Charmen var på topp när jag klev ombord på en julbordskryssning med Birka Gotland! Jag som bor strax utanför Stockholms city valde att åka kommunalt denna dag, men kände inte till att busscentralen nedanför Slussen hade flyttat. Det blev till att gå långt innan vi kom till en buss som kunde ta oss till Londonviadukten, varifrån man också får gå en bit innan man når Viking-terminalen. Nu när Viking Line är delägare i Gotland Alandia Cruises är det nämligen härifrån Birka Gotland avgår.
Väl framme fanns ännu tid men det skulle ju filmas också, så vi missade vår lugna VIP-ombordstigning. Mötet med befälhavare Pontus blev inte riktigt lika lugnt och lättfilmat som tänkt, men det blev bra ändå och ombord kom vi. Efter bara några minuter blev vi stoppade vid hissarna (där det som alltid blir lite kö och väntan)…
”Är det du som gjort den där videon??” undrade en yngre kille entusiastiskt på engelska.
”Ehh..den där videon…ja vi har gjort ett par stycken, men vet ju inte om det är dem…” började jag.
”Jo! Det är du!” fortsatte killen ivrigt. 🙂 Tydligen hade hans sällskap bokat Birka Gotland bara för att de sett vår video och blivit inspirerade. Otroligt roligt att få sådan respons, IRL dessutom. 🙂
En titt på Sjösalen
Klockan hade sprungit iväg så jag bara droppade bagaget i min hytt snabbt, en lite rymligare variant av Seaside Double, innan jag skyndade till restaurangerna på däck 6 där jag skulle få fota och filma innan övriga gäster kom.
Utanför Sjösalen stod kökschef Niclas Stenberg & restaurangchef Homan Hadidi och väntade. Ja jag vet, vippigt värre att få tillgång till nyckelpersonerna. 🙂 Egentligen hade vi fått bord i à la carte-restaurangen Salongen, men eftersom jag ville visa er dukning och atmosfär även i Sjösalen – Birka Gotlands bufférestaurang – bad jag om att få titta in där först.
Här är dukningen lite enklare men det är fortfarande mysigt, känslan är som att man går runt bland små skärgårdsbodar, som just nu också fått snö på taken. Sedan är det sådant som att det finns lite kopparblänk på något här och där, lite röda lackade grytor etc som gör det, plus förstås en pyntad julgran och så – om jag inte misstar mig – en av de där trätriangelhyllorna som brukade användas på Cinderella för julgodiset?
Störst sillutbud på Östersjön
Vi fortsatte sedan mot Salongen, fartygets à la carte restaurang. Restaurangen börjar med Bistro Bakfickan som nu fram till 26 december fått bli en del av julbordskonceptet, medan bistron har fått flyttat upp till Terrassen.
Några av er har tidigare kommenterat vikten av vita dukar, och det finns här. Ytterligare en touch är det röda sidenbandet runt servetten, och de små påsarna på borden som ser ut som minivarianter av tomtesäckar. Vet ni vad det är? Små godispåsar som man får ta med sig när man går. 🙂
Efter en hel del fotande och filmande började övriga gäster välla in, fulla av förväntan gissar jag – liksom vi. Först ut att utsättas för vårt julbordstest var förstås sillen.
Birka Gotland har satsat stort, de har hela 18 sorter egeninlagd sill vilket är Östersjöns största utbud. Inte konstigt att de satsar, de fartyget har många gamla stammisar att vinna över och behålla – för även om skrovet och insidan till stor del är detsamma är det ju nya ägare, något jag inte tror att alla tänker på.
Skaldjur i mängder
Sillarna är jättebra! Stunsiga, goda, fint upplagda – men också lite lika. Vi smakade många och hade önskat lite mer varierade smaker. Var det exempelvis den som hette citronsill som smakade mest citron eller den som hette färskost (det var den som hette färskost kom vi fram till, som också var min favorit).
Flera olika rätter med strömming och lax finns också, plus att man sannerligen inte kan klaga på när ett rederi fullkomligen häller ut skaldjur (räkor, kräftor och musslor) på en bädd av is och det ingår! Vi har fått en kommentar på YouTube att det måste varit en specialkryssning för att allt såg så maxat och tilltaget ut, men nix. Så här ser en helt vanlig julbordskryssning ut på Birka Gotland! 🙂
Även om jag inte tog särskilt mycket av det veganska tittade jag självklart in även på denna avdelning. Här fanns inlagd ”svill” (jag smakade och blev imponerad över likheten med riktig sill även om jag aldrig förstått varför man vill äta något som inte är det man vill äta men ändå vill att det ska smaka så), rotsellerisallad med valnötter, syrad kålrot, sirapsrostad kål och förstås – rödbetssallad.
Kryddningar och video
Kallskuret blev temat för nästa tur och här fick vi veta att Birka samarbetar med flera lokala leverantörer. Gillar du lite mer gammaldags och traditionell julmat så kan vi skvallra att här väntar rullsylta, oxbringa, kalvsylta och paté med mera. Min favorit här var den kryddiga fläsksidan.
Man behöver inte vara barn för att vilja leta upp julfavoriter som köttbullar och prinskorv. Tvärtom testar jag alltid köttbullarna för att se om de har en lyckad kryddning – de ska smaka mycket på ett julbord! Vi gav dem väl godkänt, de var riktigt bra. Janssons Frestelsen fick också godkänt men inte helt full pott av mig. Det finns en nivå till. 🙂
För mer om maten rekommenderar jag att ni kastar er in och tittar på vår video, men ett varningens ord – var inte för hungrig innan för då kan det bli jobbigt, haha!
Charmen är hög på Birka Gotland
Den griljerade julskinkan får bästa betyg! Dels var det så trevligt att den fick en egen hedersplats och att en av kockarna stod och skar upp, i smakfulla skivor också – många julbord vi testat har haft alldeles för tjocka skinkskivor. Den var precis rätt tillagad också, varken torr eller underkokt. Plus för att de hade egen fartygssenap, och med en slev brunkål till blev det bara så gott!
Ostbordet såg väldigt frestande ut och jag kunde bara önska att jag hade haft rum för att prova. Men det som lockade ännu mer, och som kändes viktigt att prova, var desserterna. Här tycker jag att Birka Gotland valt helt rätt avvägning med (”bara”) tre efterätter.
Fler än tre (egentligen är det fyra de serverar, en ris à la malta med och en utan punschbjörnbär och krossade nötter) hade varit onödigt. Men, när man då väljer tre förportionerade hade jag önskat mer av smakerna.
Betygsätter desserterna
För min personliga smak hade ris à la maltan för mycket grädde, men den är säkert så som den ”ska vara”, jag är ingen expert på denna rätt. Nästa; kanel- och lingonkaka med salt chokladkräm var för många smaker i en tyckte vi – samtidigt som den salta chokladkrämen inte kändes salt alls. Salt kolakräm är ju inget konstigt och flingsalt kan funka kanon på mörk choklad men med kanel och lingon…nej, det blev fel.
Vinnaren var chokladmoussen som jag direkt sa ”det här är ingen pulvervariant minsann!”. Och mycket riktigt, när vi senare ärligt berättade om vår matupplevelse för kökschef Niclas, fick vi veta att de gör chokladmoussen på Valrhona – fin, fransk choklad som är mycket populär bland bagerier och proffstillverkare av bakelser. Moussen var suverän. Och som om det inte var nog så har de dessutom en charmig glassvagn med sju smaker.
Sammanfattningsvis serverar Birka Gotland ett väldigt vackert uppdukat och lyckat julbord. Drycker ingår också; vin, öl, läsk och kaffe. Några rätter hade lite blygsam kryddning tyckte vi, som den ugnsbakade torsken, den apelsinkokta pumpan och och den kryddstekta laxen. Den där laxen kände jag igen från tidigare år på Cinderella där den var en av mina solklara favoriter.
Därför hoppade jag till lite av glädje när jag såg den och försåg mig genast med ett par bitar. Men, tyvärr visade det sig att den inte alls hade några smakmässiga likheter med den jag ätit på Cinderella. På Birka Gotland smakar den knappt någonting, trots kryddranden utanpå. Det låter konstigt jag vet men är det någon som förstår vad jag menar efter att ha ätit den så lämna gärna en rad här på bloggen (inte på någon Facebooksida där jag inte ser svaret). 😀
Underhållningen
Birka Gotland har underhållning på flera ställen ombord. På Lobbyns lilla scen passerade vi en trubadur, i Seglarbaren satt duktiga pianisten Elin Örebrand vid flygeln och uppe på Terrassen på däck 10 hittade vi duon Stefan & Kjell som småpratade med publiken, spelade och sjöng.
Det vi framförallt var nyfikna på som en del i det självpåtagna uppdraget att ”ta jultempen” på Birka Gotland, var julshowen i Backstage. När vi kom var det redan fullsatt men vi lyckades få dela bord med ett par allra längst fram vilket var perfekt för att få med allt på foto och film.
Den kvinnliga trion bestående av Ida, Kajsa och Tove bjöd på glittrig show med skönsång, som ett potpurri av välkända julsånger. Riktigt mysigt att sitta och lyssna och precis lagom långt. Vill också passa på att nämna att de dag 2 på kryssningen hade en dagföreställning också med jultema.
Kryssningsdag 2
Nästa morgon hade vi en läcker brunch inbokad som start på dagen. Kan ju låta som mycket mat på denna kryssning, men sittningen dagen innan hade ju börjat kl. 17.30 och brunchen serverades kl 10 dagen efter, så det var ju ändå ett par timmar emellan. Brunchen åt vi i fina Salongen igen, nu i dagsljus så att vi kunde se ut över havet.
Såhär är brunchen upplagd: en kall buffé står uppdukad, även nu med skaldjur. Eftersom bubbel också ingår (cava, en sort som heter ”I ❤️ Cava”) kunde man alltså börja dagen med räkor och mousserande vin om man kände för det! Vinet är det dessutom fri påfyllning av, det är bara att ta för sig om man önskar ett glas till…
Vi satsade på de varma alternativen som man beställer vid bordet från en separat meny. Signalerna från personalen vad som gällde kring dessa var dock lite olika. Den brett leende, trevliga man som mötte oss när vi kom förklarade att vi kunde beställa vad vi ville från menyn och även flera rätter, medan han som tog beställningen inte alls var lika glad åt att vi tog mer än en. ”Det är meningen att man ska ta EN rätt.” fick vi veta och så plockade han snabbt undan menyerna, så vi inte skulle få för oss att beställa ännu mer antar jag?
Tumme upp för brunchens varma rätter
Jag kan hålla med om att en förmodligen räcker, men vi tog faktiskt två var ändå som vi delade, för att – i jobbsyfte – få intryck av så många som möjligt. När vi gick dubbelkollade jag med den första glada killen om han hade gett oss något ”specialbesked” för att han kanske visste att jag var där för att testa allt, men nej då, han stod på sig att det gick bra att beställa flera rätter. För alla.
Nu var det ändå bra att vi testade flera rätter för det betyder att jag kan säga att ALLA vi provade smakade riktigt bra. Vi testade american pancake, english muffin med rökt lax och pocherat ägg samt hollandaisesås, steak sandwich och avocadotoast.
Min favorit blev, precis som sist, avocadotoasten men steak sandwich är också väldigt god. Innan vi var klara kunde jag inte låta bli att mumsa i mig lite ”frukostdessert” också, det fanns dessutom wienerbröd och smoothie som jag missade. Nästa gång…
Taxfree-shoppingen med bästa priserna
Ingen kryssning är komplett utan lite taxfree-shopping! Och trots ägarbyte (det är ju nu Gotland Alandia Cruises som äger Birka Gotland) visade det sig att jag fortfarande kunde lita på utbud och priser. Av det som intresserad mig hade faktiskt Birka Gotland bäst priser på alla de julkryssningar jag gjort nu den senaste veckan.
Blossas cognacsglögg ”Trestjärnig Guld” för att bara ta ett exempel tog de 85 kronor för på Birka Gotland (att jämföra med Systembolagets 135 kronor och Eckerölinjens 95 kronor – tror inte den finns hos Viking Line eller Tallink Silja).
Parfym köpte jag också, till bra pris, men det visade sig efteråt när jag googlade att den kostade till och med ännu mindre på Åhléns just nu. Så ett tips är att inte alltid benhårt gå på den rabatt som det står att man får, det kan vara en allmän rabatt från det märket som alla återförsäljare får under en period.
Butiken Details har i alla fall också ett fint utbud och bra mix av både lite mer exklusiva modemärken och prisvärda, snygga plagg och accessoarer. Även här var personalen väldigt gullig och glad. 🙂
Archipelago spa
Innan kryssningen var över hann jag även med ett snabbt besök i Archipelago spa som ju blivit så fint efter renoveringen. Ni som följer Seafun har både sett inlägg och video om detta förut, men vi kör en kort presentation igen.
Bad- och bastuavdelningen är nu större. Det är herrarnas omklädningsrum som fått ryka till förmån för en ny gemensam torrbastu och relaxytor. Ångbastun är kvar liksom den härliga utomhusjacuzzin. Inomhusjacuzzi finns också.
Vid förhandsbokning kostar spaentrén 270 kronor för två timmar inklusive lån av badrock och handduk. Ett tips är att man får 25% rabatt på spapaket på torsdagar. Just nu hade de dessutom nedsatt pris på en kroppsbehandling med skrubb från Elemis med lime och ingefära.
Tänk på att man inte får tofflor så ta med det om du inte vill gå barfota eller köpa.
Svårt att inte charmas
Japp det var ungefär vad jag hann med, vilket ju var ganska mycket på de 21,5 timme en kryssning tar. Sammanfattningsvis går det inte att säga annat än att det finns mycket julmys ombord på Birka Gotland.
Allt är inte perfekt, hytterna är exempelvis av varierande kvalitet vilket jag tänkte ta i ett separat inlägg. Vissa rätter var som redan nämnts lite smaklösa, men inget smakade ”inte bra”. Jag tror flera av stamgästerna känner att fartyget är som ett andra vardagsrum där de kan strosa runt och bara må bra. Många i personalen är välbekanta ansikten också och småpratar med en och det är trevligt.
Det Birka Gotland framförallt har som många andra fartyg saknar är personlighet och värme. Och nu till jul är det extra svårt att inte charmas av fartygets julstämning.
Just nu i skrivande stund har Birka Gotland kampanjpris på vissa av sina julbordskryssningar: 600 kronor per person vid delad insideshytt för två personer med julbord och dryck. Inget att fundera över säger jag! 😉