_MG_6639_1

Dagskryssen med Viking Grace som jag gjorde för cirka en månad sedan med sonen var ett kärt återseende av den ekorätta damen (läs gärna mina andra inlägg om Viking Grace). Eftersom en dagskryss innebär fartygsbyte i Mariehamn fick vi möjlighet att pröva två fartyg på samma dag ur ett familjeperspektiv.

Viking Grace var förstås proppfull av sommarglada kryssare. Att hålla ordning på Isac var inte det lättaste men jag kan försäkra er om att hållbarheten på fartyget får högsta poäng. Han testade både ljud och kraft i såväl bordslampor som leksaker, väggar och golv!

Det första vi gjorde var att äta frukost. Det kan ju låta udda men eftersom Grace avgår så tidigt som 07.30 från Stockholm så hinner man inte få i sig särskilt mycket hemma innan man ska iväg. Buffén är läcker, valmöjligheterna många. Jag fick hugga lite här och där, där köerna var minst eftersom min treåring under tiden satt själv vid bordet med vagn och väskor. Hur som helst gick allt bra och en stund senare var vi fyllda med ny energi och pigga på att upptäcka fartyget.

På Grace börjar barnprogrammet redan kl 08, sen är det fullt ös fram till fartygsbytet på Åland kl 13 (om man gör en dagskryssning), kl 19 när man når Åbo i Finland om man går av där, eller så kan den som har ork köra på och busa ända fram till kl 23 på kvällen då Kids World stänger! Otroligt va?

Highlightsen är rockfotografering med Ville Viking, ABS Show Kids (Viking Lines nyhet i sommar) och Ville Viking Summer Rock Disco. Ville Viking är Viking Lines skeppskatt som är med på mycket av buset. Ombord finns också två väldigt fina lekrum, ett för barn upp till 6 år och ett för de äldre. Intill det ena (som har stora glasväggar) ligger ett fikaställe utanför så att man kan fika och ändå se sitt barn (eller om man glömt barnmat och Babysemp säljer de det också). Allt är exemplariskt genomfört med toalett inne i lekrummen och en karta på var man hittar toaletter med skötbord ombord på fartyget. Vi hade minst ett ”kristillfälle” och hamnade på en handikapptoalett vid en av hissarna. Där på golvet stod dessutom en potta för barn, de har verkligen tänkt till vilket man som förälder blir så glad över !

family terrace

Viking Grace har till och med ett särskilt famljedäck, ”Family Terrace” med små plastgräsytor, picknickbord och en klätterställning. En annorlunda och rolig aktivitet som vi väldigt gärna hade velat testa också var trampbilarna (se separat inlägg om det), men det blåste för mycket. Samma sak har hänt en av SeaFuns läsare nu i sommar, fick jag veta via hennes kommentar här på sajten.

Sammanfattningsvis är Viking Grace oerhört fräsch, genomtänkt och ger en fin kryssningsupplevelse. Man kan knappast klaga på någonting. Av naturliga skäl dock så blir ju upplevelsen dock mindre personlig på ett stort fartyg. När Ville Viking till exempel gör sin entré i stora nattklubben är det lite stjärnstatus över det, värdarna motar bort barn som vill komma fram och krama för tidigt, allt måste följa programmet. Jag förstår det, skulle alla barn bara rusa fram (som Isac, som ju tyckte att Ville och han är kompisar, de känner ju varandra redan sedan Cinderella) blir det svårt att styra upp någonting alls. Barnen fick sedan stå på led och köa för att få komma fram, krama katten Ville en stund och bli fotograferade med honom (av fartygets fotograf liksom sina föräldrar).

ville på grace

Just därför smälte jag totalt när vi kom ombord på Amorella i Mariehamn, fartyget som skulle ta oss tillbaka till Stockholm! Det är det jag alltid sagt – man ska inte underskatta att åka med äldre fartyg, de slåss från underläge och kämpar med sina medel för att nå kundnöjdhet. Och medan det nya fartyget hade ytan hade man här hjärtat…

Redan i entrén stod Ville Viking och kramade gammal som ung! Även Ulla Gustafsson, 77 från Hässelby (se bilden) ville få en kram av Ville! 🙂 I konferensavdelningen var ytorna lika transformerade som vi tidigare sett på Viking Cinderella, men jag tyckte faktiskt att Amorella var ÄNNU bättre! Både än Grace och Cinderella…i alla fall för Isacs åldergrupp.

fartygsbyte

Dels hade man här flyttat upp leksaker och godis lite från golvnivå till vuxennivå vilket var skönt. Det fanns ett bra utbud av såväl leksaker som sött, men inte upptryckt i ansiktet på de små vilket bara frestar och skapar onödig frustration. Precis som på Cinderella hade man satt olika teman på de olika lekrummen. Det fanns ett rum med bollhav, ett med hoppborg och mjukisdjur med mera, ett ritrum vill jag minnas, ett med flipperspel och dockteater och ett med MASSOR av leksaker och i mitten ett lågt bord med en järnvägsräls av Briotyp. Här fastnade Isac direkt, vilken dröm det var att få köra ett litet slitet trätåg på en uppbyggd fin bana…ibland behöver inte succéerna vara svårare än så! Dessutom gillade jag att flera av lokalerna var ljusa med stora fönster mot havet.

Ytterligare ett plus var den omtanke som var så tydlig från personalen. Jag frågade varför det satt tjock, svart vaddering på en ledstång i en korridor och det var förstås för att akta små huvuden som eventuellt kunde slå i där. För mig såg det inte ens särskilt sannolikt ut men vad glad man blir som förälder över att personalen tänker på sådant! Imponerande.

Trevliga var de också, inte minst de fantastiskt gulliga lekledarna som turas om att ”vara” Ville Viking. Här fanns all tid i världen att krama katten, få ta en bild och en bild till med sin sommaridol, busa, dansa och krama en gång till. Till och med när i princip alla barn – till slut – tappat intresset eller i alla fall var klara med sina bilder fanns Ville där. Ingen hets, ingen stress, inte ocharmigt uppstyrt utan jag fick en känsla av äkta och ärligt engagemang för att man verkligen ville göra barnen och familjerna ombord så nöjda som möjligt. All cred till er rara ni som var ombord och jobbade den 18 juli!

armoellas lekrum

En sak till ja, inne i konferensavdelningen har man även tänkt på shoppingsugna mammor :-), här finns en Quality Outlet med märkesvaror till bra priser av samma typ som Viking har på Cinderella, Rosella och i Tallinn (kanske finns fler men det är dem jag vet). Som avslutning åt vi jättegoda tapas i tapasbaren ombord. Pris och kvalitet gick verkligen inte hand i hand men det var kvaliteten som var hög, inte priset!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier