birka-paradise-natt

Så kom då turen till att testa Birka Cruises julbord som startade i fredags 11/11. I söndags kväll flöt vi iväg stilla genom ett snöklätt (och blött) Stockholm. Blött var det däremot inte ombord utan de få gäster som kryssade hade precis som vi en behaglig och stilla kryssning som mål. ”Birka Söndag” som rederiet kallar det har sina fördelar för den som önskar lugn och ro!

_mg_5358_1
Tommy & Johnny.

Jag fick träda in lite tidigare än alla andra i Sjösalen där Birka serverar sina bufféer. Där möttes jag av köksmästarna Tommy Koivumäki och Johnny Råstedt som presenterade julbordet för mig samt svarade på frågor.

Sjösalen som nyligen renoverats med design och möbler av Alexander Lervik har blivit riktigt lyckad och är en trevlig miljö för mat och umgänge. Maten var dessutom smakligt upplagd, allt såg mycket bra ut!

Totalt består Birkas julbord av 32 förrätter, 11 varmrätter, 5 ostar (med marmelader), 10 efterrätter och 9 godissorter samt frukt – och pepparkakor. Dryck (vin, öl, vatten, läsk, julmust) ingår också.

sjosalen
Ny fräsch miljö sedan ett tag tillbaka i bufférestaurangen Sjösalen på Birka. Foto: Heidi Rovén.

Till årets nyheter hör till exempel fänkål- och akvavitsill, kålsallad på svartkål, sultanrussin, solrosfrön och aprikosdressing samt choklad- och apelsinmousse i chokladskal. En ”dagens sill” som kommer att vara olika olika dagar som jag förstod det, kul koncept!

Efter att ha installerat sig vid sitt bord är det bara att börja och ta för sig. Vill man inte gå bort till den fina ekan med sill på isbädd tar man av de sorter som finns bredvid övrig fisk på buffén, men självklart ville jag botanisera bland alla sorter i båten. 🙂

_mg_5320_1
Nio olika sorters sill bjuds det på Birkas julbord. Dessa plus dagens smak som var havtorn när jag var ombord.

Plus för den kock som stod där och pratade om sillsorterna, fin service. Jag provade självklart alla och mina favoriter blev havstornssillen (en specialvariant för dagen), Birkas julsill med smak av bland annat kryddnejlika samt dill- och citronsillen.

_mg_5325_1
Nyhet! Vargtasspaté. Foto: H. Rovén.

Bland fisksorterna finns förstås lax i olika varianter (Birkas gravade är enormt god) samt dill- och kaviarströmming och kräftströmming. Lutfisk är jag inte rätt person att bedöma men Janssons frestelsen smakade jag såklart; fin sälta och mjuk potatis – dock inte så gräddigt krämig. En skagenröra jag hittade i en bytta visade sig vara på-gränsen-till-svårt-att sluta-äta-läcker. 🙂

Morotslåda fanns också, liksom lammkorv, skinka förstås, älgstek, kanelfläsk, rostbiff och massa annat. Köttbullarna var inte lika bra som de varit (för två år sedan höjde jag dem till skyarna) så där nöjde jag mig efter en. Prinskorv fanns inte.

Jag frågade också köksmästarna om finska lådor men det var inte särskilt populärt hos Birkas gäster berättade de. Kålrotslåda hade de haft tidigare på julbordet men nästan ingen åt av den.

_mg_5331_1
Birkas julbord 2016.

I det stora hela styrs utbudet av vad de ser är populärt, smakar bra och passar in. Deras leverantörer skickar dem mat som de provar, bedömer och kanske ändrar innan de tar in det. Självklart lagas också en hel del ombord.

En annan fråga jag hade var hur ostkakan hamnade på julbordet, är det en julspecialitet i någon del av Sverige? Ingen visste men det hade en strykande åtgång, ”och varför ska vi inte ha det på julbordet om det är gott” blev svaret. Ja, jag kan intyga att ostkakan i alla fall var smarrig, särskilt med en klick hjortronsylt och grädde till!

En rätt jag vill slå ett särskilt slag för – även om det inte är typisk julmat – är oxfilén. När jag hade ätit klart var jag på väg att gå mot det söta när jag kom på att jag inte hade provat den.

img_20161113_180033_1
Suverän oxfilé att spara plats för.

Jag tog en skiva lite pliktskyldigt då jag egentligen var mätt, öste lite sås över och gick till bords igen. Direkt önskade jag att det hade funnits mer plats i magen för fler skivor för den var heeeeelt suverän! Och vilken sås. Den hade verkligen inte vispats ihop i all hast inte, otroligt vällagad och smakrik. Toppbetyg!

På frågan var köttet kom ifrån fick jag veta att det inte kom från någon av de gårdar man samarbetar med på Gotland och i skärgården utan från Uruguay. Det gör mig inget alls, den var fantastiskt bra och så mör att kniven nästan föll igenom. Så spara plats för den!

I övrigt finns även ostar (bland annat Prostens från Åland, brie och någon blåmögel) samt kex och vindruvor till. Bland det söta kunde man välja på redan nämnda ostkaka, ris à la malta, risgrynsgröt, päronhalvor med kinuskisås samt flera bakverk.

efterratter-birka-julbord
Söta desserter på Birkas julbord. Foto: Heidi Rovén.

Bakverken är många och söta. Till exempel finns pepparkakstiramisu, brownie, choklad- och apelsinmousse i chokladskal (nyhet), mandelmusslor fyllda med hjortrongrädde samt julstubbe (Princesstårta). Det som görs ombord av detta är moussen i chokladskalen samt mandelmusslorna som gräddas och fylls ombord.

Utöver allt detta finns även julgodis, fikon och nötter; till exempel ischoklad, knäck, skumtomtar, lakrits, geléhallon och den fabulöst goda pepparkaksfudgen som jag ser till att föräta mig på varje år så att jag klarar mig till nästa jul. 😉

_mg_5352_1
Julgodis hör till! Dessa samt ischoklad är vad som bjuds på Birkas julbord. Foto: Heidi Rovén.

Birkas julbord kostar 395 kronor vid förköp, är du medlem kostar det 365 kronor. Och det är alltid mer förmånligt att boka på maten i samband med att man bokar sin kryssning, ombord får man betala 420 kronor. I priset ingår även Birkas nya julshow. Julbordet serveras fram till den 22 december.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier