Dagsbesök i hamnstaden Genua med MSC Meraviglia

Genuina Genua! Längst bort anas ståtliga fartyget MSC Meraviglia. Foto: Heidi Rovén.

Jag sitter här och sörjer lite för jag har precis tagit beslutet att INTE åka på invigningen av MSC Cruises nya fartyg MSC Seaview i Genua. Skrivbordet har redan för höga staplar och faktum är att flygbiljetterna var lite för dyra för att en blixtvisit skulle kännas motiverad. Men vad är väl en bal på slottet…. (jag kommer sitta och gråta stora stackars-mig-tårar här om drygt två veckor)?

Skämt åsido. Det är förstås inte ett dugg synd om mig som kryssat fem gånger redan denna vår (plus hunnit åka till både Danmark, Algarve och Gran Canaria också)! Men mycket vill ha mer och där det händer kryssningsnyheter – där vill jag ju förstås vara! 😉

Hamnstaden Genua

Som tröst tänkte jag ta både mig och er just dit i detta inlägg; till Genua, där invigningsresan av MSC Seaview kommer ta sin början. Jag var nämligen där tidigare i våras med ett annat MSC-fartyg; MSC Meraviglia.

MSC Meraviglia kan ta drygt 5700 passagerare. Det syns, eller hur!

Genua är en känd hamnstad, tillika Christofer Columbus födelseort, vid den italienska kusten. Inte lika snabbt insmickrande kanske som många andra kända italienska pärlor vid Medelhavet men definitivt en stad värd att besöka och som börjar ”vakna” ur ett turistiskt perspektiv.

Hamnpromenaden och området Porto Antico tyckte vi var mysigt. Foto: Heidi Rovén.

När vi angör hamnen är det första vi ser stora fartyg som kommer in jämte oss med superhjältar och seriefigurer på skroven. Våra killar hänger på vår balkong och spanar nyfiket ut. Sedan får vi fart, nu gör vi oss i ordning och beger oss av – vi har en ny destination att upptäcka!

Batman och Stålmannen prydde fartygen som la till jämte oss i Genua. Foto: Heidi Rovén.
Lille Theodor fascinerades av de roliga figurerna på fartygen. Foto: Heidi Rovén.

Matmarknad och textilfynd

Direkt vid terminalen finns gratis shuttlebussar som gör att vi slipper gå den långa sträckan i hamnen. Sedan går vi. Trots att det sett långt ut från fartyget är vi snart i Genuas utkant. Vi letar oss upp längs de vindlande smågatorna och fyndar billiga barnkläder i en textiloutlet.

Bra service med den fria busstrafiken ur hamnområdet. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

På det stora torget Piazza Caricamento råder någon form av matmarknad med stånd från hela världen; stämningen är på topp och vi lockas av än det ena än det andra! Äldste sonen får syn på sockervadd, att säga nej går inte. 🙂

Vi trillade mitt in i ”all världens mat” på ett av de stora torgen i stan! Foto: Heidi Rovén.
Det fanns otroligt mycket gott att frestas av…
Isac ville förstås ha en sockervadd – vilket han fick. Foto: Heidi Rovén.
Vår nöjda sjuåring! Foto: Heidi Rovén.

Lekplatser på rad i Porto Antico

Längre bort i hamnen (området heter Porto Antico) finns stora fria ytor och flera lekplatser. Det blir ett bra häng för oss med barn som har mycket spring i benen och behöver leka av sig. Glass hinner vi också med liksom att jag får syn på en Eataly-restaurang. Det är lite kul för den kända italienska matkedjan finns också representerad ombord på MSC Meraviglia.

Mysiga dagsbesök runt Medelhavet var en stor behållning av kryssningen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Som förälder blir man glad när det dyker upp lekplatser så att barnen kan få leka och springa av sig. Här i Porto Antico, Genua. Foto: Heidi Rovén.
Denna lekplats var delvis skuggad också vilket var bra då hettan plötsligt låg på rätt bra i den varma aprilsolen.
Eataly fanns både iland och ombord – MSC Cruises har ett samarbete med den italienska matkedjan. Foto: Heidi Rovén.

Piratskepp från Polanski-film

När orken börjar tryta beger vi oss tillbaka mot fartyget. På tillbakavägen passerar vi fler lekplatser, ett piratskepp (byggdes ursprungligen för Roman Polanski’s film med titeln ”Pirates”) och även ett akvarium (så tips alltså till alla barnfamiljer som kanske tror de ska stanna ombord på detta kryssningsstopp för att det inte ska finnas att göra för barnen. Fel.)

Dessa hoppborgar kostade några euro att använda. Foto: Heidi Rovén.
Isac började såklart genast drömma om pirater när han fick syn på det mäktiga skeppet! Foto: Heidi Rovén.

Columbus hemstad

Akvariet, Acquario di Genova, ska vara Europas näst största fick jag senare veta. Det såg väldigt snyggt ut och hade inte vi varit så trötta och kön så lång hade vi nog gått in….Vuxnas entré kostade i alla fall 26 euro och barn från 3 år kostade 16 euro.

Genua har Europas nästa största akvarium. Foto: Heidi Rovén.

I Genua finns även ett sjöfartsmuseum vid namn Museo Galata där en del bland annat handlar om Christofer Columbus. Genua var både hans födelsestad och hemort där han bodde fram tills att han som tonåring gick till sjöss och så småningom började sina upptäcktsresor.

En promenad (och snygg sjal inhandlad vid ännu ett marknadsstånd) senare, var vi åter ombord på vårt fina flytande semesterhem där vi direkt begav oss till Marketplace buffet för en sen men välbehövlig lunch.

Där njöt vi av såväl allehanda italienska godsaker som prat om dagen innan vi ägnade resten av eftermiddagen åt att koppla av på däck i det fina vädret (om ni tycker vi ser påklädda ut – tänk på att detta var i april…)!

Familjeselfie på däck på MSC Meraviglia; en glass smakade bra efter den varma dagen iland!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier