cruise-ship-low
Fartyget Birka, i Stadsgården i Stockholm. Foto: Birka Cruises.

Är man galen om man packar ihop väska och bebis och drar iväg på en kryssning själv ett dygn? Nja, inte särskilt skulle jag vilja säga. Jag var inte ensam om detta i alla fall i söndags när jag rullade ombord på Birka i Stadsgården, Stockholm. Fler ensamma mammor med barnvagn fanns ombord.

Min hytt

Utmaning ett var hytten. Tidigare erfarenheter från andra rederier har visat att det ibland kan krävas att skruva isär (!) vagnen för att komma in genom hyttdörren. Jag hoppades innerligt att jag skulle slippa, och det gjorde jag! Hejja Birka – jag kom in med min megabreda Brio-vagn! 🙂

hytten
Så här ser en lyxhytt ut – OCH man får in en barnvagn genom hyttdörren! Foto: Heidi Rovén.

Jag blev full i skratt när jag såg att jag hade fått min ”vanliga stadardhytt” på Birka. Som inte alls är en standardhytt utan en lyxhytt! Vad jag menar är att jag fick exakt samma hytt som så många gånger förr; 8222.

Det är en riktigt bra hytt så all fine by me! 😉 Här sover man gott, har bra med utrymme att packa upp, rör sig ledigt samt kan sitta och njuta av utsikten. I minibaren finns bland annat en flaska av rederiets egen cava (som jag självklart inte drack av på denna kryssning) och dessutom ingår produkter från märket FACE i fin liten påse.

Skötbord

Det finns bara en enda toalett med skötbord. Man hade kunnat tänkt sig en till på däck 10 vid poolen. Men okej, fartyget är inte gigantiskt och småbarnsfamiljer är väl inte huvudmålgruppen… Det skötbord som finns sitter i alla fall inne på handikapptoaletten på däck 5, nära receptionen. Funkade bra!

Restauranger och måltider

Jag hittade barnstolar överallt där vi åt och fick hjälp att bära fram dem av hjälpsam personal; både i Sjösalen, Compagniet och caféet. Jag fick till och med hjälp av en vänlig kypare att passa Theo de få sekunder då jag hämtade mer mat från julbordet. Jag såg dem hela tiden men det kändes ändå tryggt att någon var där och hade koll. Mycket uppskattat!

sjosalen
Sjösalen. Foto: Heidi Rovén.

I övrigt var folk bara glada och tillmötesgående, man kan ju tänka sig att de ska känna ”suck, en högljudd bebis” (vilket Theo i och för sig för det mesta INTE är…högljudd alltså ;-)) men det var bara glada miner överallt – särskilt när han stod och vickade på rumpan till julshowen i en egen fåtölj! Hur söt som helst – om mamma själv får säga. 😉

_mg_5374_1
Birkas julshow var som en puttrande gryta glögg; mysigt småtrevlig och satte julstämningen! 😉

På eftermiddagen satte vi oss för att ta en mysfika i lobby-caféet. Birka samarbetar ju med nobelkonditorn Magnus Johansson som förser dem med kanelbullar samt kakdeg som de bakar ut och gräddar ombord. Men det finns mycket annat smarrigt också. Egentligen är chokladbiskvi min absoluta favorit… 🙂

fika-pa-birka
Sötsugna kan bege sig till caféet för en eftermiddagsfika. Foto: Heidi Rovén.

Lekrummet

På däck 5 bredvid receptionen finns ett lekrum. Det har ändrat utseende under årens lopp och det som fanns nu var några mjuka kuddar att bygga med/klättra/hoppa i, en liten ”borg”, ett litet hus, en minirutschkana, en tv som visade tecknat samt två lekbord med välanvänd brioräls och lite annat.

theo-i-lekrummet
Lille Theodor undersöker allt noga i lekrummet på Birka. Foto: Heidi Rovén.

För min 10-månaders (och upp till 2-3 års åldern skulle jag säga) räckte det utmärkt, det var precis vad han behövde. Och övriga barn som var där verkade nöjda. Bara att ha någonstans att ”ta vägen” är skönt, där man kan släppa ut/ner barnen att busa fritt. Längs fönstren fanns bänkar med sittdynor där man kan sitta.

Övrigt

_mg_5415_1
Tittut! Foto: H. Rovén.

Eftersom jag hade med egen mat tänkte jag inte på att kolla om det gick att köpa babymat ombord. Inte heller om det fanns blöjor och sådant om man glömt.

Jag frågade dock om bad då jag faktiskt hade med en badblöja till Theo, om-utifall-att… och jodå, han hade fått gå i jacuzzin med mig med den på! Dock var vi för sent ute; öppettiderna för poolerna uppe på Terrassen på däck 10 är mellan klockan 9-13 samt mellan klockan 18-20 (men då är det 18-års gräns).

Allt som allt hade vi en jättefin och väl fungerande kryssning och vill man byta vy från de fyra väggarna hemma är det jätteskönt att bege sig ut till havs ett dygn som mammaledig! Särskilt söndagar är det lugnt och bra ombord. Rekommenderas! 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier