I söndags gjorde jag och Kristofer en Afternoon tea-kryssning ut i Stockholms vackra skärgård. Det är Strömmas fartyg Gustafsberg VII från 1912, som anordnar dessa trevliga turer från Nybrokajen i Stockholm.
Fartyget har en undervåning med bar/café som inte användes på denna tur (men på julbordsturerna serverar de desserter där) och en övervåning där alla gäster denna gång satt vid dukade bord. Längst bak i aktern stod en stor kakbuffé uppdukad, framtagen i samarbete med den kända krögaren Malin Söderström.
Skålade i bubbel
När vi anlände och slagit oss ner vid vårt bord fick vi först ett glas mousserande vin (cava) och en landgång; en liten avlång smörgås med tre eleganta pålägg; skagenröra, lax och en mousse med rom. Det blev en perfekt start på kryssningen medan vi tuffade allt längre bort från stan, förbi Gröna Lund och Djurgården i det fina och soliga höstvädret!
Vi tog god tid på oss och lät oss väl smaka. Skärgårdens skådespel utanför stod för underhållningen. Turen går förbi Fjäderholmarna, Skurusundet och ut till Saltsjöduvnäs innan man vänder tillbaka igen. På vägen passerar man en rad vackra platser och ombord finns en karta med alla landmärken utsatta så att man kan följa med om man vill.
Dignande kakbord
Hur ofta ser man sin vackra huvudstad från havet, och verkligen tar sig tid att titta? Jag önskar faktiskt att jag hade tittat ännu mer (men nästa gång så…!) – istället var det kakbordets dignande läckerheter på denna afternoon tea-kryssning som stal min uppmärksamhet… 😉
För den som kanske hade skippat lunchen och behövde grunda med lite mer brödverk fanns ost och hemkokta marmelader att göra smarriga små smörgåsar av. Brödet var inte riktigt som scones men färskt och hembakt.
Samarbete med krögare Malin Söderström
Vi smakade lite av varje, som den mjuka äppelkakan med färska hallon och en klick lättvispad grädde, nötrutorna, chokladtryffeln och en kokostopp. Det fanns också chokladrutor, chokladbollar, bärpaj och massvis med småkakor.
Den trevliga personalen berättade också för mig om upplägget och Malin Söderströms tankar kring deras afternoon tea-buffé; från det genomtänkta i de udda kopparna och faten på borden, till att det mesta som serverades var glutenfritt, svenskt och bakat ombord. Till exempel fanns en variant på den klassiska pannacottan men här hette den gräddfilspudding! Överst låg en härlig äppelkompott.
Spännande bryggbesök
Ett besök uppe hos befälhavare Per hann vi också med, och att det var en ära och hörde till ovanligheterna förstod vi också. Fartyget är litet och för att komma till bryggan fick man gå högst upp förbi skorstenen på fartyget.
I över 10 år har Per jobbat för Strömma! Imponerande. Och med säker hand styrde han oss tillbaka genom skärgården igen så att vi åter la till på Nybrokajen exakt två timmar senare.
En riktigt trevlig tur och söndagsaktivitet som går att göra fram till den 12 november innan den gör uppehåll för vintern!