Bästa tiden att kryssa i Karibien

_MG_1380_1
Holland Americas fartyg Westerdam vid ett besök på underbara Half Moon Cay. Foto: Heidi Rovén.

Många frågar mig om när man kan och ska välja att kryssa i Karibien. Svaret är att det finns kryssningar i Karibien att boka året runt. Vilka månader som det är bäst att åka råder det delade meningar om. De flesta har ju dock en drömbild av sin Karibienresa, som oftast inkluderar bra väder…

Drömmen om en kryssning i Karibien

Personligen har jag kryssat i Karibien i november, december, januari, februari och mars (flera gånger respektive månad :-)). November har någon gång haft mulet väder och varmt, soligt men blåsigt en annan gång.

Även under en kryssning i december minns jag att vi hade ganska ostadigt hav, och eftersom jag inte är en vän av vindar så är det inget jag helst gör om. Vindar brukar innebära vågor och ironiskt nog är jag en kryssningsskribent som lätt blir sjösjuk…!

Mars har alltid bjudit på väldigt fint och soligt väder, men nästan för hett. De södra delarna av Karibien har ibland dallrat så att man bara velat vistas i skuggan. Och att oroa sig för att man ska få vätskebrist är ju inte heller något vidare.

Glöm inte att dricka vatten och söka skugga – Karibien kan vara hett! Foto: Heidi Rovén.

Då är det bäst att kryssa i Karibien

Januari har alltid varit toppen. Men väder går ju som bekant inte att förutspå… Min upplevelse är i alla fall att januari-mars har haft lugnast hav och varit mest solsäkert.

Förespråkare för att året-runt-kryssa i Karibien menar att man inte behöver bry sig så mycket om alla varningar för att kryssa under det som brukar kallas orkansäsongen (juni-november). Argumenten är att det är säkrare till havs än på ett landbaserat hotell och att kryssningsfartygen inte går inte in i ett orkanområde, då byter man istället rutt.

Avalon med grymt läge på South Beach i Miami är ett hotell vi bott på före av alla Karibien-kryssningar.

När man reser så långt passar man ju dock oftast på att lägga till några dagar eller kanske en vecka före eller efter sin kryssning på något schysst hotell i land, så nog vill man väl känna sig ganska så säker på sitt väder?

Är din plånbok känsligare än ditt balanssinne kan det å andra sidan vara ett suveränt tillfälle att passa på att förverkliga drömmen om en kryssning i Karibien! I lågsäsong när vädret tenderar att vara mer osäkert sjunker priserna och man kan komma över en kryssning för halva priset.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier