Äntligen på Grandeur of the Seas – checklistan för att nå hit

Jag ska inte ljuga, att kryssa nu är ingen piece of cake. Det kräver tålamod, förberedelser och koll på läget. För att behålla humör och förstånd får man nästan se det som en lek eller ett spel där man ska lösa gåtan hur man kommer fram till målet: kryssningsfartyget!

Jag är på en gruppresa med researrangören Go Cruising, en Karibienkryssning med Grandeur of the Seas. Flighten (som är en av alla saker man kan bäva inför) gick otroligt smidigt liksom incheckningen på Arlanda. Go Cruising hade egen disk, så lyxigt att slippa köa! Och skönt, man är inte så kaxig 3-4 på morgonen…eh, natten!

Vissa saker (som inte har med covid att göra) gör inget om man missar, det löser sig ändå. Som online check-in till exempel, eller att ladda ner Royal appen. Men det vet ju inte förstagångskryssaren. Eller att ha förbokat sin testtid i hamnen (ett antigen-test tas innan man får gå ombord, trots reseintyg på negativt PCR). Det underlättar, men går att lösa ändå om man missat. Så tillfällen där stress kan uppstå finns det gott om, liksom där det kan gå fel…

Checklistan inför din Royal-kryssning från Barbados

Vad behöver man då ha med sig för ett sådant här äventyr? Och vad bör man inte göra?

  • Se till att ditt pass är giltigt, i minst 6 månader till.
  • Ha en bra reseförsäkring, ta reda på att den täcker utgifter OM du skulle råka i trubbel, som att testa positivt någon gång på resan.
  • Vaccinera dig, minst 2 gärna 3 gånger.
  • Ha ditt covidbevis tillgängligt, det betyder inte: i mobilen som inte har ström eller kräver att du ska logga in med bank-id på webbsajten (i Karibien kan du mycket väl stå utan wifi eller i alla fall med svajjigt sådant).
  • Ladda ner Kivra-appen och se till att ditt covidbevis går att nå där även offline. Att ha en pappersutskrift funkar också.
  • Boka in dig före avresa på ett PCR-test som -obs- utfärdar reseintyg på engelska. Du måste ha med dig passet så de kan skriva in ditt passnr. Ta reda på hur färskt/gammalt testet får vara (i vårt fall mellan 72-24 timmar). Viktigt! Det ska stå på intyget HUR testet togs. Dvs näsa, hals…?
  • När du får intyget, som självklart måste visa negativt annars får du inte resa, så skriv ut det. OCH se till att du får med allt, även de sista raderna. En i vår grupp hade skrivit ut sitt intyg men kopiatorn hade klippt när testet togs. Det blev till att ta ett nytt test på flygplatsen (men kostade i alla fall inget).
  • Har destinationen krav på att du fyller i något inteseformulär? I vårt fall, vi började på Barbados, behövde vi ladda ner en app alternativt gå in på en länk. Detta ledde i sin tur till en QR-kod man behövde kunna visa upp vid ankomst, i mobilen eller på papper. Ett tips för allt digitalt, skriv ut det också. Man vet aldrig.
  • På flyget fick vi fylla i två extra formulär igen och på plats fick jag fylla i allt i en automat IGEN. Trots ordning på mina papper. Så, som sagt, rusta er med tålamod och koncentration.

Saker som kan gå fel…

Det var väldigt skönt att ha hjälpen av en researrangör (Go Cruising i detta fall) med full koll på läget, som skickade all info steg för steg före avresa på vad jag behövde göra och när. De tipsade även om ett bra ställe att ta PCR-test där vi resenärer fick rabatt (tacksamt, de är ju dyra de där PCR-testerna för resa).

På denna resa har vi turen att ha med Mimmi själv, som äger resebyrån, som färdledare. Hennes outtröttliga energi och vilja att hjälpa alla är en fröjd att se!

För hjälp behövs när man råkat packa ner sitt pass i resväskan och hunnit lämna den ifrån sig (inte jag), eller skrivit ut ett viktigt papper utan att allt kom med (inte heller jag) eller inte har mailsystem i mobilen fast att de skickar testresultaten dit (antigen i hamnen). Inte heller jag. 😊 Allt löser sig, och med hjälp av en kunnig fördledare står man aldrig ensam.

Jag är redan beredd att omvärdera min tidigare inställning att man klarar allt själv. Det kanske man gör i och för sig, men hur mycket blod, svett, tårar ska man orka med?

Det fanns några trötta ansikten i gruppen både när vi nådde övernattningshotellet på Barbados sent efter ankomst, och strax innan vi tagit oss ombord. Men sakta har alla frusna själar tinats upp av den karibiska värmen och axlar sjunkit. En lättnad har infunnit sig. Ett par leenden har visat sig. Alla testade negativt, alla är med ombord, trots några missar på vägen. Det mesta löser sig. Även med en resväska som plötsligt bara har tre hjul. Och det var jag, eller min i alla fall.

St Lucia, show us what you’ve got! För vi har slitit för att ta oss hit! Dag 2 på kryssningen. Nu kör vi!

Du som vill se en massa intryck från resan kan följa Seafun på Instagram och / eller Facebook. När jag kryssar lägger jag upp nytt material dagligen, missa inte stories också – jag kommer lägga upp en ”bubbla” som heter Grandeur of the Seas.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier