Allt om nyrenoverade Mariella

_JAC2528_low
Mariella. Foto: Viking Line.

I veckan var vi en samlad del av pressen som fick se nyrenoverade Mariella. Fartyget, som går mellan Stockholm – Helsingfors, har just genomgått en uppfräschning. Renoveringen har kostat rederiet Viking Line runt 3,6 miljoner euro (cirka 33 miljoner svenska kronor), alltså lite mindre än priset för den tidigare förvandlingen av Viking Cinderella som kostade cirka 5 miljoner euro.

_MG_4962_1
Helena Kneck jämte Tapani Kauhanen.

Tapani Kauhanen, VD för Viking Line Skandinavien, pratade inledningsvis kort i terminalen innan ombordstigningen och sa då att de alla tyckte att de ändå hade fått mycket för pengarna. Och med tanke på att man har cirka 1 miljoner Helsingfors-resenärer årligen är investeringen förståelig.

Vad har då gjorts? Först och främst har skrovet fått ”nya fartränder ” som rederiets PR & Informationschef Helena Kneck så vitsigt uttryckte det. Ränderna, som egentligen mer liknar böljande vågor, känns igen från Viking Grace och Cinderella, även om den sistnämnda har dem i rött eftersom nöjeskryssarens skrov är vitt.

_MG_5011_1
Hytt comfort class.

Invändigt har 72 helt nya hytter tillkommit. Med ett antal befintliga som renoverats finns nu totalt 100 hytter med ny, fräsch look samt wifi och tv. Jag fick se två hytter av Comfort class som har fått en 140-cm bred dubbelsäng.

Comfort-hytterna är kompakta men mycket fräscha. På golvet ligger en heltäckningsmatta som gör att det ser ut som ett trägolv. Hur utrymmet känns på en kryssning får vi återkomma till efter test. Weekend-bagen stuvas i alla fall efter uppackning lätt in under sängen. Även badrummet var renoverat.

Nattklubben har också totalrenoverats. Club Mar liknar nu till stor del Etage på Cinderella med toner i stålgrått och dovt turkost. Hela möblemanget är utbytt liksom mattor och textiler. Bakom scenen har man lagt till en stor LED-skärm som förstärker upplevelsen på shower och framträdanden.

Totalt har nattklubben 400 platser och med fönster åt tre håll fungerar det ju faktiskt även att sitta där på dagen och titta ut. Jag frågade om man även skulle förnya drinklistan och fick veta att ja, det blir fler drinkar med färsk fruktbas framöver. Ansvarig för den nya barlistan är Greta Grönholm från Finland som 2013 vann The International Bartender’s Association’s World Cocktail Championship och som redan samarbetar med Viking Line.

_MG_5005_1
Ocean Grill på Mariella, foto: Heidi Rovén.

Två nya restauranger har också tillkommit; Ocean Grill (grillrestaurangen som känns igen från Cinderella) och en helt ny för rederiet; Plate. Här måste jag erkänna att jag föll pladask. För vem kunde tro att det i Mariellas blygsamma innanmäte kunde dölja sig en så hypertrendig och cool restaurang?!

Plate är inte stor men väl placerad i fartyget, på ena sidan om deras klassiska á la carte-restaurang Food Garden på däck 7. Helt öppen kan man både se ut på dem som passerar förbi (och som lär slänga längtansfulla blickar in på dem i restaurangen) liksom ut över havet. Om man väntar på plats eller sippar en cocktail före maten kan man sitta utanför och vänta, i stolar av gamla oljefat! För det är just det som är en av de coola sakerna: stilen.

plate
Plate, nya restaurangkonceptet på Mariella, har cool industriell stil. Foto: Heidi Rovén.

Industrial chic skulle jag beskriva stilen och faktum är att jag nära på vill påstå att den är ännu snyggare än Jamie Oliver’s krog på nya Quantum of the Seas! Här finns olika slags stolar i metall eller trä med stora nitar, servettringar i form av stora muttrar och taklampor i form av plommonstop från taket. Menyn står på insidan av kastrullock och vinlistan kan man läsa på tomma vinflaskor.

En annan sak som jag tycker är anmärkningsvärd är att det bara går att äta en fast meny på antingen 5- eller 7-rätter. Det enda man väljer är kött, fisk eller vegetariskt. Priset sedan; femrättersmenyn kostar ynka 258 kronor, sjurätters menyn 322 kronor. Om sedan varje rätt bara är en enda tugga vet jag förstås inte, det återstår att se…för jag hoppas vi kan komma ombord och testa Plate inom kort.

_MG_4970_1
Tom Laaksonen, foto: Heidi Rovén.

Med under presentationen fanns också Mariellas kökschef Tom Laaksonen som har ett imponerande CV från såväl finska kocklandslaget som stjärnkrogar både i Finland och Sverige. Att Viking Line värvat honom måste ändå klassas som ett fynd, särskilt när jag fick höra hans ambitionsnivå:

– Östersjöns första Michelinstjärna ska gå till Mariella! slog Tom Laaksonen fast och la även till att de nu har stora förhoppningar för Plate och hoppas att kunderna ska gilla det också.

Än så länge kan jag inte uttala mig om maten, men mitt första intryck av stil och design är mycket gott. Fortsättningen blir sannerligen spännande att följa. En Michelinstjärna på Östersjön…hm…och ombord på Viking Line? Säkert är det flera som skulle kunna lova att de äter upp en hatt om det sker! Tugga bara inte i er plommonstopen i taket på Plate, de är snygga där de hänger.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier