämt med badrockar och tofflor samt duschprodukter i badrummet. När man är fyra bäddar de upp bäddsoffan och vi hade ett av de fina rummen med egen balkong mot parken och vattnet.

Hotellet har även gym och i somras såg jag att man kunde hyra cyklar med mera. I lobbyn finns en trevlig bar samt fåtöljer att slå sig ned vid, annars finns också wifi överallt, även på rummen.

Det enda barnen hade för ögonen var förstås att få bada, så det var det vi satsade på. Det går även bra att låna badrockar i barnstorlek innan man går in till poolområdet.

Jag passade på att fota när det inte var så mycket folk i lobbyn.

Frukost två=brunch

Eftersom vi hade ätit frukost tidigt på Finnsirius började ju också magen att kurra tidigt. Vi bokade in oss på att ta del av frukostens sista etapp vilket blev som en brunch för oss. Frukosten uppfyller alla förväntningar på en riklig hotellfrukost och här finns det mesta att önska.

Personligen vill jag äta inte som hemma när jag reser utan gärna lokalt. Med finskt blod i ådrorna förser jag mig därför gärna med karelska piroger och äggsmör när jag får chansen.

Mycket annat hamnade förstås på våra tallrikar också och barnen frossade i allt från pannkakor till croissanter med nutella, kakor och frukt. EFTER att de ätit sina nyttiga frukostmackor förstås! 😉

Mätta och nöjda gav vi oss ut i det fina höstvädret för att få röra på oss och få lite frisk luft. Direkt utanför hotellet kan man börja gå längs vattnet. När vi var här i somras gick vi tillbaka till hotellet efter vårt besök på Muminvärlden (parken är stängd såhär års och öppnar igen i juni).

Till centrala Nådendal är det bara 1,5 km och vill man inte gå kortast möjligt skulle jag rekommendera denna fina promenadväg istället.

På eftermiddagen var jag inbokad på en ansiktsbehandling medan resten av familjen satsade på badpass två.

Efter min dundersköna behandling i Belleza center – den nya ansiktsbehandlingen ”Happy skin” – hann jag faktiskt ner till dem också och fick en mysig spatimme med varma bubbelbad och lite kvalitetstid med tonårssonen – sådant man ibland behöver komma bort för att få till.

Middag i Nådendal

På kvällen hade vi ett bokat bord på Ravintola Tavastin Kilta. Den som kan Nådendal lite grann har kanske sett den maffiga uteserveringen sommartid, restaurangen ligger i den bortre delen av de mysiga kvarteren vid vattnet.

Kvällen var perfekt med sol som bäddade in hela Nådendal i ett varmt filter…på trappen till restaurangen stod en pumpa och det andades det bästa av hösten i hela upplevelsen.

Restaurangen drivs av Riccardo Soldati med fru. Han kom personligen till vårt bord och föreslog vin till våra valda rätter. Medan han hällde upp vinet Gaja – som han var märkbart stolt över att ha kommit över – berättade han lite kort om sin bakgrund.

Riccardo är uppvuxen i Italien i en riktig krögarfamilj. ”Det här är vad jag kan och har i blodet” menade han, och ryckte på axlarna åt det ibland bitande finländska klimatet.

Han skrattade åt min fråga hur han klarar det och berättade att han inveresterat i en riktigt bra jacka. Förstås var det kärleken som fick honom att flytta och efter att ha provat lyckan på lite andra orter hamnade han i Nådendal med sin finska fru.

Här trivs de, och invånarna med dem kan jag tänka. Maten är underbar, portionerna rikliga och vi hade en mycket lyckad kväll!

Hemfärd

Morgonen därpå var det dags att packa ihop för att åter bege oss till Finnsirius för hemfärd. Denna gång en dagstur med många timmar att uppleva fartyget. Även denna väg hade vi en hytt, vilket visade sig vara skönt fram på eftermiddagen när alla kände för att vila en stund.

När vi öppnade hyttdörren blev det ett stort WOW i repris! Utsidesvarianten av Family & friends-hytten är annorlunda men lika läcker. Här har man två rum med dörr emellan, en dubbelsäng och fyra enkelbäddar varav två som fälls ned från väggen.

Det första jag ville visa barnen nu när det var dagsljus, var lekplatsen ute på däck. Att Finnlines skapat en dedikerad plats för yngre barn som behöver göra det viktigaste för dem; att leka, tyder på att de både satsar på denna målgrupp och vill ha dem ombord.  

Space Games står det på väggen och mycket riktigt kan man i den lilla ”rymdraketen” låtsas att man tar fart upp mot stjärnorna…eller krypa in i sin alldeles egna rymdraket och kika ut genom ett fönster.

Hela detta område, liksom däckpromenaden runt hörnet utanför spacaféet, är delvis inglasat. Det skyddar mot blåst och gör det behagligare att vara här, även om jackan ändå förstås måste på denna årstid.

Efter denna tur ut på däck kände vi att det var läge värma upp oss. Eftersom fartygets spa, Höyry Spa & Gym, tillåter barn att komma in så var det inga problem att gå dit för en bastustund.

Familjevänliga Höyry Spa & Gym

Efter en liten energipåfyllning i det fina spacaféet med hängstolar och surfarkänsla, betalade vi och fick entrékort till omklädningsrummen. Härifrån fortsätter man sedan in till själva bad- och bastuavdelningen, som är imponerande – särskilt med tanke på storleken på fartyget.

Theodor hittade genast en liten barnpool vid sidan av de större poolerna som han tyckte var mysig att prova men sedan gjorde han oss andra sällskap i de större bubbelpoolerna.

Det finns tre på rad varifrån man ser ut genom hela den långa glasväggen. Ytterligare ett spabad står ute på däck också vilket är effektfullt, att trippa ut i den svala luften och sedan sjunka ner i det varma vattnet.

När man återigen behöver värma upp sig (spa är allt om att värma upp och kyla ned om vartannat, och att koppla av) finns tre bastur. Tre torra – återigen med den fina utsikten – och en ångbastu. Jag älskar alla slags bastur men när man bastar med barn är ångbastu bra med sin mildare värme.

Medan Isac valde torrbastun gillade Theodor ångabstun. Särskilt att krypa in längst i hörnet och ”gömma sig” för mamma i ångan, bastun är stor!

Utsikt från den ”lilla” bastun.

Slutligen finns formade keramiska bänkar att vila på liksom tre hängstolar över vatten som barnen såklart tyckte var roliga.

Plus för att de omtänksamt förser en med vatten i spabaren innan man går in (vatten inne i spaavdelningen kommer fick vi veta) samt att det finns både schampo och balsam i duscharna så att man inte behöver ha med det. Dessutom av riktigt bra kvalitet!

Cargo buffet – här kommer vi!

Trots att ingen egentligen ville dra sig från den härliga badavdelningen (vi är riktiga storälskare av bastur, bad och spa) så slog plötsligt STORA hungern till hos Theodor! Ni med barn vet hur det kan vara, det går snabbt och när hungern är ett faktum är det ofta akut med stora blinkande lampor över!

Min man hade redan tidigare uttryckt ett önskemål till lunch; en nygrillad ”Superstar burger” från Bistron. Men att vänta ens i en kvart var med akut barnhunger inte aktuellt, vi fick styra stegen mot Cargo buffet.

Vilken lättnad man kan känna som familj när det finns flera val såhär, och buffé funkar ju alltid – alla kan plocka vad de vill och tycker om.

Medan barnen snabbt hittade sin favorit; kycklingdelar med baconfräs, så började jag och min man i lugn och ro att plocka på oss av chark, mozzarellakulor i pesto, tomater, lax och gravad sik, skagenröra, färska räkor med mera. Sååå gott!

När det blev dags för det varma försåg jag mig av ugnsbakad lax som var perfekt tillagad, plus lite andra alternativ. Jag tvekade först över fläsksida, det låter inte så spännande, men det blev faktiskt min favorit! Otroligt mör och full av smak!

Vi botaniserade också bland desserterna där jag fastnade för äppelpajen med sitt frasiga täcke medan Theodor lassade på med chokladmousse och Isac mumsade Pollys – ni vet de där chokladdragérade skumgodisarna.

Finnsirius buffé har inga ölkranar eller vinboxar men det betyder inte att öl/vin inte ingår. Istället kan man bara be om det i baren. Jag pratade med personalen om detta och de förklarade att det var av kvalitetskäl som de valt denna lösning.

De serverar sitt buffévin från flaska för att de inte har den ruljansen att en bag-in-box skulle gå åt så snabbt att kvaliteten skulle vara densamma hela tiden. Jag tyckte det lät klokt, och skulle man ville ha ett glas till försäkrade de att det bara var att be om det.

Sista intrycken av skärgården

Mätta och nöjda satte vi oss sedan längst fram i fören och bara njöt av utsikten med varsin kaffekopp. En liten eftermiddagspaus i vår fina hytt hann vi också med liksom en tur i taxfree innan det var dags att rulla av med bilen i Kapellskär.  

Väl hemma igen kändes det som att vi varit borta längre än två nätter. För det är ju den effekten en välplanerad minikryssning har; man måste inte åka långt för att känna sig berikad med intryck, vackra havsvyer, god mat och umgänge!

Om du med familj är sugna på att hitta på något på höstlovet kan vi varmt rekommendera denna tur, och att stanna iland är helt valfritt – det går bra att bara åka fram och tillbaka också. Läs mer här nedan om vad som gäller för bilburna och fotpassagerare. För att boka, gå in på Finnlines hemsida.

Tips och fakta

Det tar ungefär en timme att köra bil till Kapellskär från Stockholm. Om du ska kryssa fram och tillbaka, dvs inte stanna i Finland, måste du lämna bilen i Kapellskär. Det går bra att parkera där. Det går också att åka kommunalt till Kapellskär. Ta då buss 631 eller 631X från Norrtälje.  

Att man kan kryssa utan fordon är nytt för Finnsirius (och systern Finncanopus som kommer i början av 2024). Vad som då sker är att passagerare utan fordon samlas i terminalen och sedan körs ombord av en särskild service från Finnlines sida. Man hamnar alltså även då på bildäck och tar sedan hissen upp i fartyget.

Entré till spa kostar 290 kronor för vuxna och 220 kronor för ungdomar (13-17 år). Barn på 6-12 år kostar 150 kronor. Vill man köpa till gym och yogastudio (med virtuell tränare eller om man tränar på egen hand) kostar det 345 kronor per vuxen.

Några snabba prisexempel också vad gäller mat (priserna är för en vuxen, barn är billigare och kostar beroende på ålder, t ex är buffé för barn under 6 år gratis). Alla priser nedan är vid förköp online.

Cargo buffet frukost kostar 173 kronor, lunch 368 kronor, middag 253 kronor (jepp, billigare).

Premiumfrukosten på Micke’s Wine & Dine ingår när man har svit eller lyxhytt, annars kostar det 276 kronor/vuxen att lägga till vid förköp online.

Är det något annat ni undrar över, bara fråga i kommentarerna nedan! Video om exakt denna tur kommer, så länge kan ni gärna kika på denna:

Finnsirius - Vi testar den nya finlandsfärjan

2 kommentarer på “Så är det att familjekryssa med Finnsirius

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier