Utflyktstips: kreativa höjdpunkter på östra Gotland

Som jag skrev igår skulle jag återkomma med utflyktstips om en specifik tur Viking Line har i sitt nya utbud inför sommaren. Det är en utflykt som är tillgänglig när man besöker Visby, dit jag var inte mindre än tre gånger förra året.

Det var under den digitala presskonferensen då nyheten om nästa sommars nya destinationer släpptes, som jag snappade upp lite extra info som Anne Brydolf, produktchef för destinationerna på Viking Line, gav. I synnerhet spetsade jag öronen när hon pratade om utflykten ”Konstnärernas och raukarnas kreativa östra Gotland”.

Jag påstår inte att detta är den bästa eller den enda man ska välja, för det beror ju helt på vem man reser med och vad man vill se och göra, men eftersom jag faktiskt har varit både till det glasblåseri och den keramiker som nämndes så kändes det synd att inte dela med mig av det. 🙂

Mat och glas – i och på varandra

Glasblåseriet som man får besöka under utflykten heter Big Pink och har blivit både känt och omtalat. Bakom konceptet står glasblåsaren Jennie Olofsson som tillsammans med kocken Luqaz Ottosson skapat en annorlunda upplevelse i orten Norrlanda där de jobbar nära varandra och mixar glasblåseri och restaurang.

En av alla saker jag fascinerades av när jag var där, och som också Luqaz själv berättade om, var just det lugna läget. Mitt ute på landet i en stenlada driver han och Jennie sin verksamhet ihop. Luqaz berättade också att han tvekat, vem skulle vilja ta vägen förbi Norrlanda – långt ifrån det mesta – för att äta hans mat?

Många visade det sig. Restaurang Rot och glasblåseriet Big Pink drar massor av turister, framförallt sommartid. Restaurangen ligger inne i glasblåseriets lite ruffa miljö, och består egentligen bara av ett enda bord där alla gäster – oavsett om man känner varandra eller inte, samlas.

Bokning är nödvändigt för att få en av de 14 exklusiva platserna och många är nyfikna, såväl foodies som ”vanliga” turister. Det var framförallt deras utforskande samarbete där mat tillagats på och i upphettat, flytande glas som gjorde dem till en snackis. Ambitionen är att så mycket som möjligt ska produceras lokalt; från råvarorna till möbler, tallrikar, arbetskläder – och glas.

Kanske har konceptet ändrats sedan jag var på plats, men då gällde gotländska falafel till lunch som serverades på Jennies glas, eller en kvällsmeny bestående av fyra rätter som Luqaz varierade beroende på vad öns bönder hade att erbjuda för tillfället. Ovan kan ni se vad Luqaz bjöd på till lunch när jag var där – gudomligt gott!

Stämningen var också mycket god och hela platsen bubblade av kreativitet i all sin stillhet, så jag rekommenderar varmt ett besök hit – oavsett om du åker med på Viking Lines utflykt eller tar dig hit för egen maskin (exempelvis bil, det går bra att ha med sig bilen ombord på Cinderella).

Med elden som gemensam nämnare

På samma utflykt nämnde också Anne Brydolf att ett besök på Etelhems krukmakeri ingår. Det gjorde mig väldigt glad för här hamnade jag också, mer eller mindre av en lyckosam slump. På mina planlösa irrvägar just på östra Gotland hamnade jag plötsligt i keramik-meckat. Efter några trevliga stopp hos olika keramiker, blev jag inbjuden av keramiken Torleif Solberg att se mig om och få veta lite mer om hans verksamhet.

På sätt och vis kan man säga att det finns ett släktskap mellan båda dessa utflyktsmål/kreatörer eftersom tanken på det dukade bordet även löper som en röd tråd genom Torleifs skapande. Förutom keramikverkstad (där man kan boka in sig på en prova-på/kortkurs) finns därför också butik och restaurang med en maffig pizzaugn i mitten.

– Jag ville ta upp den gemensamma nämnaren hos keramik och mat vilken är elden, förklarar Torleif när vi träffas på hans gård.

Gården och restaurangen är mysig och jag kan tänka mig att den är ännu finare sommartid. För att inte tala om all läcker keramik. Stort ha-begär där, man ville typ bara byta ut allt hemma. 😉

Bland annat visade Torleif mig en drejad ölsejdel som de serverar öl i från ett bryggeri i närheten. Återigen – alla dessa kreatörer är duktiga på att binda samman varandras verksamheter!

Hoppas dessa utflyktstips inspirerade! Vill ni följa mig i andra sociala kanaler än här på sajten, finns Seafun även på Instagram, Facebook och Youtube.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier