familjetest birka

Här följer en sammanfattning av helgens kryssning ur familj- och barnperspektiv!

Fartyg

Birka, som vanligtvis gör 22-timmars kryssningar Stockholm-Mariehamn-Stockholm.

Testpersoner

Isac, 3 år med föräldrar.

Tema/figur

Under en långkryssning till Polen och Gotland testade vi Birkas familjekoncept. I sommar har de haft samarbete med minion-karaktärerna från Dumma Mej-filmerna. De knasroliga minionerna är gula och skojiga och barnen måste inte ha sett filmerna för att uppskatta dem.

Lekmöjligheter/aktiviteter

Betyg 3,0

Ett lekrum finns för mindre barn med minirutschkana, liten klättervägg, jättelego, kuddhav och skärmar med spel. En tv finns också men någon film var aldrig på de gånger vi var inne i alla fall. Kuddarna såg lite solkiga och trasiga ut, och en stor Dumbo-elefant som vi vill minnas att man tidigare kunde ”åka på” gratis (ni vet en sådan av typen som brukar finnas i shoppinggallerior som man stoppar en 10-krona i) stod nu still med en avryckt sladd hängandes på golvet. Det näst intill obligatoriska bollhavet finns inte heller på Birka, jag hörde att det togs bort för ett antal år sedan då man resonerade att familjer inte hörde till målgruppen. Isac var glad ändå och busade runt med det som fanns. Väggarna är färgglada och rullgardinerna för fönstren har roliga djungel/djurmönster. Toaletter finns precis utanför. Utöver ett aktivitetsrum för knattarna i konferensavdelningen där man såg på film, pysslade m.m. fanns inget av allt det vi sett hos Viking Line och Tallink Silja på Östersjön i sommar: ingen hoppborg, dockteater, bollhav, leksaksrum etc.

Aktiviteterna är uppdelade för knattar och ungdomar. Eftersom Isac är 3 kan vi bara uttala oss om knatteprogrammet, som vi tyckte haltade lite i tid och spridning. Antingen krockade aktiviteter med vår middagstid (med små barn väljer man den tidiga sittningen och efter middagen var i alla fall Isac för trött för att se filmen som visades kl 21) eller så fanns ingen aktivitet när vi var vakna och Isac var som mest pigg och aktiv (till exempel dag ett innan vi kom fram till Gdynia kl 11.30). Det som fanns och som vi testade var dock jättebra. Exempel på Birkas knatteaktiviteter är godisbingo*, pysselverkstad, dansbus, designstudio*, ansiktsmålning* och skattjakt* (aktiviteter märkta med * kostade). Supergulliga ledare och både på välkomstträffen liksom avslutningen bjöds det på barncocktail och snacks.

Mat och dryck

Betyg 3,5

På Birka kan man välja mellan att äta på caféet, i buffén eller i à la carten (där det även finns en bistrodel). På vår långkryssning ingick maten så vi behövde aldrig tänka/välja. Första kvällen fick han köttbullar med mos (väldigt gott och vällagat, dock sa ingen något om all sås som köttbullarna badade i…krävdes en hel del övertalning där för att få Isac att testa). Dag två hade de suveräna lekledarna ordnat en knattemiddag som också ingick och som föräldrarna inte behövde vara med på. Då serverades efter vad vi fick veta sådant som korv, hamburgare etc samt glass till efterrätt – mycket poppis! Dag tre fick Isac stekt lax med kokt potatis, bra det också. Dock erbjöds lite konstiga förrätter (hur många små barn äter en toast med skagenröra?) men vi hoppade helt enkelt över dem. Mörk bitter chokladmousse var inte heller en barnefterrätt så där undrar jag hur de tänkte, dock fanns ju alltid vaniljglass att få och det går ju alltid hem. Vanligtvis kostar för- och efterrätterna för barn 30 kr och varmrätterna 65 kr. I buffén äter barn under 5 år gratis och för halva priset mellan 6-15 år (vilket betyder 147,50 kr på en lördagskryss vid förköp).

Service/personal

Betyg 5,0

Mycket trevlig personal ombord. De tre lekledarna Adam, David och Sanna var toppen! De söker kontakt med barnen, vinner barnens förtroende, är intresserade och engagerade. Helt rätt personer på rätt jobb! De borde fått mer utrymme bara tycker jag för sina aktiviteter.

Bad

Betyg 4,0

Birka är unika med sitt sol- och pooldäck med glastak som kan tas av vid bra väder. De artificiella solarna har den mesta UV-strålningen bortfiltrerad men det är varmt och skönt (även om man ska skydda sina barn från att titta direkt in i det starka ljuset). Stora poolen är populär och ingen under 18 bryr sig det minsta om skyltarna om att man inte får dyka. Här görs bomben glatt mitt över alla andra som simmar! För små barn är det bäst att hålla sig i en av de två lugnare och varma jacuzzina. Bastu finns i omklädningsrummen. På en vanlig kryss kostar det 200 kr/vuxen, 100 kr/barn men på denna långkryss fredag – måndag kunde man betala 300 kr/vuxen, 150 kr/barn för hela kryssningen.

För vuxna

Betyg 4,0

Aqua Spa för den som gillar behandlingar, bad och bastu. Taxfree-shopping för den som vill passa på att bättra på barskåpet (och garderob och badrumsskåpet!) där hemma. Birka har dels en outlet-butik, dels en stor taxfreeshop – samt nu sommartid en särskild sommarshop med kläder och lite annat smått och gott. Förstås även dans, musik, barer (även om jag inte tycker man ska hänga i de sistnämnda på en familjekryss!).

Isacs upplevelse

Betyg 5,0

När jag frågade honom om vilken figur som varit roligast i sommar; Mumin, Ville Viking eller minionen Jerry så svarade han Jerry. Å andra sidan svarade han Ville Viking efter den förra kryssningen så – utan att jag vill undergräva hans svar – så tror jag att en treåring nog kan fungera så att det som är mest färskt i minnet kommer upp som svar först! Inget tvivel dock om att han hade kul. På de andra fartygen har han inte alltid ens förstått lekarna, här var han helt med på noterna och väldigt engagerad i både skattjakten och dansbuset. Fast frågan är om inte lekledaren Sanna var minst lika poppis som Jerry :-). Det där att bonda med barnen är inte att förringa för ett vinnande barnkoncept!

Tips

Bli Birka Club-medlem. Kostar inget men ger rabatter och förmåner.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier