Eckerö Linjen vann titeln ”Sveriges bästa färjerederi”

Eckerö Linjens enda fartyg M/S Eckerö, numera vinnare av titeln ”Sveriges bästa färjerederi”.

Vilken smäll! Eckerö Linjen kammade hem priset ”Sveriges bästa färjerederi” när det var dags för årets upplaga av Travel News Awards. Jag undrar vilka som var mest förvånade; redeiet själva eller de som inte vann; Viking Line, Stena Line, Destination Gotland och Tallink Silja?

Nog fick det mig att tappa hakan lite i alla fall, och le. För det var ju roligt att deras hjärtliga attityd var så varm att den vann över ny design och modern teknik. Men säkert har det fällts en och annan elak kommentar kan jag tänka, och några sura miner finns säkert också därute.  

Motiveringen löd i alla fall såhär: ”Kunderna känner att de får värde för pengarna samt berömmer den goda maten ombord. Och uppskattar att allting är genomfört med hög service och ett bra bemötande.”

”Jaha Eckerölinjen, upp till bevis!” tänkte jag och bokade in mig på en testtur. Jag hade ändå haft planer på att åka då de renoverat lite nyligen så nu slog jag två flugor i en smäll.

Avgång från fiskebyn Grisslehamn

Då jag reste själv valde jag denna gång att ta deras buss från Cityterminalen. Det är ju faktiskt otroligt smidigt, och ingår dessutom i priset otroligt nog: 180 kronor kostar kryssning med bussanslutning från en rad olika hållplatser (tror det är över 100!), inget rån direkt och med det låga priset är det många som sätter sig på en buss de knappa två timmarna (1,45 med ett par stopp på vägen) det tar upp till Grisslehamn. Även mitt i veckan då de har underhållning dagligen.

Men tillbaka till min kryssningsupplevelse! Väl uppe i den lilla fiskebyn Grisslehamn fick jag sommarfeeling då minnena välde fram, och tänkte knappt på den envist grå himlen som hängde tungt över mitt och övriga passagerares huvuden.

Det fanns tid att spela in vilket var bra, för en video skulle det ju bli också och ni kan se den här nedan. 🙂

I cruise with "Sweden's best ferry company" - Eckerö Linjen

Visst kryssar jag gärna i Karibien, Medelhavet och varhelst mina uppdrag sätter ner en nål på kartan, men mitt svenskfinska blod klappar även för hemtrakterna. Och när det finns hjärta och en autentisk, välvillig värme smälter jag som smör i solsken. Inga miljoner i världen vinner över det.

Glada medarbetare på ”Sveriges bästa färjerederi”.

Kanske är det exakt så de känner som röstat fram Eckerö Linjen, och tydligen gör rederiet helt rätt. Eller rättare sagt, de har lyckats få in en anda och stämning bland personalen som med lätthet förmedlar detta.

När jag klev över landgången möttes jag av stora leenden från kryssningsvärd Lennart ”Lelle” Eriksson och intendent Jim Danielsson. Den senare fanns även i pappersversion lutad mot en vägg. 🙂

Jim blev min guide för dagen och visade mig runt, mest för att peka ut de områden som renoverats: mattan vid informationsdisken, golvet vid entrén innanför landgången, sofforna intill som fått ladduttag, mötesrum Båtsman som sommartid blir bar med mera.

Ett färjerederi kända sin mat

Vad som inte renoverats och som jag lite smygande lyckades ta mig en titt in i var hytterna. Ren fartygsnostalgi! För den som inte vet är M/S Eckerö från 1979. Jepp! Hon har ett par år på nacken damen, men där har vi också beviset på att ålder inte har någon betydelse om produkten packas rätt!

Förutom ett varmt bemötande och en prisvärd upplevelse är det maten som Eckerö Linjen är omtalade för. ALLA pratar om deras goda mat. Fascinerande eller hur? Här ser man att man inte kan skylla på ett äldre byggt kök eller annat praktiskt för nog måste de nyare fartygen ha alla de bästa förutsättningarna?

Fartygets matfilosofi är att i största möjliga mån använda närproducerade råvaror från småskaliga producenter i Roslagen och på Åland. Men sedan ska de ju också hanteras rätt… Ombord finns fyra matställen; Bistro Byholma, Kafé Käringsund, Buffén Bornholm och à la carte-restaurangen Rospiggen.

Firade med bubbel

I buffétrestaurangen varierar utbudet med årstiderna. Efter vinterbuffén tar en påskbuffé över medan det närmare sommaren dukas upp en skärgårdsbuffet. När hösten närmar sig tar ett viltbord över som sedan byts ut till ett välfyllt julbord. Året avslutas med en speciell nyårsbuffet.

Denna kryssning åt jag lunch i à la carte-restaurangen Rospiggen. Här finns både en à la carte-meny plus en veckans meny. Jag blandade från båda vilket också gick bra.

I en liten hommage till rederiet beställde jag in lite bubbel att börja måltiden med, dessutom tyckte jag det passade bra till min förrätt; en tallrik med skärgårdstapas bestående av skagenröra på åländskt svartbröd, ostpaj och gravad lax. Helt ljuvliga smaker som jag ger 5/5 i betyg!

Måste också nämna att de serverade sitt eget bubbel i några dagar för bara 20 kronor glaset för att fira sin vinst, en festlig start i buffén för gästerna.

Min tjusiga á la carte-lunch

Min servitör Tom (nog har han jobbat på Birka…? Det finns många välkända ansikten ombord!) berättade att hemligheten med den goda gravlaxen var att den hade mer socker än den svenska.

Hovmästarsåsen smakade honung och det rostade (eller om det var smörstekta?) svartbrödet hade härlig krisp som mötte krämigheten i skaldjursröran perfekt! Även ostpajen var sååå god.

Till varmrätt åt jag röding i messmörssås som kom med olika rotfrukter. Också väldigt fin, men kanske lite väl mild i smakerna. Till dessert valde jag hasselnötstartlette med mascarpone och halloncreme, riktigt smarrig och föll mig helt i smaken!

Besöksmål på Eckerö

När vi kom fram till Berghamn på Eckerö gick jag ut på däck. Det ser lite öde ut men jag har rullat av där förut med barnfylld bil och omgivningarna är riktigt mysiga.

Vi har vid tidigare besök åkt runt och gjort stopp vid flera platser här som Eckerö post- och tullhus, Ålands Jakt- och Fiskemuseum, Käringsunds Viltsafari, Gastropub Bodegan och Smart Park. Här nedan kan ni kika på en video som ligger på vårt andra konto Familjeparker (tryck på bilden):

Med Eckerölinjen till Smart Park

Taxfreen besökte jag förstås också ombord innan det var dags att gå av, och priserna var riktigt bra på flera av varorna. Det klagas en hel del har jag sett i olika kanaler på taxfree-priserna, men jag gjorde flera fina fynd, bland annat köpte jag en torr cava (ROY) som kostar 152 kronor på Systembolaget men bara 89 kronor ombord. På nästan alla skyltar har de skrivit ut vad varan kostar på Systemet.

Godiset jag köpte visade sig vara dyrare dock så det gäller att ha lite koll. Barnen fick också roliga läppcerat med smak av kända läsksorter som cola & fanta. 🙂

Fartygsnostalgi med värme – ett vinnande koncept

Så dags att summera! Jag hade en riktigt trevlig tur och kan inte säga annat än att de lever upp till sitt omdöme. Jag vet dem som haft gungiga erfarenheter och säger ”aldrig mer Eckerö Linjen!” – men vädret är ju inte deras fel.

Min pappa och hans vänner vet jag gärna tar en tur upp till Grisslehamn då och då, en perfekt utflykt när man inte har så mycket annat för sig. Mina internationella instaföljare skrev dock skräckslaget (fast med glimten i ögat) när jag hade lagt upp en reel: ”hoppas det inte är DET fartyget du tänkt att vi ska göra en Seafun-resa med?!” 😉

Kanske inte, men vi ”lokalbor” är glada för att det lilla fartyget från detta färjerederi tuffar fram och tillbaka mellan Sverige och Åland, eller hur? 😉 Än har hon mycket att erbjuda och med tanke på hur fullt det var ombord en vanlig tisdag verkar fler hålla med.

Summa summarum: M/S Eckerö erbjuder en härlig dagsdos fartygsnostalgi. Och jag lär åka med dem igen. Ett stort grattis till Eckerö Linjen för vinsten och på återseende!

En kommentar på “Eckerö Linjen vann titeln ”Sveriges bästa färjerederi”

  1. Dålig arbetsgivare lovar ful tid, men i verkligheten. Så när jsgläste mitt kontrakt. Var det 75 procent. Sådom förkunnar definitivt inte detta. När man tacksam nejtill ett annat fultid. Såblir man riktigt upprörd

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier