Heidi Rovén
Kapten Johnny Faevelen

Vi står och sneglar på de glaserade munkarna i olika smaker (gratis, bara att ta) på Allures The Boardwalk när vi plötsligt hör ett brummande ljud och en röd motorcykel kör förbi oss! Det är kapten Johnny Faevelen som gör en storstilad entré värdig en rockstjärna inför sin frågestund i Aqua Theatre.

Först visas en film på storbildsskärmarna vid vardera sida av scenen som ser ut att var från Royal Caribbeans privatägda destination Labadee, Haiti, där vi ser hur kaptenen iklädd en tuff läderväst kör omkring bland gäster och palmer på stranden :-). Klart kul och såååå Royal Caribbean; alltid med glimten i ögat!

Johnny Faevelen Flankerad av några av de högsta officerarna ombord
Johnny Faevelen flankerad av några av de högsta officerarna ombord

Flankerad av några av de högsta officerarna ombord och fartygets cruise director sätter så frågestunden igång. Publiken får fråga vad de vill och personal går runt med mikrofon så att alla, inte minst kaptenen, kan höra.

En svenska frågar om det är sant att kaptenen har en papegoja och jodå, men den är inte med ombord. Sedan frågar en man: ”hur lång tid tar det att stanna den här båten om ni kör med full hastighet”? Kaptenen svarar då retsamt med en motfråga: ”Först, vilken båt pratar du om???” Vi har 18 livbåtar ombord men Allure of the Seas är ingen båt, det är ett fartyg! 🙂 Svaret är i alla fall 6 minuter vilket säger en del om både hastighet och fartygets storlek…!

Jag passar också på att presentera mig och ställa en fråga från vår son Isac: om kaptenen sitter där på scenen, vem är det då som styr fartyget? Jag berättar också att vi varit ombord förut och att Isac då var uppe på bryggan och fick hålla i fartygets joystick (den som man styr fartyget med) när han bara var 6 månader gammal (!) men att han förstås inte kommer ihåg det.

Heidi Rovén
Jag passar på att ställa en fråga

Kaptenen hälsar oss välkomna och hoppas vi ska trivas och att det ska bli bra artiklar om Allure, sedan skojar han och säger att han fjärrstyr fartyget med en fjärrkontroll (och tar upp telefonen). Det riktiga svaret kommer också 🙂 och han berättar att han faktiskt sällan är fysiskt på bryggan. Dock är den alltid bemannad med minst tre personer som har hand om detta och om det uppstår någon svårmanövrerad situation eller annat så kommer han förstås dit, annars har han många andra dagliga bestyr att ta hand om.

Vi fick också veta att Johnny totalt arbetat 20 år som kapten för Royal Caribbean International innan han för fem år sedan blev tillfrågad om att bli översta befäl på världens största kryssningsfartyg Allure of the Seas. Ett bra val verkar det om eftersom det för ett sådant jobb inte bara krävs sjövana, skicklighet och erfarenhet, utan också charm och social talang. Och gärna förmåga att leka rockstjärna!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier