Grandeur of the Seas tillhör Royal Caribbeans flotta och lanserades redan 1996. Fartyget är alltså äldre men självklart har hon renoverats kontinuerligt under årens lopp. Hur ser då en hytt ut och märks det att fartyget närmar sig sin 26:e föedelsedag när detta skrivs? Det ska vi nu reda ut.
Jag kom precis tillbaka från en Karibienkryssning med detta fartyg och hade då en balkonghytt på däck 7, närmare bestämt hytt med nummer 7616 för den som är nyfiken och gillar detaljer. Jag delade den inte med någon så det fanns inte heller någon att ”slåss om utrymmet” med, men jag tyckte ändå den var så pass bra planerad att jag inte tror det hade varit ett problem.
Storlekmässigt hörde denna hytt såvitt jag vet till kategorin ”spacious balcony cabins” vilket innebär dryga 11 kvm inne och cirka 3,6 kvm balkongyta. Färgschemat gick i mörkt aquagrönt.
Utrymme och bekvämlighet
Garderoberna hade vikdörrar och inte bara hängutrymme utan även lådor på ena kanten (det fanns även ett safe). Det fanns också ett hörnskåp med hyllor liksom byrålådor och dolda mindre hyllor intill spegeln ovanför skrivbordet.
Sängen var skön, kuddarna lite höga som de ofta är, lampknappen lätt gömd i den något daterade men ändå vackra sänglampan, men bara man kommit på var den satt var den lätt åtkomlig från liggläge.
Antalet uttag kunde lätt varit fler så ta med ett multiuttag om du behöver ladda många enheter i hytten. Detta är ju något det finns fler av på nyare fartyg men som saknas på äldre. En skrivbordslåda innehöll en hårfön.
Bäddsoffan var jag glad att jag inte behövde sova i, jag drog aldrig ut den och provade men gissar att den kanske hade liknat den vi hade på Jewel of the Seas, där den lutade betänkligt ner mot golvet och nog inte var det skönaste barnen sovit i.
Det är just på sådana här textilytor jag tycker att ålder syns främst, och hörn. Även om inget kändes ofräscht i hytten så kunde man se att åren tagit ut sin rätt på till exempel träytor och möblernas hörn.
Hygieniskt och fräscht
Om vi pratar ytor kunde jag annars också se att de ofta var väl städade och desinficerade, de riktigt blänkte av nytorkat och lätt fuktiga medel när jag kom in i hytten ibland. Annat hygieniskt; hytten var försedd med ansiktsmasker vid ankomst och även en liten flaska handsprit. Vid ankomst låg också ett papper framme med information om allt de gör för att öka hälsonivån ombord.
Balkongen däremot var så smutsig att jag fick säga till. Kan tänka mig att det är svårt att komma ifrån med alla partiklar i luften, men såväl bord som stolar och inte minst golvet och glaset hade korn och partiklar så det inte riktigt kändes trevligt att sitta där. Jag sa till, fick bekräftat att det skulle vara åtgärdat men märkte ingen skillnad.
Största överraskningen var nog badrummet som kändes helt utbytt. Riktigt skönt för finns det något värre än ett sunkigt badrum – platsen där man just ska bli fräsch.
Duschdraperi, korg på väggen för avställning, kombinerad schampo och duschcréme-behållare på väggen och hyfsat gott om hyllor om än väldigt små (min necessär fick stå på golvet). Förpackad tvål fanns också. Miniförpackningar med schampo, balsam, duschcréme och kroppslotion är förbehållet den som har Diamond Plus och över, badrock får man från Platinum-nivå.
Hytten hade även en liten kyl (minibar) men utan något i. Överlag en bra hytt där jag inte hade något att klaga på, men man bör ha åldern med i beräkningen. Det klart att den inte kan hålla samma standard som på ett nytt fartyg.
Ibland när jag kryssar gör jag filmade rundturer på Instagram (stories eller reels) så följ gärna Seafun där. Du får också alltid en glimt av hytten jag bor i på Seafuns YouTube-filmer. Prenumerera gärna på den också! 🙂