Birkas VD om nya vinterträdgården Terrassen

Nya Terrassen
Skissbild på nya Terrassen by Birka.

Tidigare i höstas var jag och besökte Birka Cruises på deras kontor i Stadsgården, precis vid terminalen. Jag träffade deras kommunikatör Marie Malmros och VD Satu Andersson, som vänligt nog hade lösgjort tid i kalendern för att berätta för mig om deras nya terrass-projekt.

Det ni just kunde läsa här intill i nyhetsflödet har jag alltså känt till en tid redan, men först nu fick det offentliggöras; att Birka Cruises investerar 26 miljoner kronor i en ombyggnad av deras sol- och poolterrass!

Nya Terrassen

Det hela är jättespännande och skisserna jag har fått se visar ett ljust, fräscht och mycket tilltalande resultat. Och även om det ska vara skandinaviskt tycker jag absolut det har internationell flärd! Mina tankar gick genast till Celebrity Cruises, som också har inslag av dessa vita, luftiga miljöer på vissa av sina fartyg.

För länge sedan hade ju terrassen ombord på Birka som ni kanske minns en tropisk känsla med artificiella solar, pooler och solsängar och kallades då Paradise beach. När de införde sitt skärgårdstema försvann palmerna medan resten behölls. Sol- och poolglada kan lugnas med att inte heller nu försvinner de artificiella solarna eller badmöjligheten, även om detta tonas ned.

Fokus kommer istället att ligga på en känsla av vinterträdgård med Medelhavstouch; pergolas, vinrankor, sköna loungesoffor och fåtöljer uppdelade på mindre ytor, barer och vinprovningar.

satu andersson
Satu Andersson, VD Birka Cruises.

Satu Andersson, VD Birka Cruises, svarade såhär på mina frågor om ombyggnationen, som beräknas vara klar i slutet av januari:

Varför bygger ni om sol & pool-däcket?
– Däck 10, där vårt enorma inglasade poolområde ligger, är också ett av fartygets absolut bästa platser med en fantastisk utsikt. Att kunna nyttja ytan till sin fulla potential och med fler funktioner, det är vår dröm när vi skapar skärgårdens modernaste vinterträdgård. En plats där det finns utrymme för goda drycker och svenska smaker i allt från ett avskilt rum, i en lounge och som en större bankettmiddag. Nya Terrassen by Birka kommer att tillgodose många önskemål som våra kunder har.

Vad kan gästerna förvänta sig av nya Terrassen?
– Palmerna försvann redan för ett par år sedan när vi började satsningen på skärgård och svenska smaker. På förmiddagen fungerar vinterträdgården som en relaxavdelning med pool och solgaranti. På eftermiddagen blir den ett skönt häng med bra, svenskt fika och utsikt över skärgården. Och på kvällen förvandlas den till loungebar med svenska tapas, vin och cocktails. 

Vem står bakom designen och har ni sneglat på de internationella rederierna?
– Alexander Lervik, formgivare och ljusdesigner, står för både koncept och miljö. Vi har valt att fortsätta samarbetet med Lervik som tidigare designat ett antal insideshytter och vår buffématsal Sjösalen. Vi har inte tittat på de internationella rederierna utan vi har i stället valt att gå ifrån den traditionella fartygsestetiken som är en slags maximalism till att skapa vår egen minimalistiska känsla baserad på fräsch skandinavisk design med inspiration av skärgården. Vi väljer del möbler som till största delen produceras i Sverige och ett av möbeltygerna är speciellt gjord för Birka Cruises av Maria Åström.

Vi på SeaFun önskar lycka till och hoppas kunna rapportera längre fram om det färdiga resultatet. Medan vi väntar på att det ska bli klart bjuder vi på en film från hur Terrassen kommer att se ut!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier