Sammanfattning av Östersjöns julbord

2d5_6169_1
Viking Line samarbetade med kocken Michael Björklund och deras julbord fick också bäst betyg.

Som ni nog sett har jag varit runt hos Viking Line, Birka och Tallink Silja för att testa årets flytande julbord. Det är inte första året jag gör detta och jag har skrivit om det både här på bloggen och för Allt om Resor/Expressen.

Artikeln heter Här hittar du den bästa julbordskryssningen och ligger ute på nätet. I artikeln för Expressen har jag satt getingbetyg på varje rederis julbord , skalan går från fem (bäst, världsklass) till överkryssad (sämst, under all kritik). En tvåa är godkänt. Tre är alltså bättre än bara godkänt.

Viking Line

Detta julbord fick en fyra av mig. En stark fyra. Allt var riktigt, riktigt bra. Inget saknades, alla klassiker fanns samt att det var otroligt gott. Framförallt smakade det inte ”prefab” utan hemlagat, välgjort, genuint och äkta. Och är det något man vill ska kännas äkta så är det väl julen.

Det fanns två saker jag inte gillade alls men eftersom det inte var något av de klassiska sakerna så tippade det inte betyget allt för mycket. Det ena var simpstjärt, en skräpfisk, det andra var slaktgryn, en grynröra på slaktavfall om jag förstod det rätt. Jag gissar att man velat hänga på trenden att göra något spännande av mat som annars slängs bort. Jag stödjer tanken men tycker den funkar bättre på ”varje dag-mat” än på julbord.

Viking Lines julbord foto Heidi Rovén (1)
Viking Lines juldesserter var för fantasilösa för mig. Foto Heidi Rovén.

Det som gjorde att jag inte tyckte att jag kunde ge en femma var efterrätterna. Jag menar, brylépudding? Det känns jättebilligt för mig, något man rör ihop på ett påspulver. Jag säger inte att deras var det men brylépudding känns varken jul eller exklusivt för mig utan bara tråkigt.

Ett annat exempel var de hårda kakformarna fyllda med chokladmousse. Formarna skulle väl likna spröda mandelmusslor men var som sagt för hårda och det passade inte ihop med moussen heller. Godis fanns i massor liksom nötter, fikon, dadlar, apelsinris, lingonkokta päron, citrussallad med mera men…nja, jag saknade ändå något. Det finns så mycket kreativt man kan hitta på med julens smaker och här hade jag velat se (och smaka) någon smarrig dessert gjord på någon av dessa.

Birka Cruises

Julsmaker hos Birka Cruises.
Julsmaker hos Birka Cruises.

Detta julbord fick en trea av mig och den är stark den med. De har ett fint julbord och är riktigt bra på vissa saker som sillarna, laxen, skagenröran samt oxfilén – även om det sistnämnda inte är så julig mat. Men även om allt var bra här med hittade jag inte riktigt de där ”wow”-smakerna som lyfte i munnen.

Här saknades också till exempel prinskorv, flera finska lådor och en riktigt julig griljerad skinka. Det sistnämnda borde ha funnits så jag kan ha missat den, men jag såg ingen utan bara färdiguppskivad skinka (som inte alls imponerade). Köttbullarna som jag minns att jag blev så förtjust i sist jag testade julbordet kände jag i år inte igen.

_mg_5350_1_edited-low
Pepparkakstiramisu. Foto: Heidi Rovén.

Hos Birka finns gott om efterrätter och jag gillar i och för sig att exempelvis en tiramisu fått julig touch av pepparkaka, tyvärr kunde jag inte riktigt känna pepparkakssmaken utan tyckte det bara smakade sött.

En annan sak var att jag hade fått veta att det mesta skulle vara ombordlagat men allt jag pekade på och frågade om var färdigköpt/levererat enligt personalen. Självklart är det inget rederi som står och lagar allt själva ombord men det får i alla fall gärna smaka hemlagat/hembakt.

Tallink Silja

Deras julbord kan upplevas smalare eftersom rederiet försöker tillgodose flera målgrupper; även den estniska förutom den svenska och finska. De fick ändå en trea av mig eftersom jag tycker de ligger en bra bit över bara ”godkänd”, men de borde rycka upp sig på vissa bitar.

silja-christmas8597-low

Sillarna till exempel var onödigt smaklösa och är viktiga i alla fall för oss svenskar. Att istället starta med en hög räkor och ett par marinerade musslor med tryffelaioli till är hur gott som helst men visst, det är inte direkt juligt, även om alla rederierna har räkor på sina julbord.

Här fanns också alla klassiker; flera sorters skinka med hemgjord senap, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, finska lådor med mera – dock inte lutfisk. Köttbullarna samt Jansson var dessutom riktigt bra, ja till och med bäst (Vikings Jansson delade första platsen men hade lite annan stil). Köttbullarna köper de in men Jansson gör de själva. Prinskorvarna skulle de kunna skippa helt om de inte blir bättre.

Både kalkonen och rostbiffen med tillhörande såser var däremot väldigt goda. Dessertbordet dignade och även om de färgglada tårtbitarna av olika slag lyste (och smakade) färdigköpt så blev det ett stort plus i kanten för att det fanns julstjärnor och struvor vilket vi inte såg på övriga julbord vi testade.

Ett par avslutande ord

Eftersom jag vet att kryssningar på Östersjön ligger många varmt om hjärtat och julbord likaså (därav att många också blir engagerade i ämnet 🙂 ) kommer här några extra förklaringar: Att göra ett sådant här test innebär att göra ETT stickprov EN dag på ETT fartyg. Något annat hade varit svårt att genomföra och knappast rimligt.

Självklart kan det därför vara annorlunda en annan dag på ett annat fartyg. Du som läser detta har kanske upplevt och tycker något annat men jag kan bara bedöma MIN upplevelse och vad min gom och tunga talar om för mig. Därtill ska nämnas att medan Birka har ett fartyg har Viking Line sju och Tallink Silja 10 stycken, så självklart kan det även förekomma skillnader mellan rederiets fartyg (även om det inte borde det), både till det bättre och sämre.

Eftersom två av rederierna också har flera fartyg har jag inte tyckt det varit rättvist att bedöma miljö eller stämning eftersom det ser olika ut på olika fartyg. Vilken dag man kryssar spelar också in, samt vilket klientel som är ombord. Men ohyfsade gäster får inte påverka betyget av det julbord som dukas upp, sådant måste man tänka bort. Likaså extra trevliga gäster… 😉

Ett par saker jag inte nämnt är att dryck ingår på de flesta fartyg, men inte alla, och dessa har jag inte bedömt. Alla rederier har också ett urval ostar på sina julbord plus att det finns frukt och pepparkakor, men det var bara hos Tallink Silja (som jag såg i alla fall) att de var dekorerade med kristyr – extra julpoäng på det. 😉

Prisskillnaden är ytterligare en aspekt. Olika fartyg och olika längd på resan kostar förstås olika plus att fartygens julshower skiljer sig åt en hel del. Vissa har toppartister (Silja Galaxy och Viking Cinderella) utan att det kostar extra. En dygnskryssning med julbord kostar 355 kronor med Tallink Silja, 395 kronor med Birka Cruises och 450 kronor med Viking Line. Om man är medlem hos rederiet i fråga (kostar inget) blir priset ofta lägre.

Nu är det upp till dig att välja med vilka du bokar, beroende på hur du ser på pris och innehåll!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier