Åker fritt fall med en NCL-officerare på Norwegian Escape

Ni som följer Seafun på Instagram har redan sett bilden på mig ombord på Norwegian Espaces brygga, flankerad av två NCL-officerare. Detta var några år sedan så de jobbar nog på andra fartyg nu, men då när fartyget var nytt var det en svensk som var befälhavare; Gunnar Hammerin, och en ålänning som var cheif engineer; Jerker Åkerman.

Självklart gav det mötet en extra familjär dos, att träffa landsmän och ”grannar” på en kryssning i Karibien. Inte var det sämre att de var i topp bland personalen ombord heller!

Jerker hade jag träffat förut, men det var inget jag kom på direkt. Poletten trillade ner när vi minglade runt på en cocktailtillställning inne på The Haven på Escape och officerarna stod uppradade för att välkomna. Men du, heej, vänta nu…har inte vi? Jodå! Visst hade vi ätit middag vid samma bord en gång ombord på Norwegian Epic! Festligt, och så var snacket igång. 🙂

Min egen regel – att testa alla kryssningsaktiviteter

Det blev starten på många trevlig middagar och kryssningssnack där Jerker gjorde mig med familj och vänner sällskap och guidade oss mellan vilka restauranger. Vi fick tips på vilka vi inte fick missa och vilka rätter som var de bästa. Men jag vet inte om jag ska vara glad eller arg på honom för att han ”förledde” mig in på att testa desserten med Green Tea på The Food Republic – gigantisk i storlek och omöjlig att sluta att äta av, haha!

I alla fall. En av dessa kvällar satt vi vid ett av utomhusborden längs The Waterfront. Jag, min man och vår vän var inbjudna av Jerker att göra honom sällskap för middag på Pincho’s tapas bar. Väldigt god mat har de för övrigt!

Vi kom in på vattenaktiviteterna ombord och Jerker frågade mig om jag hade åkt fritt fall än, det som ska vara den snabbaste vattenrutschkanan till havs. Jag skruvade på mig för det hade jag inte gjort än, och jag har ju som egensatt regel att testa alla aktiviteter på ett kryssningsfartyg…

Maten på Pincho’s är läcker! Jag älskar smårätter.

Utmaningen – jag går i fällan

Jerker plirade klurigt på mig och sa, ”om du åker så gör jag det också”. Han fick det att låta som att han aldrig hade testat. Han är gissningsvis cirka 10 år äldre än mig (med andra ord 10 år smartare). Jag, glad i hjärtat över den härliga kryssningsstämningen, den karibiska varma kvällen och ett och annat glas vin, glömde förnuftet för ett par sekunder och svarade ”visst”! Men vad trodde jag – att han inte skulle testat allt på fartyget där han jobbar?! Såååå korkat. Jag fattade det samma sekund vi tog i hand på det; överenskommelsen var förseglad, nu fanns ingen återvändo!  

För er som nu tänker ”vadå, att åka en vattenrutschkana kan väl inte var så farligt” vill jag bara förklara lite om Free fall som den heter. Starten ligger på en platå högt, högt upp. Du måste gå en lång trappa upp för att ens nå dit. Väl uppe ska du gå in i en sluten tub och fälla ett lock framför dig. Transparant visserligen, men ändå. Inget för den med klaustrofobi.

Vill du se allt om sol och bad på Norwegian Escape? Här är en film från Seafun TV:

Norwegian Escape sun & fun at the pool area

Sedan står du där och undrar vad du ska göra med ben och armar, om du ska andas eller hålla andan och NÄR det händer. Att golvet försvinner. För det är så turen startar. Den personal som sköter detta trycker nämligen på en knapp som får golvet under dig att vikas och du rutschar rakt ner i stående position för att slungas runt i en halvloop och spolas ut många däck längre ner!

Pressbild NCL.

Kommer han dyka upp?

Innan vi skiljs åt har vi bestämt en tid på däck dagen efter. Jerker lovar att han ska byta om från sin offeraruniform till badbyxor och dyka upp vid vattenrustchkanorna. Jag hoppas fortfarande att han ska få förhinder, att han ska bli inkallad till ett viktigt möte eller att han bara skojade, men icke. Nästa dag står han där i sina badbrallor och ler. Och jag kan inte backa. Ett löfte är ett löfte.

Attans, han dök upp! Bäst att le och låtsas som ingenting…än hinner jag kanske fly.
Snälla, hämta mig med helikopter.

Hela kön och vägen upp till toppen av trappan och starten av Fritt fall-rutschkanan har jag en fjäril som fladdrar omkring i magen – och den är inte ensam; den har ett helt kompisgäng med sig. Plötsligt är vi uppe och det är vår tur.

Tanken är att vi ska åka sida vid sida i varsin kana ner samtidigt. Jag går in i tuben men måste gå ut igen. Paniken blir för stor. Hjärtat slår, jag blir hypernervös! Hur i hela friden ska jag förmå mig till att göra detta?! Att självmant ställa mig på ett golv som jag vet kommer att försvinna under mig men jag vet inte när, förutom att jag då kommer rutscha ner nästan lodrätt och runt i kringelikrokar…aarrrrghhhh, varför varför sa jag ja till det här?!

Vad har jag gett mig in på?!

Fritt fall-åket

Till slut lyckas jag i alla fall stänga av hjärnverksamheten och stå kvar. Golvet försvinner. Och fort går det! Så fort att jag knappt hinner registrera vad som händer. Det känns som att jag är inne i en tvättmaskin ungefär och vid något tillfälle har jag vatten överallt, det känns kort som att jag är under vatten till och med.

OK, nu kör vi!

Som tur är går det snabbt och jag kommer ut välbehållen – lite omtumlad först men snart sprider sig ett stort leende på läpparna! Ja, jag bara skrattar, lycklig över att jag äntligen gjorde det!

Jerker får både handtag och famntag – efter att vadslagningen bekräftats som uppfylld med ett handslag får han också en stor kram! Det var ju helt hans förtjänst att mitt åk blev av, ett åk som jag nu dessutom kan skryta genomförst med en NCL-officerare! Han gav mig den push jag behövde för att våga, det är jag så tacksam för! 🙂 Och vet ni vad jag gjorde sedan? Gick raka vägen upp igen och åkte en gång till. En gång är ingen gång som bekant, men två räknas!

Här kan du se en film om åket också:

Utmaningen: att åka Aqua Loop på Norwegian Escape - snabbaste vattenrutschkanan till havs

För dig som blir sugen på att testa så finns Free fall-kanorna hos Norwegian Cruise Line på fartygen i Breakaway-klassen och Breakaway Plus; Norwegian Breakaway, Norwegian Getaway, Norwegian Escape, Norwegian Encore och Norwegian Bliss.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier