Birka Gotland – från byggarbetsplats till startklar nöjeskryssare

Nedräkningen har börjat för nygamla Birka Gotlands premiär. Från och med den 20 mars 2024 ska fartyget börja trafikera Östersjön igen. Alla gamla stamgäster jublar, men håll i åtanke att det inte är gamla Birka som välkomnar gösterna ombord igen, utan samma fartyg fast delvis renoverat och i ny regi.

Nu drivs fartyget av rederierna Viking Line och Gotlandsbolaget som tillsammans startat Gotland Alandia Cruises. Befälhavare ombord är Pontus Jönsson.

Vi på Seafun är lite malliga eftersom vi långt innan namnet var klart satte ”Gotland Birka” på skrovet på en omslagsbild till denna YouTube-video:

Birka Stockholm börjar kryssa igen

Det var nästan precis det namnet hon senare också fick – fast i omvänd ordning.

Prenumenera gärna på YouTube-kanalen SeaFunTV så missar ni inget nytt – inte minst från när vi kliver ombord igen på Birka Gotland!

Just nu en byggarbetsplats

Birka Stockholm som hon hette tidigare, renoverades senast 2019. Gissningsvis är det inte dessa ytor man kommer ge sig på nu när fartyget uppgraderas inför nystarten för 70 miljoner kronor på varvet i Landskrona.

Just nu har vi fått veta att fartyget ”i princip är en byggarbetsplats”. Tänk den som kunde vara en fluga på axeln på dem som arbetar med att få henne färdig!

Spaavdelningen är en plats som kommer få en varsam ”förädling” som rederiet utrycker det. Exakt vad det innebär återstår att se men nya behandlingar och nytt namn är i alla fall utlovat. Det blir spanamnet från Viking Line, Archipelago spa, som nu också ska föras över till Birka. Behandlingarna kommer att utföras med Elemis och Babor.  

Att soldäcket inkluderas i renoveringen lär nog göra en del stammisar nervösa, och nyfikna hur Vinterträdgården görs om. Det kändes som nyss det karibiska soldäcket med surfbrädor som poolbord fick loungesoffor och Medelhavsstil med vinrankor i taket, men faktum är att det snart är 10 år sedan så kanske det ändå är dags.    

Ett, två eller tre nätter ombord

Den som vill prova Östersjöns ”nygamla” kryssningsupplevsle har att välja på följande:

En dygnskryssning mellan Stockhom och Mariehamn och tillbaka, det vill säga ungefär såsom det var förr. På en kryssning till Visby har man två nätter ombord och en dag iland. Samma på kryssningarna till Härnösand och kryssningarna till Riga.

En natt mer ombord blir det på kryssningen till Bornholm och Visby. Ystad och Visby är en annan trevlig kombination som också tar tre nätter ombord i anspråk med en avghång på våren och en senare på sommaren. Se alla datum för avgångarna i detta inlägg.

Kryssningsavgångar sker från Stockholm men det kommer också vara möjligt att resa reguljärt på delsträckorna. Den som vill resa flott ska boka en av de lyxiga sviterna i fören. De görs också om.

Du vet väl att du hittar SeaFun på Instagram och Facebook också?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier