visby seafun

Gotland mötte oss med sol och värme trots utlovat regn och åska. Det var den årliga Medeltidsveckans sista dag. Bland alla turister syntes många medeltidsklädda som förmodligen alla var involverade på ett eller annat sätt med marknadsstånd, försäljning och underhållning.

Kullerstensgränder och rosenklädda stenhus

Vi strosade runt bland kullerstensgränder, mysiga butiker, rosenklädda stenhus och caféer med fullbesatta innergårdar. Det var just på ett sådant café vi vid lunchtid slog oss ner och beställde Gotlandsspecialiteten saffranspannkaka med sylt och grädde. Vidunderligt smarrigt, men rätt dyrt för den lilla bit man får (65 kr).

_MG_8679_1

När molnen började torna upp sig gick vi tillbaka längs hamnen mot fartyget Birka. Väl ombord bytte vi om och styrde stegen mot sol- och pooldäck. Vi var alla trötta men det var skönt att sjunka ner i det varma vattnet i bubbelpoolerna en stund, basta lite och duscha innan det var dags att fixa sig inför kvällens middag.

Vi har varit nöjda med maten varje kväll, även om varmrätterna inte alltid varit helt varma. Lite för mycket inslag av rökt fisk kan jag tycka också (varje kväll innehöll antingen förrätt eller varmrätt rökt fisk av något slag). Men i det stora hela väldigt bra (se bildserien här nedan med exempel på de för-, varm- och efterrätter som serverats).

Kockparad och trevlig personal

En rolig sak var att i slutet av middagen kom kökspersonalen ut och mottog gästernas uppskattning och applåder. Just en sådan parad är ett stående inslag på de veckolånga internationella kryssningar vi gör flera gånger om året och gjort så i många år nu. Här har man helt klart tagit inspiration, roligt tyckte vi och snurrade servetterna i luften som brukligt är ute i Europa!

All personal ombord är verkligen värd  uppskattning. De har varit väldigt tillmötesgående och trevliga . Här funderade jag faktiskt också om man inspirerats av de stora, internationella rederierna för det kändes så ovant – men mycket trevligt – att de småpratade med oss vid flera tillfällen (särskilt vid frukosten) och även lyckades göra det på ett avslappnat och ”lagom” sätt.

mat birka långkryss

Efter lite taxfree-shopping bestående av bland annat Amarone-viner till specialpris och en drink i baren (allsång eller karaoke kunde vi dock inte sluta oss till då sonen sov som en stock i vagnen efter en lång dag) lägger vi nu alla våra intrycksfyllda huvuden mot våra kuddar och somnar sött i vår fina svit här ombord på Birka!

2 kommentarer på “Bland rosor och medeltidsklädda i Visby

  1. Jag och min fru var med på denna resa. Som alltid är det underbart att var med på era kryssningar. God mat, underbar personal, alltid fint väder, nästan. Denna gång var det andra gången på 19 år som det varit dåligt väder. Men det var ju bara lite regn.
    Under våra kryssningar har det också varit bra, trevliga, glada människor. Denna resa var det mest mycket allvarliga medresenärer. Jag brukar vara den som ”sticker ut” och på så sätt träffar de skojfriska medresenären. Denna gång misslyckades jag träffa någon frände, men jag hade kul ändå.
    Ha det
    Kjell Å

    1. Hej Kjell! Tack för din kommentar, härligt att du hade det bra ombord. Det hade vi också! Dock vill jag poängtera att SeaFun inte drivs av Birka utan är fristående från alla rederier och därmed en opartisk kryssningssajt. Ha det gott och titta gärna in igen för att läsa mer om kryssningar, nyheter och våra resor.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier