Barnens Birka – kryssningskul ombord för de minsta

dansbus m jerry

Eftersom jag visste att Birka har temat från Dumma Mej-filmerna med de gula minionerna hade vi förberett Isac med att titta lite på dem på Youtube. Som alltid när vi kryssar med något rederi som samarbetar med någon figur/-er, var Isac på helspänn redan från början: var är den där minionen Jerry och när kommer han dyka upp?! Jag trodde minst en minion skulle dyka upp redan i terminalen men där såg vi ingen (senare fick vi höra från andra passagerare att han visst varit där men på andra landgången, inte den vi tog för att komma ombord – typiskt!).

Aktiviteterna har varit uppdelade i två åldersgrupper, knattar och ungdomar, vilket har varit bra. Knattarna måste ha sina föräldrar med – utom på knattemiddagen då man kunde lämna barnen under ledarnas uppsyn. Aktiviteterna hålls på konferensdäck som inte är lika ombyggt som hos Viking Line och Tallink Silja. Först när vi kom ombord var min direkta reaktion faktiskt (och Isacs också som hunnit bli bortskämd i sommar på de andra fartygen vi testat); va, var det inte mer? Knattarna hade ett rum där det fanns möjlighet att pyssla (rita, bygga med pärlor). Men inget bollhav, ingen hoppborg, inget rum med överdåd av leksaker om vi sett hos de andra.

Birkas lekrum

Det finns ett lekrum för de minsta på däck 5 med liten klättervägg, jättelego, minirutschkana, en (trasig) Dumbofigur av sorten som man har kunnat stoppa pengar i så tuffar den runt i nån minut och så en platt-tv på väggen samt två skärmar med spel. Platt-tv:n var mest svart (ingen höll koll på att den visade någon film) och när vi sa till satte de på den alldeles i slutet så att när vi väl fick igång skärmen så att något syntes (vi fick själv trycka och trixa på den) så var det eftertexterna som kom upp. Och Dumbo-åkgrejen hade lösa sladdar liggandes på golvet som såg ut som de var slitna ur väggen med våld eller snubblade på (det såg inte bra ut att Birka negligerat detta, det var ingen säkerhetsrisk men det såg ovårdat ut – förklaringen var att något barn klämt sig men i så fall hade man väl stängt åkfunktionen på ett mer professionellt sätt än att slita sladdarna ur väggen?!). Men ok, trots att jag tyckte kuddarna såg smutsiga ut och att det var lite tomt och tråkigt verkade inte Isac störd alls utan rumlade runt och hade kul.

Som vanligt krockade knattarnas introduktion med vår middagssittning. Vet inte riktigt hur man tänker här och det är inte bara Birka utan fler av rederierna; har man små barn vill man ju äta tidigt men då måste introduktionen ligga ännu tidigare inte exakt samma tid som när middagen börjar. I alla fall verkade de bjuda på ”Kids cocktail” och prata lite innan det var dags för godisbingo (10 kr). Vi som vill ligga lågt med sockret hoppade det och missade även pysselverkstad och filmen tyvärr första kvällen på grund av middagen och att det sedan blev för sent helt enkelt för Isac, 3.

Dag två hade de inga aktiviteter alls på förmiddagen vilket var synd. Då finns ju både orken och energin. Isac saknade något att göra och eftersom vi inte var iland i Gdynia förrän kl 11.30 så fanns ju tid att ”slå ihjäl”. På kvällen däremot hade de ett suveränt arrangemang; aktivitet och middag för alla barn. Vi hade föranmält oss till detta fantastiska initiativ från Birka. Jag menar, hallå – gratis barnpassning, lugn föräldramiddag på tu-man-hand medan sonen fick mat, blev aktiverad och hade kul – hur bra var inte det?! Tio poäng av tio möjliga innan vi ens hade testat det, varför hade de inte det varje kväll skojade vi! Inte för att vi vill se mindre av vår underbara son men att ta hand om en treåring kan bli intensivt och medan vi vill ha lugn och ro till middagen är äta och sitta still det tråkigaste han vet. Mycket bättre då att han får umgås med jämnåriga, ha skoj och leka och busa. Men, hur skulle det gå? Jodå, jättebra visade det sig. När vi slöt upp till knattebuset med minionen Jerry i dansbaren var han eld och lågor att se oss men inte det minsta ivrig att stanna med oss utan hängde kvar på scengolvet för att dansa, sjunga och busa med knattevärdarna – som för övrigt ska ha en eloge. Vilken energi, engagemang och passion. Underbart att se.

_MG_8793_1

Annat skoj på programmet var målarverkstad, pysselverkstad, designstudio, familjekamp och ansiktsmålning (vissa saker kostade). Vi testade bland annat Skattjakten sista dagen efter frukost (pris: 60 kr) . Alla barn fick piratutstyrsel som hattar, huvuddukar, lapp för ögat och en krok (sådan som Kapten Krok har) plus en skattkarta. Uppdelade i lag och med föräldrarna som assistenter rumlade sedan minipiraterna ut på fartyget i jakt på skatten. Det var väldigt roligt att se småttingarnas engagemang och iver. Ömsom skulle de hoppa på ett ben eller gå som krabbor. Här och där satt ledtrådar utsatta som gav lösningen på var skatten befann sig. Men bakom dörren där skatten var fanns också Kapten Krokben, en läskig pirat som krävde en sista insats innan alla barn fick sin skatt (ett stort rör med fruktgodis)! Kul äventyr på barnens villkor som passade även de minsta.

Nu på slutet har Isac kroknat lite igen. Det tar på krafterna att kryssa! Vi är snart iland och han tittar på Emil på medtagen skärm i hytten. Men snart får han ta och hoppa upp på sina små ben igen för då är det dags för avslutning då alla barn ska få en liten present, godis och diplom. Det har varit jättekul – trots att Birka inte har någon totalförvandlad konferensavdelning som fungerar som lekland nu sommartid. Istället har de duktiga och charmiga lekvärdar som gör det till en toppenupplevelse ändå!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier