Dag 2 på Sun Princess – en lyxig dag till havs

En lyxig dag till havs var den perfekta starten på min kryssning med Sun Princess.

Dag 2 brukar alltid kännas som första dagen för mig på en kryssning. Man har sovit av sig resetröttheten och installerat sig. Förhoppningsvis har man löst allt med dryckespaket och eventuella bokningar av specialrestauranger och annat redan hemifrån (annars är det hög tid), internet är igång (om man valt att ha det) och och kan börja njuta på riktigt!

Denna kryssning med Sun Princess började med en lyxig dag till havs. Jag vet att det råder delade meningar om dessa dagar men själv tycker jag det är underbart att få njuta ombord, även om man såklart kryssar för att se och uppleva världen. Det jag menar är bara att det inte är så dumt med en första dag till havs då man har tid att bekanta sig med allt fartyget har att erbjuda.

Redan i mitt första inlägg om denna kryssning uppmanade jag till att läsa detta inlägg om Sun Princess där jag gick igenom mycket basfakta om fartyget. Jag kommer att återkomma till valda delar pö om pö men har ni börjat med att läsa det har ni ett hum i alla fall.

Frukostalternativ på Sun Princess

Även denna dag började förstås med frukost. 🙂 Och vad har man då att välja på ombord på Sun Princess? Den som vill börja dagen lugnt satsar på en lång à la carte-frukost i huvudmatsalen Horizons Dining Room.

Denna restaurang är uppdelad över tre däck; 6, 7 och 8 och på däck 8 har man ett american diner-koncept som även finns till frukost, eller snarare brunch då det börjar kl 10.30 mot klockan 7 i Horizons (observera att tiderna kan vara olika olika dagar så det är alltid säkrast att konsultera dagsprogrammet Princess Patter för att vara säker.)

International café på däck 9 har också flera trevliga alternativ, från avocadosmörgåsar till olika bakverk, för den som nöjer sig med en kaffe och något snabbt i magen ”on-the-go” (även om kladdiga glasyrmunkar till frukost känns mer amerikanskt än svenskt).  

De flesta går till the Eatery som är motsvarigheten till en buffé, även om man inte längre får ta själv utan måste peka på allt man vill ha. Jag gissar att detta är en effekt av pandemin, att man tänkt om angående hygien, och med tanke på hur jag sett att folk beter sig på ta-det-själv-bufféer så är det inte en helt dum utveckling.

Min upplevelse var att personalen var uppmärksam och snabb, trots mycket folk blev det aldrig någon direkt väntan. Men det man vinner med att gå till buffén (=att få maten snabbt och slippa vänta) förlorar man ofta i ”gästtäthet” (=mycket folk som går hit och dit ger inte en rofylld miljö att äta frukost i, om man inte är på plats tidigt när de öppnar). Detta gäller nog de flesta bufféer på större fartyg och är alltså inget typiskt för Sun Princess.     

Med havsvy i en skön soffa

Svitgäster har sina specialrestauranger där de också kan gå och äta frukost, Reserve Collection och Signature Restaurant, plus att alla kan beställa från room service (utan kostnad för dem med Princess Plus och Princess Premier, övriga betalar 5 USD per beställning).

Signature Collection Restaurant (för svitgäster).

Och med det sagt om frukostalternativen så valde jag The Eatery denna morgon men tog med mig mina val ut på däck. Precis utanför The Eatery finns nämligen bord och soffor plus dryckesstation med juice, kaffe etc och där var det betydligt mindre folk, lugnt och skönt. 🙂

Jag måste också säga att maten på The Eatery är väldigt fräsch. Absolut ett par snäpp upp från många bufféer till havs. Oavsett om man ville äta lätt och hälsosamt, rejält och mättande eller smarrigt dekadent och sött så fanns det mycket att välja på.

Eftermiddag vid poolen

Denna dag ägnade jag i övrigt åt rundvisningar av olika slag som jag tänkte ta upp i separata inlägg, till exempel fick vi höra mer om underhållningen och The Sanctuary. När allt detta jobb inklusive en föreläsning om Princess Cruises var avklarat fanns tid att njuta.

En lunch bak i aktern med utsikt blev bra, jag hade ingen lust att sitta inne i det fina vädret. Denna gång upptäckte jag också att de serverade mat i bufféstil vid det som blir specialrestauranger kvällstid; The Catch by Rudi och The Butcher’s Block by Dario.

Denna del upplevs nästan som en förlängning av The Eatery men det fanns lite andra alternativ. Här plockade jag på mig av sallad plus fiskgryta med bläckfisk och jätteräkor som jag njöt med ett glas vitt vin – och havsutsikt igen, mmm! Kan det bli bättre?!

Såhär ser miljön ut inne medan jag satt precis utanför på däck.

Dagen fortsatte i slapp stil vid pooldäck, sååå skönt, och jag både badade och tittade på bio från poolkanten för ja – de visar film även dagtid. Jag hade inte alls tänkt titta men blev snabbt indragen i storyn och halvsatt snart i vattnet med en drink medan jag tittade på filmen. 🙂

Som ni ser på bilden nedan har det huvudsakliga pooldäcket två pooler och härliga vita solsängar som står i det grunda vattnet på sidorna av den djupa delen.

En glass, enbart i researchsyfte sålkart ehum, blev det också – dessa finns vid glassdisken på pooldäck och ingår när man har Premium Premier-paket. Riktigt smarrigt och det går att kombinera på olika sätt och med olika tillbehör som kak- och godisaktiga toppings; brownie, cheesecake, strössel med mera.

På kvällen var det galakväll med klädkod ”formal”. Detta står i dagsprogrammet liksom vilka events och underhållning som sker vid olika tidpunkter. Det är mycket som händer över hela fartyget hela tiden, simultant för att sprida ut folk men såklart också för att matcha olika preferenser.

Det jag själv hann med var att titta och lyssna på när fartygets befälhavare, som under vår kryssning var Paulo Arrigo (det är ju flera som delar på jobbet för att kunna ta ledigt ibland, den andra heter Craig Street) – höll ett lättsamt tal för gästerna.

Detta event hölls på den stora piazzan – ett av Sun Princess alla underhållningsområden – mitt i fartyget på däck 7. Vid detta tillfälle bjöds det på mousserande vin till alla, plus att det fanns möjlighet att bli fotograferad intill det pampiga ”champagne-vattenfallet”. Det var ett festligt event och det är roligt när alla är uppklädda och fina, men med en tidigare liknande upplevelse i minnet från Royal Princess kunde jag inte låta bli att lägga märke till en viss skillnad.

När jag var på jungfruseglatsen med Royal Princess fick jag hälla skumpa på champagnetornet!

Det verkar inte som att man får gå upp och hälla ”champagne” längre (även om det nog aldrig varit äkta champagne man häller) över tornet med glas, som jag fick göra på Royal Princess.

Det är förståeligt, fartyget tar 4300 gäster, hur skulle man kunna låta alla få chansen? Men…också lite tråkigt när sådana rederitypiska events ändras med åren.

Ett fint foto fick jag i alla fall som minne. Det var bara att köa för att en av fartygets fotografer skulle ta denna bild, och med Princess premier-paketet så ingår alla foton som tas ombord, rätt otroligt faktiskt med tanke på vad det skulle kosta att anlita en fotograf hemma.

Det jag gjorde var att gå till fotocentret ombord sista kvällen, knappa in mitt hyttnummer i en av datorerna och sedan bestämma bildförhållanden med mera. Man kunde också välja tre framkallade bilder och ladda ner resten gratis.

Festmiddag på Crown grill

Kvällen till ära åt jag middag på en av fartygets populära specialrestauranger; Crown Grill. Vanligtvis kostar det 45 USD per person, men eftersom jag hade Princess Premier-paketet (där besök på två specialrestauranger ingår) så kunde jag gå hit utan att betala extra.

Så snart jag skrivit inlägget som reder ut de olika paketen och vad som ingår kommer jag länka här, men jag kan redan nu säga att jag tycker deras paket är väldigt bra för det är så mycket mer än bara dryck som ingår.

Crown Grill känns exklusiv och sober. Den är inte jättestor och vad jag förstått är det en av de restauranger som blir fullbokade först. Vänta alltså inte till det att du kommer ombrod med att boka, gör det online hemifrån. Finns tider kvar är det förmodligen de allra första eller allra sista (restaurangens öppettider är 17.30-21.30).

En annan sak jag vill poängtera är att bara för att det heter grill serveras inte bara kött som man kanske tror. Sallader, soppor och skaldjur dominerar bland förrätterna och det finns lika många varmrätter med fisk och skaldjur som köttbitar att välja på.

Största – och godaste – hummern jag ätit

Det var svårt att välja, allt lät så gott! Till slut föll mitt val på en crab cake till förrätt med cognac-senapssås, fänkål och sparris samt hummer på 6 oz (cirka 170 gram) till varmrätt och en salted caramel crème brûlée cheesecake (omg) till dessert!

Kan man ge en middag 12/10? Förmodligen inte. Men låt oss bara säga att den måste klassas som perfekt från början till slut! Min crab cake var supersmarrig, frasigt skal med ljuvligt innandöme som stillade värsta hungern och ökade njutningen många snäpp.

Hummern var absolut den största jag någonsin fått på en kryssning och faktiskt även den bästa. Trots att jag verkligen älskar hummer så har man ju i sina dar fått ett par ganska träiga och sega varianter på kryssning, och då är det inte roligt. Här var den perfekt tillagad och av bästa kvalitet. Självklart ingick hjälp att lyfta ur den ur skalet så det bara var att hugga in och njuta.

Djupblå himmel och skönsång

Eftersom jag verkligen uppskattar ett gott vin till maten och gärna tar råd av en sommelier – OM denna är kunnig – så blev jag glatt överraskad av den både trevliga och intresserade sommeliern på Crown Grill. Samma sak här nämligen. Jag har varit med om tröttsamt många gånger att den så kallade sommeliern kommit och blottat sin okunnighet, eller om det bara varit att de inte kunnat lyssna in och förmedla sin kunskap, vad vet jag.

Avslutningsvis rekommenderar jag varmt min valda dessert, cheesecaken. Det fanns också Key Lime Pie, Ten Layer Chocolate Cake, Baked Alaska, glass/sorbet och osttallrik.   

Efter ett kort besök ute på däck i ett försök att fånga kvällens sista solstrålar (vilket inte lyckades men den djupblå himmeln var fin den också) så styrde jag stegen mot Princess Arena. Där underhöll Hannah Howie med en uppfriskande mix av musik, sång och humor. En verklig talang!

En toppendag med hög kvalitet rakt igenom. I nästa inlägg berättar jag vidare om stoppet i Montenegro, mitt första besök i landet faktiskt!  

Du som läser detta innan sista juni 2024 kan passa på att dra nytta av en finfin liten rabatt på uppemot 1000 kronor just nu för kryssningar 7 nätter eller längre med Princess Cruises! Varför inte nyttja den på ditt nästa kryssningsäventyr med Sun Princess till exempel? 🙂 Se avgångar med Sun Princess här (affiliatelänk) men även om det mesta går att boka online så måste du höra av dig för att boka just Princess Cruises. (Det går bra att lämna en kommentar här på bloggen så tar jag kontakt).

Vi hörs! 🙂

Kryssningen jag beskriver i denna bloggserie var en pressresa som SeaFun var inbjuden till. Du som läsare kan dock alltid lita på att vi är öppna med såväl positiva som mindre positiva iakttagelser och att alla åsikter är våra egna.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier