Club Med 2 – en sportig femmastare

Foto: Heidi Rovén

Inte ens jag kände till att Club Med hade ett segelfartyg. Det är till och med världens största. Idag hade jag förmånen att få en rundvisning av fartyget när det låg i hamn i Stockholm. Club Med 2 som segelfartyget heter gör nämligen kryssningar här uppe i norr på sommaren.

Ok, först några faktauppgifter så vi vet vad vi pratar om. Fartyget byggdes 1992, är 187 meter långt och har åtta däck, fem master och 184 hytter. Det finns både segel och motorer, ofta används både och. Då kommer man upp i en fart av 18 knop.

Deluxehytt, foto: Heidi Rovén

Alla hytter har havsutsikt och är renoverade (fartyget går in för renovering vartannat år). Jag upplevde hytterna som ljusa och rymliga. En vanlig hytt är 18 kvm, en deluxe är på 24 kvm medan en svit är 36 kvm stor och kaptenssviten hela 40 kvm. Minibaren är fri men innehåller ingen alkohol. Alkoholhaltiga drycker i barerna och till måltiderna ingår dock, förutom premiumsorter, det vill säga de dyraste champagne- och spritsorterna.

nautical hall

En Club Med-kryssning är all inclusive; maten, sportaktiviteterna och dryck ingår. Det som tillkommer är personliga saker som spa, inköp och utflykter.

Club Med är ju kända för alla sina sportaktiviteter och deras kryssningar är inget undantag; de har en särskild ”nautical hall” med allt som behövs för att roa sig i vattnet; vattenskidor, windsurfingbrädor, kajaker, snorkelutrustning och wakeboards.

Allt ingår, även instruktörer som man också kan få hjälp av i det dygnet-runt-öppna gymmet.

lunchräkor

På däck finns två pooler (en med uppvärmt havsvatten), tre barer och även sittplatser intill restaurangerna för den som vill äta ute. Till lunch serveras en buffé som jag provåt; fräsch medelhavskänsla med mycket skaldjur!

Lunchen bestod av en varm tomatsoppa, kalla rätter och olika sallader liksom en varm buffétdel samt rikligt med desserter att välja på. Utomhus stod grillkocken Etienne och tillagade fina fiskfiléer.

Kvällstid serveras en trerättersmåltid med flera alternativ av varje rätt så att man i princip kombinerar ihop sin egen meny. Klädkoden är avslappnad och fri, men det kan förekomma olika teman för den som vill, till exempel white night då många klär sig helt i vitt. Vår värd för dagen Yann berättade om en lyckad kväll nyligen då de haft white night och gästerna hängt både vid och i poolen långt efter midnatt och roat sig – alla på toppenhumör med riktigt härlig fransk kryssningsstämning!

matmiljöer

Vi fick också höra talas om en av gästerna på cirka 90 år (vilket annars inte alls var representativt, vi såg både medelålders och yngre par ombord) som sammanlagt tillbringat cirka 10 år på fartyget (om man skulle slagit samman tiden för alla kryssningar han gjort med Club Med)! Ofta stannade han sisådär tre månader i taget…!

Slutligen vill jag också nämna att de har spa ombord, Club Med Spa by Carita. Den utförliga och eleganta spamenyn innehåller troligen alla underbara behandlingar som går att få med det tjusiga franska lyxmärket Carita. Priserna var som alltid för spa till havs; höga, men jag tvivlar inte på att njutningen ligger på samma nivå – lokalerna var jättefina.

Foto: Heidi Rovén

Sammantaget var det en lyckad dag med fina intryck. Jag blev absolut inspirerad att uppleva mer av Club Meds kryssningskoncept och hoppas kunna återkomma inom en inte alltför avlägsen framtid med mer information. En prisuppgift som avslutning för den som blev sugen av detta inlägg; en veckokryssning ligger ungefär på cirka 2000 euro i pris per person vid delad dubbelhytt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier