IMG_7765_1
Härnösands paradorkester mötte och firade premiärturen med oss. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

På Birkas Höga kusten-kryssning görs två stopp; i Härnösand och i Luleå. Under varje stopp kan man gå iland och se sig om på egen hand eller boka en utflykt. Birka har i år hela sju utflykter att välja på i Härnösand och tre i Luleå. Härnösand är alltså det stora besöksmålet och dragplåstret och vi hade också en mycket trevlig dag där.

Vi hade bokat in oss på utflykten Bilar och gin i världsklass som tog oss både till destilleriet Hernö gin och till Härnösands bilmuseum med ett stopp däremellan för lunch. Utflykten var välordnad, mycket trevlig och lyckad på alla sätt. Pris: 845 kronor inklusive lunch, cirka fyra timmar. Vi rekommenderar den varmt!

IMG_7797_1
Föreläsning och provning på Hernö gin. Foto: Heidi Rovén.

Hernö gin var för mig helt okänt före besöket. Destilleriet ligger på en liten gård med röda trästugor som inte skvallrar alls om den moderna provningslokalen på insidan där de kan ta emot många gäster för besök och provningar. (Deras produkterna fanns också med ombord i Birkas taxfree och sålde snabbt slut efter utflykten).

IMG_7844_1
Jon Hillgren, VD, Hernö Gin. Foto: K. Scheiderbauer.
IMG_7910_1

Vi fick lära oss mycket om den speciella drycken och även träffa VD och grundare Jon Hillgren, en ung kille med stora visioner – och fingertoppskänsla visade det sig! Hernö Gin är så uppskattad att deras olika sorter flera år i rad blivit Europas mest prisbelönta! Varför var lätt att förstå under provningen. Smakerna snitslade oss fram mellan enbär (förstås) och citrussmaker via blommande ängar (lavendel tyckte jag).

På Härnösands bilmuseum träffade vi även där VD och grundaren, Calle Lundkvist, en härlig och ödmjuk man som också han hade förverkligat sina storslagna visioner. Hans bilmuseum hör till Sveriges största både i yta och antal bilar. Här ryms över 200 modeller och som Calle sa: ”vi har inte de dyraste modellerna men de som folk känner igen vilket gör dem glada.”

Efter besöket skjutsade Calle oss tillbaka till fartyget i sin svarta Cadillac med röd skinnklädsel från -59, hur läcker som helst! 🙂 Ja, det var verkligen en glad dag med många trevliga bekantskaper och möten.

Missa inte dessa två ställen under kryssningen. Och vill man inte vara med på någon organiserad utflykt går det lätt ta sig till fots i alla fall till bilmuséet, det är bara några hundra meter dit från hamnen.

En kommentar på “Bilar och gin i Härnösand

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier