Dagen före alla andra kom till Norwegian Bliss

Jag har precis kommit hem från en pre-cruise med nya fartyget Norwegian Bliss, det 16:e i Norwegian Cruise Lines flotta. Fartyget ingår i Breakaway Plus-klassen och tar 4000 passagerare. Norwegian Escape ingår också i denna klass.

Jag åkte redan i onsdags, flög till Amsterdam och åkte sedan transferbuss till Eemshaven vilket tog cirka 2,5 timmar. På vägen dit först fick jag veta att vi endast var 50 stycken VIP-inbjudna gäster som fått förtur att uppleva Norwegian Bliss så det var verkligen exklusivt!

NCL-representanter (i blå västar) mötte upp oss inbjudna i Amsterdam för vidare färd mot fartyget. Foto: Heidi Rovén

Bygghjälm och finslipning

När vi kom fram såg allt ut som en byggarbetsplats; incheckningen skedde i en byggbarack och överallt i hamnen gick det omkring gubbar i bygghjälmar. När jag frågade om jag kunde få gå bort till fartygets för (jag ville fotografera skrovet målat av konstnären Wyland) blev svaret ”ja om du sätter på dig en hjälm”. Var jag ledsen för allt detta? Inte det minsta – tvärtom – jag tyckte det var hur coolt som helst! 😀

Landgången var verkligen annorlunda denna gång! Foto: Heidi Rovén.

Efter jag fotat lite hjälpte en kille i personalen mig vänligt ombord med väskan och tillsammans letade vi upp min hytt som hade balkong och låg på 8:de däck (totalt finns 20 däck).

Så här fin blev hytten efter städning. Så såg den INTE ut när jag kom… Foto: Heidi Rovén.

Här och där målades det och finslipades det fortfarande på de sista detaljerna. Min hytt var inte heller klar, faktiskt blev jag lite besviken, jag hade trott att jag skulle vara den första som sov i den men vilka det än var hade de stökat till rejält. Min stateroom attendant Neal lovade dock att försöka fixa den snabbt så jag lämnade bagaget i hytten och gick på upptäcktsfärd så länge.

På upptäcktsfärd i solgass

Man hade kunnat tro att jag var 16 år och ute på min allra första resa, så ivrig kände jag mig! Men här var jag; en av de absolut första att få upptäcka Norwegian Cruise Lines allra nyaste fartyg – och det var ju nästan samma sak! 😉

Inte mycket var igång när vi kom ombord. Restaurangerna var exempelvis stängda och några i gruppen gick med kurrande magar, själv hade jag som tur var laddat med mat på flygplatsen i Amsterdam. Jag tog en äppeljuice i en automat jag hittade bakom poolbaren och kikade vidare ute på däck. Vädret var strålande, varmt och himlen var klarblå.

Runt poolen var det ekande tomt. Foto: Heidi Rovén.
Finputsningar både här och där pågick fortfarande när vi kom ombord. Foto: Heidi Rovén.

När man går runt på det här sättet, först av alla och medan detaljerna finslipas upptäcker man en hel del man annars aldrig får se. Ett par killar stod till exempel utanför Margaritaville och lagade ett runt hål i däckgolvet. Jag kunde inte låta bli att fråga varför, vad hade hänt?

Bortrövad pelikan

Då fick jag veta att det bara för en stund sedan hade stått en stor pelikan där men att någon officer (eller om det var kaptenen till och med) hade kommit förbi, inte gillat det, och begärt den borttagen.

Otroligt tyckte jag – att en så pass stor grej blir borttagen i sista stund (och att ingen hade tänkt på det förut, att den stod lite i vägen, ”mitt i”, inte var fin eller vad nu anledningen var till att den skulle bort).

Framför de här stolarna skulle det alltså egentligen stått en pelikan. Men han såg visst ut som om han hade fått i sig för många Margaritas, han lutade. 😉 Foto: Heidi Rovén.

När jag berättade detta för några av de andra av bloggarna ombord, skojade jag att de borde ställt dit en flamingo istället, det hade ju passat mycket bättre, och de andra höll med! Sedan spekulerade vi vidare om vilken officer som tydligen hade snappat åt sig pelikanen och nu hade den i sin hytt – vilken grej va, jag log rätt länge åt denna story.

Sökhunden Amy

En annan spännande sak jag fick bevittna var hur schäfern Amy, 7 år, genomsökte fartyget. Noga och under lekfull ledning av sina tyska skötare (företaget hade sitt kontor i Berlin), sniffade Amy igenom varendaste vrå på däck (och förmodligen resten av fartyget också).

Hunden Amy sniffade efter obehöriga ämnen. Foto: Heidi Rovén.
Emellanåt måste det lekas lite också! Foto: Heidi Rovén.

Jag ställde några frågor till skötarna och fick då veta att det var explosiva ämnen man letade efter (men inte hittat några). Detta var tydligen rutin på nya fartyg och något de gjorde även för andra rederier.

Det gick undan på racingbanan! Foto: Heidi Rovén.

På eftermiddagen fick jag chansen att prova go cart-banan (eller e-kart som de kallar bilarna då de tydligen går på el och inte bensin) före de övriga gästerna som skulle gå på först nästa dag i Bremerhaven.

Mer om mitt äventyr på racingbanan i nästa inlägg!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier