soderhavet

Söderhavet, nu? Ja inte att åka till kanske (sommartid är väl enda tiden på året då det är värt att stanna hemma i Sverige ;-)) men väl att börja planera en resa till. Att jag började fundera i dessa banor beror på att det kom ett mail från researrangören Tour Pacific, baserade i Helsingborg och duktiga på resor till just Söderhavet (men också till Australien och Nya Zeeland) – inte minst kryssningar.

Ett av rederierna de säljer, som de också enligt dem själva lär vara ensamma om i Sverige, är Paul Gauguin Cruises. Bara namnet sätter igång min fantasi! Jag vet ganska lite om rederiet men kopplingen mellan namnet och huvuddestinationen känner jag till. Dels genom mina franska konststudier, dels gjorde jag faktiskt ett specialarbete en gång om just den franska konstnären Paul Gauguin.

Hans konst har fascinerat mig och inte minst hans historia. Gauguin reste till Tahiti i sitt sökande efter en ny oupptäckt värld att inspireras av och bosatte sig till slut där 1895. Tahiti är den största av öarna i Franska Polynesien och den som är mest känd, den vi kanske tänker på främst när vi hör Söderhavet. Jag har aldrig varit i Söderhavet eller på Tahiti men jag drömmer om de där svarta pärlorna man bara kan finna där. Det och stränderna, maten, kulturen…

Paul Gauguin Cruises har två fartyg specialanpassade för att kryssa i det varma klimatet, i det grunda vattnet kring öarna. Rederiet har två fartyg, Paul Gauguin och Tere Moana. Paul Gauguin kan ta 320 passagerare vilket betyder att det räknas som ett litet fartyg. Tere Moana tar bara 90 passagerare.

Fördelarna med små fartyg är att de kan nå små hamnar och göra exotiska strandhugg som inte är möjliga för de stora fartygen. Med en besättning nära antalet passagerare (på Paul Gauguin består besättningen av en stab på 206 personer) kan man också räkna med hög servicenivå.

Jag tycker konceptet verkar extremt skönt! Superexotiska vatten med spännande besöksmål, hög service och små, exklusiva fartyg. Och så en avslappnad semesterhärlig attityd på det. Det är nämligen inte alls alla lyxrederier som kräver smoking och långklänning till middagarna och Paul Gauguin Cruises är ett av dem. Istället räcker det med en finare fast avslappnad klädstil, skjorta och byxor lär räcka för män och kjol och blus eller en klänning för kvinnor. På kryssningarnas ”Tahitian Nights” uppmuntras passagerarna att bära polynesisk klädstil (omlottkjol eller polynesisk skjorta).

Som sagt, jag har inte själv kryssat med dem men välansedda Condé Nast Traveler, Readers Choice Awards, har satt dem på 20-i-topp-listan över världens bästa små kryssningsfartyg 15 år i rad, vilket ju borde borga för något.

Andra rederier som man kan hitta kryssningar i Söderhavet med är till exempel Princess Cruises, Holland America Line och Regent Seven Seas Cruises. Jag har för mig att svenskägda Star Clippers hade det också men när jag går in på hemsidan nu hittar jag inte Franska Polynesien som destination,så de har kanske slutat med det eller gör bara ett tillfälligt uppehåll.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier