Allt om dopceremonin i Köpenhamn för MSC Euribia

MSC Euribia namngavs i Köpenhamn den 8 juni 2023. Seafun var ombord redan från Amsterdam ett par dagar tidigare då fartyget la ut på sin jungfrutur med särskilt inbjudna. Under tre dygn fick vi möjlighet att upptäcka fartygets utrymmen och faciliteter, provsmaka maten i specialrestaurangerna, lyssna på intressanta presentationer och inte minst gå en fartygsvisning med miljötema.

MSC Euribia ska vara det mest energieffektiva kryssningsfartyget hittills – drivet av LNG (flytande naturgas) och med en rad olika tekniska lösningar som minskar påverkan på luft- och havsmiljön. Under sin jungfrufärd genomförde MSC Euribia en resa från St Nazaire i Frankrike till Köpenhamn i Danmark med nettonollutsläpp av växthusgaser, tack vare de utsläppsminskningar som bio-LNG möjliggjorde och tillämpningen av ett så kallat mass balance system.

Foto: MSC Cruises.

Genom att köpa 400 ton bio-LNG ville MSC Cruises visa att det är fullt möjligt att kryssa med nettonollutsläpp av växthusgaser. Med detta vill de visa sitt engagemang för användningen av förnybara bränslen och energiomställningsåtgärder i samband med resan mot nollgasutsläpp som ska uppnås till 2050. LNG eliminerar praktiskt taget svaveloxider (SOx) och partiklar helt, minskar kväveoxider (NOx) med 85 % och minskar utsläppen av koldioxid med upp till 20 %.

Foto: Bernard Biger/Chantiers de l’Atlantique.

Till miljöåtgärderna hör till exempel ett avancerat vattenreningssystem, landströmskoppling, lägre utsläpp, optimerat styrsystem, miljövänlig skrovfärg som minimerar algbildning (och därmed bränsleåtgång), avancerad sopsortering, LED-belysning, åtgärder för att minska undervattensljud och smart tillvaratagande på såväl värme och kyla för att minska energiåtgången – till exempel när motorerna genererar värme kan det värma upp poolerna ombord.

Ship environmental tour

På dopdagen fick jag möjlighet att gå en rundvisning av tekniska utrymmen som vanligtvis inte är öppna för allmänheten. Här bjuder jag på några bilder på mig i MSC-overall och hjälm, som jag faktiskt fick behålla som en souvenir! 🙂

Dels fick vi på denna rundvisning besöka kontrollrummet men även nedre rum med bränsletankar, avancerad sopsortering med mera.

Foto: MSC Cruises.

Allt var kliniskt rent och soprummet luktade inte ens illa. Vi fick förklarat hur viktigt det var att soprummet hölls svalt och rent för att inte bakterier skulle börja växa.

Foto: MSC Cruises.

Alla sopor komprimeras för att ta så lite plats som möjligt och någon frågade om MSC sålde skräpet, till exempel sammanpressade plattor med aluminiumburkar, men det gjorde de inte utan det var upp till staden att ta tillvara på. Jag gissar att de snarare får betala för att bli av med sina sopor.  

Foto: MSC Cruises.

När vi gick igenom korridorerna som annars bara är tillgängliga för besättningen, hann jag snabbt kika in i vad jag gissar var ”mässen”; bord, stolar och servering. Hade varit spännande att se mer, hur besättningens hytter ser ut till exempel. Här nedan kan du se en film om MSC Euribia med lite från fartygets ”innanmäte”:

Jungfruresan med nya MSC Euribia

Namngivningsceremonin

På kvällen var det dags för själva namngivningsceremonin, en maritim tradition jag varit med om många gånger, inte minst tillsammans med MSC – faktiskt ända sedan 2006 (så om 3 år har min relation till rederiet 20-års jubileum!).

Fartyget låg still vid kaj sista dygnet i Köpenhamn så jag kunde – precis som jag gjorde under dopet av Norwegian Prima – ta mig iland för att se själva champagneflaskan som skulle markera dopet, liksom ta ett par bilder i det mjuka kvällsljuset.

Det var en underbar kväll och just därför kunde jag inte förmå mig att gå in i teatern för den flera timmar långa ceremonin, även om det inte var alla förunnat, och prominenta gäster till trots.

Sophia Loren, Foto: Ivan Sarfatti.

På plats fanns självklart MSC Cruises ledningstoppar, gudmor Sophia Loren – Hollywood-ikon och Oscarsvinnare – liksom Sarah Grünewald – dansk tv-programledare, skådespelerska och modell – som agerade värd för ceremonin.

Jag bevittnade det mesta från pooldäck medan jag minglade med de andra gästerna, och när det blev dags begav jag mig ut på kaj…

Galamiddag i Colorado River

Efter att Sophia Loren klippt bandet, champagnen flödat ut över fartygets bog och alla applåderat färdigt, var det dags att bege sig in till en läcker galamiddag. Jag hade fått plats vid ett bord i restaurang Colorado River, en av flera huvudmatsaler ombord (à la carte-restaurangerna som ingår).

Galamenyn kan ses här under, personligen valde jag slow-braised pork belly som andra rätt och hälleflundra (halibut) till tredje rätt, vilken var suverän. Första rätten bestod av vit sparris i en lite annorlunda mix med bland annat svarta beluga linser och blodapelsinsemulsion.

Desserten hade det passande namnet Blue Ocean och bestod av bland annat av ett skal av vit choklad samt ett krämigt innehåll med smak av hallon och passionsfrukt, allt på en bädd av ”hasselnötssand” (kaksmulor). En riktigt lyckad middag som dessutom toppades av trevliga samtal och många skratt!

Kvällen slutade dock inte här utan sedan fortsatte festligheterna till långt in på natten. Till exempel spelade den världsberömda franska DJ:n och skivproducenten Bob Sinclar, som stod på ”bron” ovanför promenaden och underhöll. Riktigt kul och bra stämning!

Foto: Anthony Devlin, Getty Images for MSC Cruises.

Fartygsfakta

Detta var crescendot på en resa som alltså hade startat tre dagar innan, och jag kommer att återkomma till att berätta om allt annat jag upplevde ombord också. Så länge vill jag nämna att för den som själv vill uppleva MSC Euribia redan i sommar så stannar hon här i norra Europa, så det är bara att passa på. Avgångarna sker från Kiel via Köpenhamn, Hellesylt, Ålesund och Flåm eller från Köpenhamn via Hellesylt, Ålesund, Flåm  och Kiel.

Foto: MSC Cruises.

Fakta om MSC Euribia

  • Bruttotonnage: 184 011
  • Längd: 331 m
  • Bredd: 43 m
  • Höjd: 73,6 m
  • Passagerarkapacitet: 6 334

Alla foton i detta inlägg – och alla andra på sajten – som inte är märkta med annat, är tagna av mig, Heidi Rovén Scheiderbauer.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier