Ännu en faktor som påverkar kryssningsupplevelsen på olika sätt är fartygets storlek. Du har kanske inte ens tänkt i de banorna men det finns fartyg som tar allt från 100 passagerare upp till 6000!
Både de små och stora kryssningsfartygen har sina respektive för- och nackdelar. De storleksmässigt imponerande fartygen med kapacitet på många tusen passagerare har förstås ett bredare utbud av häftiga aktiviteter och restauranger. Showerna är också mer påkostade. Ombord på dessa behöver man knappast heller oroa sig för att bli trött på eller inte gilla sina medresenärer. Du kommer kanske inte ens se eller stöta ihop med samma personer två gånger på en hel vecka.
Till de största bjässarnas nackdel skulle i så fall vara att de blir mindre personliga, och att avstånden är större. Har man glömt något i hytten drar man sig kanske till och med för att gå och hämta det. Samma sak om man är en familj eller grupp av vänner, att hitta varandra kan bli svårt om alla ägnar sig åt olika saker ombord under dagen.
En annan sak som många inte tänker på är att de största kryssningsjättarna inte kan lägga till var som helst, de är helt enkelt för stora. Följden blir att man aldrig kommer riktigt lika nära de där vita paradisstränderna man sett för sitt inre när man bokade sina kryssningsveckor i Karibien. I värsta fall kan man få blicka ut över en industriell containerhamn från hyttbalkongen och måste åka taxi till andra sidan ön innan Karibienkänslan riktigt infinner sig.
Den alternativa, ofta väldigt vackra och idylliska kryssningskartan öppnar sig först för mindre fartyg som tar max ett par hundra passagerare. De har nämligen fördelen att de kan lägga till vid små vikar och hamnar, samt nå stränder och idylliska byar som jättefartygen inte kommer åt. De här, i sammanhanget små, fartygen kan vara både miniatyrer av de stora kryssningsfartygen, segelskepp av fullriggartyp eller utformade som stora yachter (som också går att hyra för privat bruk).
Gemensamt är att de håller hög klass och servicenivå, och därmed också prisnivå. Kanske har fartygets kökschef arbetat på kända gourmetkrogar iland och hos vissa rederier ingår all dryck, till och med champagne och drinkar. Ombord råder en helt annan stämning eftersom man på det lilla fartyget lär känna såväl personal som de andra gästerna mycket lättare, på gott och ont.
På de små fartygen är också ytorna att röra sig på mindre och här finns inte heller samma utbud av aktiviteter eller lika många sällskapsutrymmen att välja på. Poolområde, spa och gym blir begränsade, och barn kanske inte är välkomna alls. Dessa mindre fartyg vänder sig till den som uppskattar en intim, nedtonad atmosfär med personlig service. Och som värdesätter att de kan nå lite annorlunda hamnar och destinationer som inte de stora fartygen kan.