Bästa vattenparkerna hos MSC Cruises

Jungle Pool på MSC Seaview har ett tak som kan dras av/på beroende på väder – alltså kan man alltid bada här vilket är perfekt! Foto: K. Scheiderbauer.

Familjesemester på tapeten! Prio ett: barnen ska ha det bra. Och hur har de det, jo det ska finnas roliga saker att göra och utrymmen för dem att göra det på. Och det ska finnas bra badmöjligheter (peka ut det barn som inte gillar vattenlek, de kanske finns men är i så fall inte många!).

Eftersom jag är inne på att rapportera om MSC Cruises och förra vårens MSC Seaview-kryssning just nu, så tänkte jag försöka mig på en liten jämförelse av vattenparkerna på rederiets nyaste och största fartyg. Senaste MSC-fartyget jag kryssade med var MSC Grandiosa, senaste MSC-fartyget där jag kryssade med familjen var MSC Seaview. OK, låt oss jämföra dessa två klasser – Seaside-klassen och Meraviglia (även om MSC Grandiosa är större och således tillhör en klass kallad Meraviglia Plus).

Vattenlek på Meraviglia-fartygen

Till Meraviglia-klassen hör MSC Meraviglia, MSC Bellissima och det något större fartyget MSC Grandiosa (till hösten kommer också MSC Virtuosa, också ett Meraviglia Plus-fartyg). Jag har varit ombord på alla dessa fartyg, och barnen har som sagt testat och lekt på MSC Meraviglia. Så, hur var det?

Suveränt! Deras vattenpark Polar Aquapark går i blå-vit polarstil och här finns både späckhuggare och andra figurer att klättra på. I mitten finns en pool omgiven av vattenkanoner som barnen älskade att spruta ner varandra med (okej, mest lillebror på storebror vilket han till sin lycka fick ;-)). Här finns också tre vattenrutshkanor där man åker i ringar i två utav dem, samt en minikana för de minsta.

I ena änden finns också en ränna med vatten i där man kan leka, stoppa vattnets framfart och släppa fram det igen – sådant älskar vår äldste kille! Runtom och ovanför alltihop sträcker sig en höghöjdsbana och vid ena sidan finns en glasskiosk.

Det som var bra med detta område var dels att det låg i en egen del av fartyget så barnen störde verkligen ingen, detta utrymme var helt avsett för dem (och andra som ville leka, vuxna får förstås också åka såväl kanor som gå höghöjdsbanan). Vattenrutschkanorna (i alla fall de med ringar, den tredje var stängd när vi var ombord) var också så pass snälla att även yngre barn klarade av dem (dock ej vår yngste son men han var ju inte ens fyllda 3 vid denna tidpunkt). Vattnet i poolen var också uppvärmt och fullt ”badbart”.

MSC Meraviglia, Polar Aquapark (pressbild).

På MSC Bellissima heter vattenparken Arizona Aquapark och har ett annat tema och färger, dock är alla elementen (kanor och lekfaciliteter) identiska.

På MSC Grandiosa heter vattenparken Wild Forest Aquapark och är – efter vad jag kunde se i alla fall – också i princip identisk fast färgerna och temat är annorlunda.

Vattenlek på MSC Seaview

Forest Aquaventure park är namnet på vattenparken på MSC Seaview. Det här stora lekområdet med djungeltema sprider ut sig över flera däck men man når ”basen” lättast via däck 18 i mitten. Längst ner finns en pool med en ”svamp” som det forsar vatten över, runt om kantas poolen av vattenkanoner på några ställen som man kan spruta vatten med, och det finns även ett torn med en enorm vattenhink som fylls för att då och då tippa över.

Vattenparken har fem olika vattenrutschkanor som inkluderar mini-kanor för de yngsta, en ”vanlig” öppen kana, två slutna kanor man kan tävla i med delvis genomskinliga delar och en 111 meter lång kana med färgat ljus och musik. Här åker man i en slags flotte (sliding board) och kan ställa in så att ens resultat, hur snabbt man åker, registreras och kan ses av alla hela kryssningsveckan.

Det finns också ett litet lekområde med färgglada figurer att klättra på kallat AquaPlay för de minsta, samt en äventyrsbana högst upp där man går en bana genom nät samtidigt som man har hela vattenparken under sig.

Vilken av vattenparkna är bäst?

Vilken av vattenparkerna är då bäst? Vilken fartygsklass ska man välja? Nja, det är inte så lätt att säga. När vi åkte MSC Seaview i maj månad var nästan alla vattenrutschkanor stängda hela tiden. Ibland på grund av vädret och ibland – kanske – på grund av att det inte fanns jättemånga barn ombord som var där för att åka (typ bara vi…), fast så borde det ju inte vara, att de stänger på grund av för få barn, så det är bara en gissning från min sida. Och vattenrutschkanan med alla ljus- och ljud-funktioner fungerade inte 100 procent, vilket i och för sig inte gjorde jättemycket – sonen (då 8 år) hade väldigt skoj i den i alla fall. 🙂

Ändå är Forest Aquaventure Park fantastisk med tanke på att detta är på ett kryssningsfartyg! Ja, det hade varit riktigt bra på land också. För något äldre barn erbjuder denna vattendel lek i många timmar med variation och utmaningar. För vår yngste son (då 3) – fanns inte lika mycket att göra då han inte vågade åka vattenrutschkanorna (och inte heller fick tror jag, har läst att man ska vara närmare 120 cm för att få åka).

Hela vattenparken är i skugga vilket kan vara både bra och dåligt. Förstås vill man inte att solen ska gassa på barnen så att de bränner sig, men är det inte väldigt varmt i luften blir det ganska så svalt där i skuggan med lite vind på det, särskilt när man är blöt.

Vår yngsta hade inte kunnat åka fler vattenrutschkanor på ett fartyg i Meraviglia-klassen (ingen utom den absolut minsta som har typ en sväng), men här finns ju vattenrännan jag berättade om ovan som nog hade kunnat underhålla en stund medan storebror åkte kanor.

Så – vilken av vattenparkerna som är bäst får nog var och en avgöra. Kanorna är nog lite häftigare på MSC Seaview medan höghöjdsbanan är bättre på MSC Meraviglia (med systerfartyg), så det beror på vad man helst vill ha och som lockar. Varför inte testa båda? 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier