Äkta Degas till havs – en grandios konstupplevelse

Promenaden på däck 6 i fartyget glittrar och imponerar.

MSC Grandiosa är det nya flaggskeppet från MSC Cruises och har just lanserats i Hamburg under pompa och ståt. Gudmor är än en gång Sophia Loren som gav extra stjärnglans till det påkostade firandet.

Seafun befinner sig just nu ombord på fartyget som har nått Southampton på sin jungfrufärd och första kryssning som kommer fortsätta bland annat till Lissabon.

Fartyget är väldigt likt MSC Bellissima som invigdes i våras då Seafun också var med, men det finns också flera nyheter, unika bara för MSC Grandiosa.

Degas Danse Dessin – ny konstupplevelse ombord

Den kanske mest unika av dessa nyheter är MSC Grandiosas nya mat- och konstupplevelse Degas Danse Dessin, en specialbyggd installation inne på den franska restaurangen L’Atelier Bistrot.

Vad det egentligen rör sig om är en inglasad konstutställning längs en av väggarna. Här återfinns inte mindre än 26 originalteckningar av den franska konstnären Edgar Degas som levde mellan 1834-1917.

Degas sysslade med både måleri, skulpturer och grafik. Han tog intryck av impressionisterna och avbildade gärna livet i Paris. Tragiskt nog blev hans syn sämre och sämre när han var i 45-50-års åldern och ledde slutligen till att han blev blind. Han övergick då till pastellmålning och att skapa skulpturer vilket inte krävde samma precision.

26 originalteckningar av Degas

Syftet med utställningen är att låta gästen få en konstupplevelse samtidigt som man kan åtnjuta fransk mat och en liten air av en äkta bistro. Restaurangen ligger dessutom utmed fartygets nära på 100 meter långa promenad med husliknande fasader vilket ytterligare ger en känsla av att befinna sig i någon europeisk Medelhavsstad.

Detta är första gången en konstsamling av detta slag samlas permanent på ett kryssningsfartyg.

The Danse Dessin-serien består av 26 teckningar där Degas studerat rörelserna hos balettdansöser men här finns även kroppsstudier hos nakna kvinnor som gör olika ”toalettbestyr”.

Vid sidan av detta visas fem videor som belyser Edgar Degas liv och arbete.

Vid första anblick kan det ju tyckas att teckningarna är ganska anspråkslösa, men tar man sig tid man att läsa om Edgar Degas liv och se videofilmerna som visas, ökar förståelsen och sammanhanget.

För mig, som studerat konsthistoria och inte minst impressionisterna, på plats i Frankrike, var det en stark upplevelse. Det (till synes) enkla i teckningarna blir också det som gör att man kommer upplevelsen och konstnären nära.

Andra konstanspelningar ombord

Med detta i åtanke är det också helt logiskt vilket upplägg och innehåll man gett en av showerna, Wonderworld, som gestaltar en hel del romantik och har inslag av balett.

Andra anspelningar på konst och konstnärer märks i trapphus och namn på de olika däcken som är döpta efter konstnärer som Monet (däck 8), Van Gogh (däck 9) och Cezanne (däck 15). Degas har fått ge namn åt däck 19 medan L’Atelier Bistrot och promenaddäck ligger på däck 6.

Ytterligare ett tips om man inte vill gå hit för en hel middag men ändå slå sig ned vid ett bord och titta på teckningarna, är att i äkta fransk anda göra som impressionisterna på sin tid -beställa ett glas pastis eller absinthe! Flera av drinkarna bär namn efter kända franska konstnärer vilket ytterligare bidrar till stämningen.

Vilken än din anledning är att kryssa med MSC Grandiosa, för det finns självklart flera, missa inte att uppleva Degas Danse Dessin.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier