Vinterbad ett stenkast från Nordkap

Såhär blå är mornarna vintertid uppe i Nordnorge!

Andra dagen på min Havila-kryssning i Norge. Vi hade lämnat Tromsö kvällen innan och var nu på väg till Honningsvåg, längst upp i Nordnorge. Härifrån är det bara ytterligare tre mil till Nordkap; Europas nordligaste punkt.

Utsikten är hela tiden mäktig…tänk att bo här året om?!

Jag var glad att jag hade lite tid ombord innan vi skulle av för dagens första vinteräventyr. Det gav mig tillfälle att se mig om och uppleva mer av fartyget. Dessutom fick vi lyssna till en presentation om rederiet vilket alltid är bra för att greppa upplägg och koncept, som Havila Gold som jag redan skrivit om, och den miljövänliga tekniken.

Dagen började med frukost som serverades i Restaurang Havrand. Det finns en meny som är för alla och en Havila Gold-meny med extra rätter (denna meny ingår om du har svit och gör en av de längre kryssningarna eller så kan den köpas till om du kryssar över fem nätter).

A la carte-frukost med guldkant

Nedan är en bild på frukostmenyn. Rekommendationen är att man beställer in 2-3 rätter och lite bröd till, det finns vitt, fullkorn och mörkt rågbröd. Vill du ha mer än detta är det bara att beställa in, men eftersom man vill hålla nere matsvinnet serveras smårätter istället för buffé och man ser gärna att man bara beställer det man verkligen orkar äta upp.

Du som är van vid buffé där man tar själv kanske känner motstånd? Men nej, det var inte alls jobbigt. Det kändes tvärtom lyxigt. Allt serveras i smakliga portioner, fint upplagt. Man får servering vid bordet och det är bara att beställa det du vill. Som en vanlig à la carte-frukost på vilken kryssning som helst alltså, med enda skillnaden att här är det flera snäpp bättre…det känns verkligen att de varit noga med såväl råvaror som tillagning.

Trevligt var det också med dessa teman; flavours of the fjords, …the polar region, …the artic, …the archipelago. På menyn finns också diet-alternativ, vegansk frukost, lokala bakverk samt kallpressade raw-juicer (det sistnämnda på Havila Gold).

Chokladkräm ”to die for”

Jag valde mina favoriter äggröra, kallrökt lax, lite bröd och så en croissant med chokladtopping. Den där sistnämnda var helt fantastisk och ett bra exempel på hur detaljerna skiljer sig. Första smakprovet talade direkt om att det inte var någon nutella som skopats upp ur burken direkt.

När jag frågade sa de att den var hemmagjord. Den hade en underbart nötig chokladsmak och var inte översöt på något sätt, snarare med lite sälta i. Åh, kommer drömma om den där croissanten med deras chokladtopping länge…!

Dubbla espresso med mjölk beställde jag också, flera på raken, liksom att jag testade en av juicerna. Allt smakade mycket bra. Efter den här njutningsfulla starten på dagen tog jag en fotorunda och spanade in några av utrymmena ombord innan det var dags att klä sig för dagens första utflykt.

Vinterbad med bastu

Utflykter är något man köper till. Havila har ett brett utbud utflykter som varieras över året. Eftersom de är både transport-, frakt och kryssningrederi trafikerar de sträckan Bergen – Kirkenäs – Bergen med sina 34 hamnar året om.

Det har ju varit väldigt populärt med kallbad de senaste åren. Utöver ett novemberdopp i havet i Tylösand ett år så hade jag dock aldrig direkt testat, även om jag skrivit om kallbad på Spabanken, en annan av mina sajter.

Nu skulle det ”äntligen” bli av, haha. Jag hade faktiskt längtat efter att prova. Även om jag föredrar njutningsfulla upplevelser framför späkande så är jag heller ingen badkruka. 😉

Honningsvåg.

Badet skulle ske i Cape Marina i Skarsvåg, utflykten gick under namnet ”Hot & Cold” och det tog en halvtimme dit ungefär med minibuss. Längs färden blev landskapet mer och mer rått och ödsligt, men också mäktigt. Jag hade ingen bra plats för att fota genom fönstret men jag tog ändå in intrycken utifrån så gott jag kunde.

Världens nordligaste fiskeläge

Skarsvåg är världens nordligaste fiskeläge. Här bor runt 60 personer och det man fiskar är i första hand torsk. Skarsvåg ligger vid något som heter Risfjorden, cirka 1,5 mil från Nordkap. Vi åkte dock inte hela vägen dit (tyvärr på sätt och vis för vem vet när /om jag kommer så långt norrut igen).

Det var snö och is när vi kom fram och inte särskilt lätt att ta sig fram. Vår lilla grupp hasade och gick myrsteg för att hitta de fläckar som såg minst hala ut. Extra svårt blev det eftersom vi först skulle upp för en liten backe och sedan ner. Målet var själva badplatsen.

Här fanns ordentliga och fräscha omklädningsrum och en bastu ute på bryggan. Det enda var att badstegen hade blåst bort i en storm. Så inte bara skulle vi uppbåda tillräckligt med mod för att ta oss ner i det bokstavligen iskalla vattnet, vi skulle även balansera ner för först en metallstege och sedan en till.

Kroppen skakar

Hade det inte varit för att de andra i min grupp pushat mig, hade jag nog backat ur. Själva det kalla badet var en sak men jag ville inte riskera att halka och slå mig. Nåväl, jag tog det lugnt och bröt ner allt i delsteg. Först byta om, sedan ta mig nerför en snorhal trappa i lika hala lånetofflor och sedan ut på bryggan i vinterkylan.

Väl där fanns ju ingen anledning att backa, så efter att ha värmt mig lite i bastun som tack och lov låg precis ute på bryggan, tog jag mod till mig.

Väl nere för två stegar kröp jag ut på klippan och tog mig sakta ut på nästa stege som ledde ner i det kalla vattnet. När det iskalla vattnet omslöt kroppen var det som att själva känslan blev fördröjd.

Därför backade jag inte när min vän, som stod och fotade på bryggan, skrek att jag måste i igen även för en filmsnutt. Men det var då efter andra doppet som min kropp hyperreagerade.

Jag började skaka och fick kravla upp, det var faktiskt lite otäckt. Så, är man ovan rekommenderar jag ett dopp, inte två! Fast, det är säkert högst individuellt hur man reagerar, andra tog flera simtag medan någon hade ont i tårna en halv dag efteråt.

Förbättringsmöjligheter finns

Det var verkligen skönt att kliva in i bastun efteråt. Och att få våffelfika i julestugan en bit bort. Därinne var det jul året om och omgiven av rutiga dukar och juldekorationer fick vi våra diplom för vårt arktiska dopp!

Ovan foto: Tonje Alvestad Ytrebö

Jag är glad att jag inte avstod det arktiska doppet, det var häftigt, men jag tycker platsen måste förbättras. Någon slags antihalk-tejp (sådan som känns som sandpapper) borde fästas på trappstegen och de borde inte ta dit gäster innan de reparerat stegen på bryggan.

Avståndet mellan brygga och hav var för långt också. När man väl doppat sig vill man fort upp och in i bastun, inte behöva klättra på flera stegar, blöt med badrock och i halkiga tofflor.

Jag hoppas de gör något åt dessa saker för i övrigt var det en spännande erfarenhet där man verkligen får uppleva naturens kraft i en riktig adrenalinkick som vinterbad ger!

Här kan du läsa min fulla recension av Havila Capella, varför jag var nyfiken på detta vinteräventyr och om första dagen i Tromsö.
Följ gärna också Seafuns andra kanaler; Facebook, Instagram och YouTube-kanalen SeafunTV!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier