Tallink – Silja Lines nya skeppsviner

Fyra nya viner och två öl presenterades hos Tallink / Silja Line. Pressbild.

Förra veckan presenterade Tallink – Silja Line sina nya skeppsviner. Rederiet har haft skeppsviner i 20 år och enligt tradition byts de ut vartannat år.

Eventet hölls ombord på Silja Symphony som jag ju nyligen skrivit mycket om, då vi åkte med fartyget till Helsingfors så sent som i påskas. Alla inbjudna samlades i restaurang Tavolàta där vi redan vid ingången bjöds på ett glas mousserande, utan att då ännu veta vad det var vi hade i glasen…

Ledsagade av två vinexperter

När alla hade tagit plats och vi hade fått en liten tapas-tallrik framför oss att väcka aptiten med, började de två vinherrarna Michel Jamais och Erkki Rintala att berätta om vinerna.

Michel Jamais är dryckesgurun med 38 års erfarenhet av vinprovningar. Han är både kock, författare, föreläsare och sommelier samt utbildar även andra till sommelier.

Erkki Rintala är sommelier och hovmästare på Silja Symphony och berättade att han själv haft Michel som lärare.

 – Det kan kanske verka till synes enkelt att välja ut fyra viner, inledde Erkki Rintala deras gemensamma presentation, men det är en lång urvalsprocess och krävande arbete. Våra leverantörer vet vad vi söker efter alla dessa år och gör därför det första urvalet åt oss. Ändå kommer det en jävla massa viner, berättade Erkki.

Tre vita varav två bubbliga samt ett rött vin hade vi i glasen på provningen hos Tallink Silja Line. Foto: Heidi Rovén.

Totalt säljs cirka en halv miljon helflaskor och cirka 700 000 piccoloflaskor av de fyra skeppsvinerna under tvåårsperioden innan de byts ut. Det är stora kvantiteter och att bli utvald är prestigefyllt och en viktig plattform för vinhusen som når fyra marknader med många nya kunder.

Michel Jamais och Erkki Rintala, pressbild.

Michel Jamais gick in på druvor, stilar och trender medan Erkki Rintala berättade om de många aspekterna som de tar hänsyn till vid urvalet. Vinerna får inte vara för ekiga, sträva, fruktiga och så vidare utan ska passa både mångas smaklökar och olika maträtter.

Under själva provningen sitter tio personer ner under två dagar och gör blindtester, testar olika ”flighter” som Erkki beskrev det. ”Det gäller att ha bra minne och att vara skärpt!”

– Doften är det första som skvallrar om kvaliteten, är den bra kan man börja fråga sig om vinet också har en generös smak, förklarade Erkki Rintala.  

Till slut har över hundra kandidater blivit fyra; ett mousserande, en champagne, ett vitt vin , ett rött.

Brioso Spumante Extra Dry

Först ett par ord om det mousserande vinet, Brioso Spumante Extra Dry från Italien.

Vinet är härligt, festligt och lättdrucket. Inte fullt så fruktigt som vissa av de nu så populära prosecco-vinerna kan vara utan fräschare, utvecklade Michel Jamais. Och jag är benägen att hålla med.

Att det är extra dry, inte brut (vilket är torrare), gör att det ändå i första hand passar mer som ett sällskapsvin eller aperitif, men man kan också servera det till kalla snacks, fisk och skaldjur, sallader och vitt kött.

Ett trevligt vin i sin klass helt klart. Pris: 8,50 euro.

Bauchet Brut Champagne

Därefter gick vi raskt över till prestigedrycken i sällskapet; den nya skeppschampagnen som heter Bauchet Brut Champagne.

Det familjeägda vinhuset Bauchet har nästan 100 års erfarenhet av vinskapande. I mitt tycke hade den inte fullt lika uttalade äppeltoner som deras tidigare skeppschampagne Laurent-Perrier, vilket jag tyckte var positivt. Bauchet är en fin produkt och en ny bekantskap jag gärna fördjupar vid tillfälle!

Bauchet Brut är en specialblandning av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Passar fint till smördegsbaserade klassiska rätter och lätta asiatiska rätter. Pris: 28,90 euro.

Geil Riesling Trocken

Det vita skeppvinet är en riesling från Tyskland vid namn Geil Riesling Trocken. Bouqueten bjöd på visserligen goda fruktiga flädertoner men jag ska erkänna att min första reaktion var lite ”åh nej”. Vi har nämligen hängt på riesling-trenden lite för hårt här hemma och är nu sugna på något annat vitt i glaset.

Efter första sippen ändrade jag mig dock. Detta är inte alls en tung eller överfruktig riesling på något sätt utan snarare ganska lätt inom sin druvkategori. Sidenlen och torr i smaken, uppfattas den inte alls som ”söt” (fruktig).

Passar utmärkt till det asiatiska köket samt klassiska fisk- och skaldjursrätter. Pris: 8,50 euro.

Zonin Velluto Appasimento

Så var vi framme vid det nya röda skeppsvinet, som blev en klar favorit. Och inte bara för att jag träffat Fransceco Zonin! 🙂

Zonin Velluto Appasimento är en italienare från Venetos kullar som nog lär gå hem hos många.

Bara namnet, Velluto som betyder sammet, skvallrar en del… Även om detta vin bjuder på både intensiva aromer, lagrats på ekfat och produceras av torkade druvor är det ändå inget som ”tar över” utan allt balanserar perfekt. Snarare ett ”se upp”-vin då det kan upplevas lättdrucket och mumsigt! 🙂

Vinet passar utmärkt till pastarätter samt till grillat eller bräserat kött. Pris: 8,50 euro.

Smakrikt öl

Som avslutning fick vi prova två specialbryggda öler; Bell Porter från Suomenlinna Brewery och Sireen från det estniska bryggeriet Pühaste. Här har man verkligen tagit ut svängarna och ölfantaster sugna på en annorlunda upplevelse har något trevligt att vänta.

Ölsorterna Sireen och Bell Porter var båda karaktärsfyllda öler. Pressbild.

Bell Porter är mörk och smakrik och passar till mat som ostron och andra skaldjur, en smakrik gryta ja till och med en tung chokladdessert. Sireen är ett väldigt aromatiskt öl med blommiga dofter av te. Något märklig först men jag kan tänka mig att den är ypperlig till flera maträtter tack vare sina många smaktoner från citrus till bergamott.

Att just dessa sorter valdes ut till rederiets nya skeppsöl gick till så att man utlyste en tävling där bryggerier från Finland, Estland, Sverige, England, Danmark, Norge och Lettland blev inbjudna att delta. 40 ölsorter från 15 mikrobryggerier som motsvarade kriterierna kvalade in till tävlingen. Efter flera tester, bland annat ett blindtest, valdes finalkandidaterna ut varav dessa vann.

Efter presentationen och provningen serverades en läcker buffé med tapasrätter som matchade vinerna.

Efter provningen på Tavolàta, SIlja Symphony, serverades en läcker buffé. Foto: Heidi Rovén

Skeppsvinerna säljs i taxfree-butikerna ombord på Tallinks och Silja Lines samtliga fartyg. Dryckerna säljs även i vinbarerna och serveras i restaurangerna.

En kommentar på “Tallink – Silja Lines nya skeppsviner

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier