Cunard – 175 år och still going strong

19661_low

Rederiet Cunard, som för övrigt firar 175 år i år, var också med på Globetrotters lyxkryssningsevent. Prismässigt ligger de långt under övriga som var med, och de är inte ett ”all inclusive-rederi”. Upplevelsen är dock fortfarande förstklassig och elegant.

19689_low

De startade 1840 som postfartyg och fraktar än idag post. Känslan är väldigt brittisk med eleganta afternoon tea-ceremonier, aktiviteter som krocket och fäktning, tjusiga balkvällar. Stämningen är dock internationell och attraherar gäster av många olika nationaliteter.

Idag har rederiet tre drottningar; Queen Mary 2, Queen Elizabeth och Queen Victoria. Hos Cunard ingår en fin ”welcome onboard”-service med vin i hytten som också är utrustad med tofflor och badrock. På en kryssning ingår ett par formella kvällar men det är accepterat med en mörk kostym för den som inte äger en smoking.

Deras White Star-service är ett begrepp och arbetssätt. Namnet kommer av att de en gång i tiden gick samman med White Star Line (där Titanic ingick) och bildade Cunard. Det är okej att ha med sin hund ombord på kryssningarna till USA, de har till och med egen meny! De transatlantiska kryssningarna är inte bara populära bland hundägare och kryssningsintresserade; det är också ett resesätt som flygrädda kändisar gärna väljer när de ska transportera sig mellan USA och Europa.

På kvällarna visas påkostade shower i teatern. Dagtid kan underhållningen bestå av olika föreläsare. Både dag- och kvällstid dansas det ofta och gärna i The Queens Room. Här serveras också deras afternoon tea, och på Queen Victoria har man fäktningsskola här. Det finns förstås gym och spa, på Queen Mary 2 drivs spat av välrenommerade Canyon Ranch.

13297_low

Queen Mary, specialbyggd för att korsa Atlanten och gör 20 sådana resor per år, firade 10 år som fartyg förra året. Ombord finns olika slags minnessaker och de gör så kallade ”history walks”. Hon är också det enda fartyg som har ett planetarium där man kvällstid visar 3D-filmer. I sommar görs särskilda musikkryssningar, värt att läsa om och boka för den vars intresse lutar åt musik.

Queen Victoria går i Medelhavet i sommar och man har gått ut med fina specialerbjudanden av olika slag (hör med din resebyrå vad som finns kvar och fortfarande gäller). Här finns också de flotta teaterlogerna där man sitter helt privat, dricker champagne och äter fina praliner till föreställningen. Fartyget har en kvinnlig kapten från Färöarna!

Queen Elizabeth är det tredje fartyget med detta namn. Här finns även singelhytter och QE gör tillsammans med QV kryssningar i Östersjön i år.

Christina Hannon från Cunard, som höll i presentationen, berättade att deras kundundersökningar visat att 98 % skulle rekommendera Cunard till en vän!

Under 2016 kan Cunard erbjuda tre stycken så kallade ”world cruises”.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier