_MG_5523_1
Executive sous chef Arnold Danganan berättar om köksarbetet. Foto: Heidi Rovén.

När jag var ombord på Allure of the Seas förra veckan fick jag möjlighet att komma bakom kulisserna på två ställen ombord som man vanligtvis inte får se; bryggan och köket.

Bryggan är där kaptenen, befälhavaren ombord, och de högsta officerarna arbetar med att navigera fartyget. Den tekniska utrustningen är minst sagt imponerande. När internationell lag endast kräver att ett fartyg har två skärmar som visar var fartyget befinner sig, har Allure 13 stycken!

_MG_5508_1
Allures förste officer förklarade ingående och spännande om allt det tekniska. Foto: Heidi Rovén.

Dessutom är Oasis-klassens fartyg Oasis of the Seas och Allure of the Seas de enda två fartyg som har ett separat säkerhetsrum; Safety Command Center, som kan stängas vid exempelvis brand så att personalen där kan fortsätta att arbeta ostört för att sätta fartyget i säkerhet och ta reda på vad som händer/hänt.

IMG_20150520_124600
Skepp o’hoj!

Trots alla tekniska hjälpmedel håller en officerare alltid visuell uppsikt mot havet. Flera kikare stod framme och jag passade förstås på att låna ett par för att ”leka assistent”.

Annat spännande vi fick veta var att skrovet på Allure, trots sin imponerande storlek (fartyget kan ta över 6000 passagerare) bara går drygt 9 meter ner under havsytan. Nyligen fick också fartyget så kallade scrubbers som renar utsläppen efter oljebränslet.

_MG_5531_1
Skäggskydd!

I köket var säkerheten nästan lika hög! Renlighet framför allt är a och o ombord och handskar och till och med skäggskydd var obligatoriskt för kökspersonalen, liksom täckta skor och långbyxor (så att man inte skulle bränna sig på något eller få någon het vätska på sig).

_MG_5535_1
I bageriet bakas varje dag 12 000 bröd.

Olika färg på scarfsen runt halsen talar om ifall man är ny, har arbetat ett par kontrakt eller räknas som ”senior” med övergripande ansvar.

En av dem som stod högst i rang var Arnold Danganan från Filippinerna som var den som visade oss runt.

Totalt arbetade ungefär 300 personer i köket.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier