Dubbla balkonger och italiensk påskmat, vi kryssar med Costa

Under barnens påsklov var det dags igen då vi bokat en veckokryssning med nyaste fartyget från Costa Cruises; Costa Toscana. Vi kryssade från/till Barcelona via Sardinien, Neapel, Civitavecchia, Genua och Marseilles.

Flyget till Barcelona för att där hoppa in i en taxi mot kryssningshamnen börjar nästan kännas som att ta pendeltåget in till jobbet. 😉 Jag tycker denna avgångshamn hör till de smidigaste jag provat i Europa. Taxipriset från flygplatsen till hamnen är fast (39 euro) och allt flyter oftast väldigt smidigt.

Denna gång var det mycket folk vid kryssningsterminalen. Vi har råkat ut för det förut, men ibland är det ju nästan tomt så det är verkligen olika. Vi fick köa men det gick ändå sansat till och de hade ordnat bra med ”fållor” och rep. Vi hade vatten, mackor och godis till barnen också för att undvika gnäll. 🙂

Incheckningen

Fartyget hade sin debutsäsong i Medelhavet för ganska exakt ett år sedan och jag var ju också ombord då på en minikryssning. Efteråt skrev jag en recension av fartyget som finns publicerad här på Seafun.se. Nu var det upp till bevis för Costa om allt skulle vara lika bra igen.

Incheckningen tog lite tid men de hade ändå löst det föredömligt praktiskt. Istället för att behöva stå och köa fick vi en nummerlapp och kunde sedan slå oss ner på den nya terminalens bänkar och scrolla mobilerna tills det var vår tur.

När man checkar in online hemifrån kan man välja ankomsttid. I vårt fall checkade vi in sent så det fanns bara en tid kvar att välja på. Därför visste vi att det inte skulle stämma, att vi skulle komma lite för tidigt och förmodligen få vänta.  

Väl ombord visste jag ju hur hytten skulle se ut då jag hade bott i en balkonghytt förut, dock så hade vi lite av en speciallösning denna gång. Fyrbäddshytterna hade nämligen varit slutsålda (påskveckan är populär) så vi hade två stycken 2-bädds hytter med våra balkonger bredvid varandra istället. I fören!

Våra maffiga balkonghytter

Våra balkonger var stora och hade ett glasat vindskydd framför dörren vilket jag aldrig sett förut. Det bästa var nog ändå att äldsta sonen snabbt kom på att det ju fanns en dörr i väggen mellan våra två balkonger, kunde inte den låsas upp? Sagt och gjort, vi frågade vår stateroom attendant som genast kom och låste upp. Plötsligt hade vi ett stort utomhusområde där vi kunde gå mellan hytterna via balkongerna!

Om du vill veta mer om detta kan du gå till min highlight på instagram som heter Costa Cruises, där ligger en video-story där jag visar runt i hytten och balkongerna. 🙂

Jag gillar verkligen hytterna på Costa Toscana. De har visserligen inte jättemånga hyllor eller skåp för vikta kläder eller saker, men designen är fräsch, ger skön semesterfeeling och badrummen är väldigt praktiska. Och hur många vanliga kryssningsfartyg har det – praktiska badrum?

Ofta är ju handfaten till exempel pyttesmå så det mesta av vattnet kommer på golvet…och så brukar de gå i tråkigt beige, beige, beige. Observera nu att jag inte blandar äpplen och päron, lyxrederier är en annan sak, storlek – och pris. Nu jämför med andra mellanklass-rederier.

Sedan har vi den lite udda duschen. Haha! Den som inte minns eller vet kommer nu får sig en rejäl överraskning och jag gissar att denna roliga ”detalj” kommer uppröra lika många som skapa ett leende eller skratt hos andra: duschen har en glasvägg in till själva hytten!

Japp. Visserligen finns ett draperi utanför i själva hytten som går att dra för, men är du lite exhibitionistiskt lagd (eller en voyeur…) kan du alltså titta på den du delar hytt med medan han/hon duschar. Mittdelen är frostad ska tilläggas men ändå. 😉

Det enda jag inte ger tumme upp för i hytten är kvaliteten på lakanen och kuddarna som jag tycker är för hårda. Lakanen är så grova i strukturen att de känns lite ”noppiga” (och det är inte slitage, det var även så då jag var ombord för ett år sedan).

Vi hade också otur med en otrevlig lukt i hytten de första dagarna tills jag tog mig tid att säga till och fråga om de kunde göra något åt det. Då kom de direkt och fixade det. Jag vet inte vad de gjorde men lukten försvann, så plus för deras lyhördhet och att det var snabbt löst.

Mot Splash Aqua Park

Eftersom jag reste med min familj på denna kryssning var det förstås vattenrutsckanorna som hägrade allra först för barnen. Till och med innan maten! På med badbrallor och iväg! Här var vi glada att vi hade våra hytter på däck 17 för då var det nära ut på däck till pooler och Splash Aqua Park.

Innan middagen hann vi faktiskt med en supersen ”lunch”, eller vad det var. Vi testade den fasta menyn som serveras inne på Il Vigneto Osteria. Charkuterier, jätteräkor med stark sås med mera…så gott! Vi älskar plockmat och charkuterier och här kändes det verkligen att de hade anammat det italienska.

Efter att vi höjt blodsockerhalten kikade vi runt lite och njöt av våra maffiga balkonger – vi hade ju dessutom hytter i aktern vilket är ett riktigt insiderknep det också för att få extra stor balkong! Ett par timmar senare bara var det dags för middag. Vi hade tidig sittning kl 18.30 i restaurang La Maremma på däck 6 vilket angavs på vårt sea pass/hyttnyckel.

Första middagen i La Maremma

Totalt finns sex restauranger som ingår vid middagstid men man kan bara gå till den man blivit anvisad på sitt kort, eller bufférestaurangen La Sagra Dei Dapori (öppen ca kl. 19.30-21.00). Utöver dessa finns även nio restauranger till som kostar extra; från street food vid inomhuspoolen till ett steakhouse i ölbaren Heineken Star Club & Bistro, Sushino, Teppanyaki, fine dining-restaurangen Archipelago mfl.

Den första kvällen i La Maremma åt jag en tunt skivad kalv med tonfiskmousse och kapris till förrätt, havsabborre med svarta oliver, fänkål, ångkokta potatis och vitvinsås till varmrätt samt chokladmousse utan socker till dessert.

Dessutom fick vi en extra tallrik med den italienska kakan panettone och mörk choklad. Det var ju påsk! Jag blev supernostalgisk och glad, panettone blev jag bekant med som ung på resor till Italien och jag älskar smaken. 🙂

Därefter gick vi faktiskt och la oss. Vi hade gått upp kl 04 hemma i Sverige samma morgon, så som det ofta är dag ett på en kryssning är man ganska mör frampå kvällen. Mätta och nöjda styrde vi stegen mot hytten och somnade alla snabbt. 🙂   

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier