Fartyg: Jewel of the Seas, Royal Caribbean International, sjösatt mars 2004, renoverat 2017.
Passagerarkapacitet: 2191 (cirka 2700 vid full beläggning).
Testad kryssning: 24 februari – 2 mars 2020 från/till Dubai (via Khasab/Oman, Muscat/Oman, till havs, Abu Dhabi, Sir Bani Yas).
Jewel of the Seas är byggt på Meyer Werft-varvet i Papenburg, Tyskland, och är det fjärde fartyget i Radiance-klassen. Fartyget räknas till de mellanstora men för den som kanske inte kryssat förr, eller bara med små fartyg, kommer det ändå kännas stort. Fartygsklassen är känd för sina stora glaspartier och generösa ljusinsläpp. Exempelvis finns en pool med glastak och inglasade hissar varifrån man ser havet.
Vi kryssade från Dubai just då pandemin började men innan någon förstått omfattningen av virusets påverkan på världen. Vi reste dit utan mask och hem med, och under själva kryssningen blev en destination inställd och ersatt. En dag sattes även nödprotokoll in som en övning och ingen fick ta mat själv från buffén. Så vitt vi vet hände inte mer än så och resten av kryssningen förflöt som vanligt. Du kan läsa en bloggserie om varje dag från kryssningen om du söker på fartyget här på sajten.
Jewel of the Seas har 13 däck fyllda med såväl flera restauranger, pooler och aktiviteter såväl som barnklubb. Här är man aldrig sysslolös men skulle man ändå bli det brukar en aktivitetsfri paus bara vara välkommen när man kryssar!
Hytten
Vi bodde i hytt nummer 9582 – en balkonghytt på däck 9 i kategorin ”spacious balcony cabin”. Det innebär att den är lite rymligare än en vanlig balkonghytt. Yta: 19 kvm (+4 kvm balkong).
Oron för att hytten skulle vara omodern (med tanke på fartygets ålder) visade sig som tur var obefogad. Hytten kändes sober och fräsch, med färger som gick i mörkblått och beige. Framför glasdörrarna mot balkongen fanns förutom mörkläggningsgardinen, ett skirt vågmönstrat tyg att dra för.
Utöver dubbelsängen fanns en bäddsoffa som barnen sov i. Den var inte i toppskick, lite nerlegad och sned när den var utbäddad. Framför soffan stod som vanligt ett litet bord och mitt emot fanns det sedvanliga spegelbordet med stol. Hytten hade bra med förvaring.
På balkongen fanns två stolar och ett bord. Tillräckligt för två att äta frukost eller ta en drink på kvällen.
Aktiviteter
Vi har kryssat med flera av de största fartygen i världen men tyckte ändå att aktiviteterna på Jewel räckte till. Man anpassar sig, och hinner kanske till och med lite mer när fartyget är mindre. Här slipper man köer, och att befinna sig på rätt ställe i tid för en viss aktivitet blir inte lika mycket av ett projekt.
Självklart finns allt sådant som skulle kunna räknas som ”basutbud” på ett kryssningsfartyg; bibliotek (här även ett spelrum kallat ”card room”), casino, teater och spacenter med gym. Vidare finns tre pooler (se sektionen ”Bad” längre ner) och tre bubbelpooler om vi nu räknar bad som en aktivitet. Kvällstid transformeras huvudpoolområdet till bio – här finns en stor skärm där de visar film.
Området Adventure Beach har utöver pool också en liten vattenrutschkana för yngre barn. Detta kan ju både vara en nackdel och en fördel. Äldre barn lär inte vara särskilt roade men vi uppskattade att det fanns ett alternativ för vår yngste son (då 4 år). Ditintills hade han bara kunnat titta på för att vattenrustchkanorna varit för häftiga för honom på andra fartyg.
För den sportintresserade väntar en bollplan där man både kan spela fotboll och basket. Gym som redan nämnts finns också samt joggingbana på däck. I gymmet kan man delta i instruktörsledda klasser, vissa kostar andra inte. För den aktive finns också en minigolfbana med nio hål längs bak i aktern. Här slår man sig runt mellan fyrar, mässingsankor och små rundade kullar. Minigolfbanan fungerar både för kompisgäng och en familj som oss. Plus för att det inte var krångligt att sätta igång att spela. Klubbor och bollar var väl synligt utplacerade i ett ställ vid banans start. För oss blev det två besök hit, vilket var lagom.
Till fartygets ”high light” räknas den drygt 9 meter höga klätterväggen som ligger på däck 13. Hit kom vi många gånger, både för att titta och för att ta oss uppför klätterväggen. Detta var en perfekt aktivitet för vår då 9-åring! Aktiviteten kostar inget och man lånar klätterskor på plats.
Jewel of the Seas har också barnklubbar, ett tonårsdisco och en videoarkad med massor av olika spel (mot extra avgift). Mer om utbudet för barn här nedan under sektionen ”Barn och familj”.
Plus för att aktiviteterna ingår och att inget kostar extra (förutom spa).
Barn och familj
Adventure Ocean är det samlade namnet på Royal Caribbeans barnklubbar. Dessa är indelade efter ålder och finns för barn mellan 3-11 år (aktiviteter och disco för tonåringar finns också). Åldersindelningarna är Aquanauts för 3- 5 år, Explorers för 6 – 8 år och Voyagers för 9 – 11 år.
Under vår kryssning hade vi lite otur eftersom corona precis började härja i världen och de blev mer försiktiga ombord. Därför höll barnklubbarna stängt eller hade öppet fast utan att ta fram några leksaker. Barnen fick istället bara se på film. Det ville inte våra killar och därför gick de aldrig in på barnklubben.
Enligt programmet kunde klubbarna vanligtvis i alla fall ha öppet mellan kl. 8-12, 14-17, 19-22 och till och med mellan kl 22-02 (då mot en avgift på 7 USD/timme). Personalen kan ta barnen på lunch i buffetrestaurangen och de kan även hämta barnen i huvudmatsalen när de ätit upp men föräldrarna vill sitta kvar. Perfekt service för rastlösa barn som inte orkar vänta utan hellre drar iväg på lek och bus (i trygga händer).
När det gäller aktiviteter kan de minsta (Aquanauts-klubben) ha teman som dinosaurier, riddare och prinsessor eller något annat skoj. Explorers och Voyagers ägnar sig exempelvis åt tävlingar och spel liksom pyssel och skapande av olika slag. Alla kan vara med på pyjamasparty.
Det ordnas även särskilda familjeaktiviteter som ”Family Game Show” så håll utkik i det dagliga programmet som levereras till hytten. Som redan nämnts ovan under Aktiviteter finns flera saker ombord som är trevliga som familjeaktiviteter; minigolfen, klätterväggen, utomhusbion till exempel. Hela familjen gå förstås också på showerna plus att det ska finnas en inomhusbio också (vi testade den dock inte).
Mysigt är det också att hänga tillsammans i den nersänkta varma pooldelen på Adventure Beach eller samåka vattenrutschkanan (små barn kan tycka det är läskigt att åka själv). Videoarkaden drar förstås också men alla spel kostar – förutom första dagen (ett tips vi fick av våra kära medpassagerare!): då öppnar Royal alla spel för gratis test!
Mat och dryck
Till skillnad mot på många av de största fartygen kan man ”äta sig igenom” utbudet av restauranger på Jewel of the Seas, om man nu skulle råka ha det som mål. 🙂 Det betyder inte att utbudet är snävt, det finns sex restauranger, ett café och room service. Dessutom kan man plocka upp olika snacks och godsaker till fikat i inomhuspoolområdet Solarium. Och eftersom menyerna ändras dagligen i MDR, main dining room, så finns det ingen risk att ens matupplevelser skulle bli ensidiga.
Dock är det bara två restauranger som är inkluderade i kryssningspriset; Tides Dining Room och Windjammer Café (buffetrestaurangen). Fartygets specialrestauranger där man betalar extra är Chops Grille (amerikanskt steakhouse), Giovanni’s Table (italienskt), Izumi (asiatiskt) och Chef’s Table (fartygets mest exklusiva matupplevelse). För room service får man betala en serviceavgift på 7.95 USD. Vanlig kontinental frukost kostade inte extra så det beställde vi en dag och åt på balkongen.
Barutbudet bjuder på sex olika varianter från poolbaren och vinbaren Vintages till Viking Crown Lounge till Schooner Bar, Solarium Bar och Diamond Club (där drycken är ”on the house” och endast är öppen för medlemmar i Pinnacle Club Crown & Anchor Society som innehar nivåerna Diamond och Diamond Plus).
De flesta frukostar och många luncher åt vi i Windjammer, det blir liksom mest praktiskt så när man reser med barn. Utbudet och kvalitet var bra. Middagarna och någon lunch åt vi i huvudrestaurangen Tides och vi var alltid mycket nöjda.
En middag kunde exempelvis börja med en hummersoppa, fräsch sallad eller krispiga calamares-ringar med lime-aioli för att fortsätta med en mör oxfilé, skaldjurspasta eller någon annan fiskrätt. Att de faktiskt serverade hummer en av de formella kvällarna var en trevlig överraskning! Det trodde vi att de hade dragit in på, särskilt som det står längst ner på menyerna numera att man får betala 29,95 USD för hummer.
Servicen i Tides var helt suverän. Vänlig, lagom skojfrisk och alltid med ett tilägg av det lilla extra. Vi, som är en familj på fyra, uppskattar förstås särskilt när personalen ser till att våra barn trivs. Vår servitör skojade med barnen, lärde sig snabbt vad deras favoriter var, busade och kom med ett berg med jordgubbar redan före huvudrätten till vår minsting och så vidare.
En kväll åt vi i specialrestaurangen Chop’s Grille, Royal Caribbeans steakhouse som finns över hela flottan. Jag har gått in i detalj på hela middagen i detta inlägg om vår kryssningsdag 4 i Doha. Kort och gott så var det helt klart värt det; miljön, servicen, den goda maten… Det fanns också möjlighet att (mot avgift) testa en fyrarätters måltid på Giovannis med ”top dishes and drinks” från hela flottan.
En eftermiddag testade vi också Solarium Bar. Ett bra alternativ när man hänger vid poolen, blir småhungrig men inte orkar byta om för att gå till Windjammer för ett snack.
Service/personal
Precis som tidigare upplevelser med Royal Caribbean så var servicen och personalen mycket bra, men egentligen var det bara vår servitör i restaurangen Tides som utmärkte sig. Han var en sådan person man minns långt efteråt och vars ansträngningar att göra sitt allra bästa för oss förgyllde varje kväll.
Hur bra personalen än var blev vi förvånade när vi fick dricks-kuvert till hytten. Det systemet trodde vi försvunnit för länge sedan (sist vi upplevde det var för cirka 15 år sedan). Tydligen har det återvänt till Royal. Samtidigt som personalen nog är värda varje krona extra, så kommer det som en negativ överraskning. Dels för att vi svenskar inte är så dricks-vana, dels för att man med Royal redan har betalat ”gratuities” då man bokade kryssningen. Men också för att det känns gammalmodigt. Kanske har man inte ens har kontanter och då blir det ett extra ärende till guest relations för att skaffa det.
Nu gav vi vår favoritpersonal den extra dricksen med glädje och detta har mer med rederiet att göra än personalen men det kan vara bra att du vet detta i förväg, vilket inte vi gjorde. Värt att nämna är också att det självklart är helt frivilligt och inget man måste betala.
Underhållning
Ombord fanns både livemusik i centrum av fartyget, lättsamt dansparty mitt bland gästerna och glittriga shower. En kväll hölls till exempel ett 70-tals party i fartygets atrium. Plötsligt var vi mitt i en stor dansfest där dansarna kastade ut självlysande ringar till gästerna och stuffade runt på alla nivåer, även inne i glashissarna!
De färgsprakande showerna visades i Coral Theatre. Vi såg bland annat en show med namnet City of Dreams. Artisterna var duktiga men den kändes ändå lite småtråkig. Gäsp. Vi gick faktiskt, även om det mest var för att barnens skull.
Till underhållningen hörde också olika live-event ombord. Till exempel spelade ofta någon pianist eller gitarrist i atriumet eller barerna ombord. Närmare midnatt fanns möjligheten att gå på Silent party. Med två små barn lyckades vi inte ta oss dit men vi gissar att det var disco med lurar. Sådant brukar vara kul.
Bad
Huvudpoolen är i mitten av fartyget på däck 11. Här finns också två varma bubbelpooler. För kyligare dagar, vid dåligt väder eller för den som vill slippa solen eller åtminstone barnplask, finns också en inomhuspool. Den kallas ”solarium” på grund av glastaket (och har alltså inget alls att göra med det vi på svenska kallar solarium).
Solarium på Jewel of the Seas är jättefint! Det har en asiatisk känsla och poolen får vattnet att se alldeles smaragdgrönt ut. Här finns också en bubbelpool och att sjunka ner i den när man känner sig lite frusen var helt underbart. Hit gick jag också en morgon före frukost och hade hela Solarium med pooler för mig själv. Det gick också bra att använda bastun i omklädningsrummen inne i spaavdelningen (gratis).
Ett däck upp, på däck 12, ligger Adventure Beach. På ett sätt är det lite opraktiskt att de inte samlat alla ”våta aktiviteter” på samma däck. Å andra sidan antar jag att det är logiskt att det ligger intill barnklubben Adventure Ocean.
Adventure Beach är inte så mycket till äventyr om man jämför med större fartyg som kan ha upp till 4-5 vattenrutsckanor. Det är ändå bra att det finns ett särskilt vattenområde för barn där det är tillåtet för dem att plaska omkring och leka. En stor del är grunt vatten (10 -20 cm), i detta finns en nersänkt djupare del. Intill finns också en snäll, liten vattenrutschkana med ett par snurrar. Man har bra överblick över allt från den lilla bron mellan klätterväggen och minigolfen på däcket över.
Sammantaget kan man säga att det är ett bra utbud för fartygets storlek och ålder. Vår enda kritik är att det inte gick att bada vid Adventure Beach särskilt ofta, området hade särskilda öppettider. Dessutom var de ganska snäva (t ex mellan 14.30 – 15.30 på en hel dag). Har du tänkt stanna ombord en dag för att bada och leka med barnen så blir det ju en besvikelse.
Shopping
Alla butiker är samlade i en gång som blir bredare på mitten. Det blir som en liten shoppingarkad. Här hittar man smycken och juveler – både äkta och bijouterier – asseccoarer av olika slag som väskor, kepsar, saronger och olika små presentartiklar. Solglasögon, klockor och lite kläder finns också liksom alkohol och godis och basutbud av olika hygienartiklar.
I juvelbutiken var vi med på ett roligt juvelevent (gissa carat på en ring) och vann! Vinsten bestod av en billig flaska bubbel och rabatt om jag köpte smycken – för flera tusen. Så, nja, det var väl inte så mycket till vinst egentligen. Roligare var det då att designern till smyckena var ombord med sin trevliga flickvän, så dem pratade vi mycket med.
Totalupplevelse
Med ett lågt sista-minuten-pris, inte för mycket folk ombord och fint väder (medan vintern yrde på hemmaplan) fick vi en härlig familjekryssning med något för alla. Jewel of the Seas är ett fint och trivsamt fartyg.
Många miljöer känns traditionella i en positiv bemärkelse och utbudet är tillräckligt brett för att man inte ska bli uttråkad. Dock är det inte ett fartyg som kan räknas som en destination i sig, som det brukar heta.
Fartyget är äldre men har sin charm. Självklart har det inte samma moderna design som ett splittnytt fartyg, men vi upplevde det inte slitet på något sätt. Vill man ha ett smakprov på Royal Caribbeans WOW-faktor med coola oväntade aktiviteter till havs ska man inte välja Jewel. Men tycker man att Oasis-klassen känns övermäktig (det kan ju ta en halvtimme att gå till hytten och tillbaka för att hämta något man glömt) så är denna mellanstora fartygsklass perfekt.
Även om vi gärna kryssar med denna fartygsklass igen (vi missade exempelvis den roterande baren) så lär det ändå vara destinationerna som drar. För ofta är det ju så, att ett äldre fartyg får en extra intressant rutt som drar gäster till sig. Och det kan vara gott nog.
Här nedan är ett litet filmat smakprov med intryck från kryssningen!