Igår var jag ombord på M/S Gabriella, lustigt nog fartyget vars matutbud vi just släppt en film om! Mitt besök var denna gång för att upptäcka och smaka på Viking Lines nya buffé, framtagen i samarbete med Svenska Kocklandslaget.
Mer fisk och skaldjur
Buffén är det första resultatet av samarbetet, och jag vill nog stämpla det som ett väldigt lyckat sådant. Smakerna har renodlats och de nordiska smakerna har lyfts fram. Inte minst har utbudet av fisk och skaldjursrätter breddats.
– Buffén är vår tveklöst populäraste restaurang som i stort sett alla våra resenärer någon gång besöker. Vi har tillsammans med Kocklandslaget skapat en bufféupplevelse som är genuint nordisk, närproducerad och familjär utan att för den skull bli tråkig eller förutsägbar. Nu ser vi verkligen fram emot att välkomna gästerna, sa Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line.
Efter en glas välkomstbubbel presenterades rätterna av Fredrik Andersson, lagledare Svenska Kocklandslaget i sällskap av Tommy Eriksson, också från Svenska Kocklandslaget.
Fredrik berättade till exempel hur man valt att ta bort kryddningar med chili och istället använt pepparrot där man velat ha hetta.
– Vi har valt att jobba med den nordiska smakpaletten, vår nordiska mat är högt rankad i världen, slog Fredrik fast.
Mina favoriter
Bland mina favoriter måste jag lyfta alla goda fiskrätter på buffén, både kalla och varma:
- Råmarinerad lax med gurka, krasse och hasselnötter – lite som en ceviche!
- Varmrökt fjordörret med rostad fänkålskräm.
- Laxöring med picklade senapsfrön, dill och forellromsås.
- Rimmad torsk, kräftstjärtar med ägg och persiljesås.
På köttsidan ska den som gillar vilt inte missa viltskavsgrytan som var jättefin, och min otippade favorit blev en smakrik korv på grovmald fläskkarré, västerbottenost och mejram – wow!
Den där goda västerbottenosten kom igen i en fenomenal nordisk pestovariant också med persilja och pumpafrön, passade fint ihop med Bjärekycklingen.
Mer närproducerat på menyn
Apropå Bjäre så pratade kockarna mycket om olika lokala producenter som de valt att samarbeta med, allt för att öka det närproducerade.
Den läckra granskottsoljan som simmade omkring i gurkyoughurten var ytterligare ett exempel på detta liksom en getost från Dalspira – för övrigt en perfect match med de rostade betorna vars sötma förstärkts ytterligare av lite honung. Denna rätt var också en favorit!
Det sista jag vill nämna på det dignande bordet är små sliders, burgare, som är helt vegetariska och gjorda på rödbetor. Ännu ett fräscht och modernt sätt att förnya buffén.
Sött och traditionsinspirerat; som hemma hos farmor
Till sist en liten guidning bland de avslutande delarna, ost och desserter. Ostarna vågade jag mig knappt på för att riskera utrymmesbrist denna gång (jag hade ju ingen hytt nära att rulla ner i utan skulle ju ta mig för egen maskin hem efteråt! 🙂 ) men den jag smakade var suverän.
På den söta sidan serverades allt utom glassen, i små smakliga miniportioner/plastkoppar. Visst förstår jag att det nog kan vara ett sätt att ekonomisera – eller man kan också se det som att man minskar svinnet, men ändå – det både ser trevligt ut, det blir inte samma kladdiga fat på buffén, och det känns fräscht och aptitligt.
Här berättade Fredrik om hur de föreställt sig smaker som när man var på besök hemma hos farmor, och mellanmålsminnen från barndomen som bärkräm med mjölk.
Kola, polka, äpple – och choklad!
Förutom fruktssallad, glass och hallonsorbet samt tillbehör som såser, marmeladbitar, minimarshmallows och maränger, kunde man förse sig med:
- Kolaäpple med kanelgrädde
- Blåbärstartlette med krossade drömmar
- Kladdkaka med salt kolakräm och lite strödda saltflarn
- Morotskaka
- Chokladmousse med karamelliserade nötter
- Vaniljmousse med hallonkräm och mandelcrunch
- Macaroons
Allt var gott men kladdkakan med den brytande sältan var min favorit. Särskilt som jag duttade en liten klick vaniljgrädde på och strödde polkagriskross över! WOW, testa!
Morotskakan funderade jag på om den skulle ha kladdkakestuk den också, den var lite smetig. I övrigt smakade allt mums men lite väl sött för mig (vilket jag aldrig trodde jag skulle säga, men man börjar väl bli gammal!). Jag njöt också av hallonsorbeten liksom kolaäpple med kanelgrädde; lite som äppelkaka på glas.
Buffépremiär, och en ny vid jul
Buffépremiär för vanliga kryssningsresenärer är den 15 september och buffén serveras fram till att julbordet tar vid. På frågan om vissa delar då blir kvar, som lax och köttbullar, fick vi vet att så inte var fallet. Julbordet tillagas efter helt nya recept, vilket ju ger anledning till nya resor och buffébesök. 🙂