Nästa julbord vi åt var Viking Lines, det enda knutet till en känd kock. De senaste två åren har Viking Line samarbetat med Leif Mannerström, prisbelönt och känd stjärnkock och krögare. Tidigare har julbordet signerat Mannerström inte serverats på alla fartyg. I år har samarbetet utökats och alla Viking Lines gäster som reser från Stockholm och Kapellskär kan njuta av julmaten signerad Leif. Men, vad exakt innebär det; ”julmat signerad Leif Mannerström”?
Jag funderade på detta när vi klev ombord på Viking Grace en tidig novembermorgon, men hade då inte hunnit få svar än. I entrén till buffetrestaurang Aurora stod en roll-up med alla rätter tydligt uppradade. Och det är en gedigen lista. Här kan man tala om ett julbord som lämnar lite – om något – att önska!
Totalt består Viking Lines julbord av cirka 50 rätter. Här finns sex sillsorter, flera strömmingsvarianter, lax i olika former och många sorters kallskuret – från flest sorters syltor av de tre rederierna till grisfotsaladåb!
Viking Lines julbord är också det mest finska (vilket jag som halvfinska själv förstås tycker är trevligt); här finns till exempel leverkorv och de tre finska jullådorna med morot, kålrot och potatis. Därtill finns självklart också Janssons frestelse liksom prinskorv, köttbullar och skinka. Och mycket, mycket mer.
Särskilt julskinkan tyckte jag var trevligt presenterad; en kock stod själv och skar upp vid buffén vilket gav lite flärd och personlig närvaro åt självserveringen. Personalen var dessutom enormt lyhörda, jag råkade yppa att slevarna blivit så heta under värmelamporna att de knappt gick att ta i – vips försvann någon ut i köket för att hämta nya.
Så, känslan var flott och fräsch men hur var det smakmässigt då? Väldigt bra! Bästa sillen i mitt tycke var till exempel sikromsvarianten. Allt det andra som jag la upp på tallriken fick bra betyg också; hittade inget som jag inte gillade, mycket som smakade väldigt bra (fast inget som riktigt stack ut och smakade ”stjärnkocksrecept” heller om jag ska vara ärlig). Julskinkan tyckte jag var särskilt lyckad.
Bland lådorna blev kålroten min favorit; annars gillar jag familjens lådrecept bättre än alla Östersjörederiernas, men det där kan ju vara både en traditions- och smaksak 😉 .
Viking Lines juldessertbordet är generöst. Kanske inte så förvånande, den som är van besökare på Vikings à la carte-restaurang Food Garden (numera Seaview på Cinderella) känner till deras flotta dessertbord som är prisvärt med tanke på de läckerheter som dukas upp där.
På den söta julvarianten finns flera sorters godis, både juligt och annat, många fina ostar inklusive marmelader samt kanel- och kardemummanötter. Mandelmusslorna var jag lite besviken på; de var inte så piffade, faktiskt såg de rätt trista ut. Där var Birkas mycket finare.
Vi hade också otur med trängsel. Visserligen kryssade vi en söndag vilket kan förklara att det var mycket folk ombord, ändå hade vi aldrig problem på Birka att nå maten fast vi där var ombord en fredagskväll. Jag har tidigare berömt Viking Line för bra logistik just kring buffén, men denna gång gick jag tillbaka till bordet och satte mig med tom tallrik flera gånger, av ren irritation över att köerna var så långa.
Bortsett från det lämnade vi vårt julbordstest mycket glada i magen och nöjda med rätterna. Ändå gnagde frågan kvar i mitt huvud; exakt vad var det som Leif hade gjort…? Jag ville verkligen ha svart på vitt att det inte bara var ett lån av hans namn som de sedan kallade att han ”satt sitt signum på julbordet”. Så, jag gav mig inte utan fortsatte tjata för att få svar. Och så kom det. Och jag blev genast lugn.
”Samarbetet går ut på att så gott som hela sortimentet är planerat av Leif och tillagas enligt hans specifika recept. Undantag utgörs av finska jullådor, potatis- kålrot och morot- som bör ingå i julmaten ombord på finskflaggade fartyg men som inte finns på ett svenskt julbord.
I samarbetet ingår också att Leif deltar vid igångkörningen, och har en introduktion till personalen samt gör kontroller ombord. Han deltar även i några julluncher/kryssningar per år och har bland annat besökt charkuteristen som tillverkat charkuteriprodukterna, instruerat honom personligen samt provsmakat och godkänt produkterna.
En del av Viking Lines köksmästare har även besökt Leif i Göteborg för gemensam planering, provsmakningar och genomgång av det kommande sortimentet. Leif har också haft en gemensam introduktion för ett antal nyckelpersoner från alla fartyg, detta för att kunna garantera den uppdukning och kvalitet som utlovats både till gäst och Leif.”
Vilket engagemang, precis det jag hade hoppats och önskat! Jag kan tycka att det är lite synd att Viking Line inte berättat allt detta. Den otydligt formulerade pressreleasen hade gjort mig lite oroad, helt i onödan visade det sig. Nu när jag väl fick fakta blev jag istället imponerad.
Jag är glad att jag stod på mig och frågade. Ordningen är återställd. Min uppfattning om Viking Line som det rederi på Östersjön med högst kulinarisk nivå och sikte får leva kvar. De har höga ambitioner när det gäller sitt kök, och har åter bevisat det. Att skapa 50 olika rätter till sex fartyg så att de godkänns av en kock av Leif Mannerströms dignitet, är förmodligen en inte så liten utmaning. Jag tycker de har lyckats mycket bra. På Cinderella erbjuds även en lyxvariant av julbordet i à la carte-restaurangen Seaview där det också serveras skaldjur.