Är det värt att gå på spa ombord, och i så fall när?

Pressbild: NCL.

Oavsett om det är första gången du ska kryssa eller om du gjort det många gånger förut, så har du kanske sett att det finns spa ombord – och funderat på om det är något du borde prova på.

Spaälskare som jag är (jag driver faktiskt en annan sajt också, helt inriktad på spa) borde jag väl svara ett rungande ja på den frågan men riktigt så enkelt är det väl inte. Det är faktiskt rätt dyrt! Och är det en destinationstät kryssning så kan det faktiskt vara svårt att ha tid för spa.

När ett spabesök passar som allra bäst

Det finns i alla fall flera stunder på en kryssning då jag tycker det är extra härligt att besöka spat ombord;

*efter en heldag på utflykt med många kilometer i benen,
*om det varit en blåsig dag och man känner sig frusen,
*om man tränat hårt och musklerna är uttröttade,
*när man helt enkelt vill unna sig en extra lyxig stund.

Pressbild: Cunard.

Olika spaföretag ombord

Kanske spelar det mindre roll om det är rederiet som driver fartygets spa, eller så kanske det kan vara intressant att veta att så inte är fallet. Det finns ett stort spaföretag som nästan har hela kryssningsmarknaden, sedan finns ett par andra företag med andra koncept som man hittar hos vissa rederier.

Steiner är det största spaföretaget till havs (de finns bland annat hos Royal Caribbean, Holland America Line, Princess Cruises mfl), tyvärr har de dåligt rykte. Jag måste nog säga att mina egna erfarenheter inte heller alltid varit toppen. Till exempel har terapeuterna en väldigt hårt säljande stil som nog gör att vissa kunder kan känna sig tvingade att köpa produkterna som presenteras efter en behandling.

Pressbild: Cunard.

Canyon Ranch SpaClub (Cunard, Regent Seven Seas, Oceania, Celebrity Cruises) är ett annat företag som jag har bättre erfarenheter av. Men det finns fler, MSC Cruises spa heter till exempel alla Aurea Spa (update 2021: tidigare drevs de av MSC Cruises själva men inte längre), och jag har tyckt att det har känts bra då jag varit ombord på dessa spa.

Ett tips, som inte gäller alltid, men ibland, är att man en bit in i kryssningen kan hitta spaerbjudanden i dagsprogrammet. Ett annat tips är att gå på sparundvisningen och delta i deras utlottning första dagen, då har de ditt hyttnummer och vet att du är en potentiell spagäst, det kan också ha sina fördelar!

Pressbild: Cunard.

Mitt senaste spabesök som jag gjorde ombord på Cunards fartyg Queen Mary 2 kan du läsa om här.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier