barnskoj cinderella

Här kommer en sammanfattning av familjens sommartest av Viking Cinderella!

Fartyg

Viking Cinderella, 22-timmars kryssning Stockholm-Mariehamn-Stockholm.

Testpersoner

Isac, 3 år med föräldrar.

Tema/figur

Kryssningen gick ut på att testa Viking Lines sommarkoncept för barn. Figuren som barnen kan möta ombord heter Ville Viking och är Viking Lines egen-påhittade skeppskatt. Att det inte är en känd figur (som Mumin, Bamse eller Shrek) bryr sig inte barnen om. Ville är snäll, mysig, glad och festlig.

Lekmöjligheter/aktiviteter

Betyg 4,5

Hela konferensavdelningen är ambitiöst omvandlad till ett färgsprakande Knatteland. I taket hänger någon slags klippt kamouflagenät som ger djungelkänsla, väggarna är täckta av färgglada tyger och glittriga fjärilar och på golvet i entrén finns ett projicerat digitalspel barnen kan hoppa på. Det finns lektält, ritrum, legobord, hoppborg och små plastbilar att åka på för de minsta. Ett rum är dedikerat för dockteater med mysigt ”hav” av mjukisfigurer att sitta bland medan man tittar. Minus för att godis och leksaker i massor är uppställda mitt i alltihop vilket stressar både barn (som vill ha allt) och föräldrar (som inte vill ha något). De minsta förstår ju inte heller att just detta inte får lekas med innan man betalat. Att ”åka” Blixten Mc Queen-bilen kostar 1 euro (liknande automat på Galaxy var gratis, gnissel ingick :-)). Toaletter finns i anslutning. Även dricksvatten med muggar. Det finns också ett bollhav intill nöjescaféet med en Ville Viking skärm som var av (ur funktion?) och två dataspelsbord som också var av (eller ur funktion?).

dockteater och ville

Aktivitetsprogrammet är späckat, trevligt och varierat. Utan direkta luckor dock så vi blir försenade till vårt bokade middagsbord på kvällen och skippar lunchen dag två för att hinna träffa Ville Viking. Nyheten Abs Show Kidz har åldersgräns 5-9 år. Flera aktiviteter är godisrelaterade. Lite torftiga priser i tävlingen ”gissa godisantalet i en burk”; vinnaren fick två påsar Ahlgrens bilar, övriga en handfull godisar.

Mat och dryck

Betyg 5,0

Cinderella har många matalternativ (buffé, à la carte, tapasbar, Ella’s och Skärgårdskrogen som just nu båda har Paolo Roberto-meny och en caféteria). Barn under 5 år äter gratis i buffetrestaurangen och från buffébarnbordet i à la carte-restaurangen Food Garden (stort plus för den servicen, fräscht och bra utbud).

Service/personal

Betyg 3,0

Vissa mer på rätt plats än andra men generellt trevlig personal och bra bemötande.

Bad

Betyg 3,0

Vid bra väder öppnas en barnpool på däck 12 mellan kl 12-15. Cinderella har också en fin och stor spaavdelning med jacuzzi, ångbastu, kallpool, hydraterapipool, bastu, hälsobar och spashop. I entréavgiften (199 kr vid förköp) ingår en badritual med Kerstin Florian-produkter. Åldersgränsen är 12 år, för behandling måste man vara minst 15 år. Jag har tidigare certifierat en av Cinderellas spachefer med diplom från Spabanken.

För vuxna

Betyg 4,0

Spa-avdelningen och taxfree-shoppingen. Terapeuterna ombord är duktiga och Kerstin Florian-behandlingarna håller hög klass, dessutom är det havspriser på både behandlingar och produkter. Missa inte heller deras Quality Outlet-hörna i shopen mitt emot nöjescafét. Just nu har de dessutom ytterligare 60 % rabatt på de redan låga priserna! Jag spanade snabbt in mig på en snygg rugbytröja från Gant för cirka 200 kronor (vanligtvis kostar de ju närmare 1000-lappen), men så fanns den tyvärr inte i min storlek. Typiskt. Men man kan alltså göra fynd.

Isacs upplevelse

Betyg 5,0

När vi kom in i hytten utbrast han genast ”Åh vad fiiint!” (…alltså, han är tre :-)). I Knatteland var han helt i extas, att hoppa på den projicerade groddammen och stampa på grodor var urkul och vid dockteatern satt han som klistrad. Ville Viking blev en favorit, oj vad de kramades! När vi åkte hem sa han att han ville kryssa igen med Ville Viking. Isac älskade det.

Min upplevelse

Betyg 3,5

Ville Viking var kramgo, mysig och jag gillade att han gick runt och ”dök upp” ofta så att han fanns tillgänglig för barnen. Isac ville hålla hans hand, kramas och så vidare och blev aldrig bortmotad eller så, det fanns tid. Rolig var både dockteatern (gjord som en rockshow, de har ju musik- och danstema ombord för barnen) och att man kunde klä ut sig och få ta sitt idolfoto med Ville Viking. De charmiga fotona gick att köpa efteråt, alldeles för dyrt, men vi köpte förstås ändå. Däremot att exponera barnen för så mycket popcorn, läsk, godis och leksaker i lekområdet kändes taskigt – både mot barn och föräldrar. Det ledde bara till bråk och frustration.

En sista sak måste nämnas som hände strax innan vi skulle gå av och som tyvärr gav riktigt dålig slutkänsla. En man som jobbade i taxfreen höll i prisutdelningen till tävlingen ”gissa antalet godisar i burken”. Han och Ville Viking läste upp namnen på dem som gissat närmast. När de drog namnet på en lite större flicka (LITE större, hon var fortfarande ett barn) och hon skulle komma fram säger han högt något i stil med ”ja du kan ju också hångla lite med Ville Viking”. HÅNGLA! Han använde ordet HÅNGLA! Och detta framför småbarn och deras föräldrar! Jag visste inte vad jag skulle ta vägen, det vände sig av obehag i magen på mig. Osmakligt, olämpligt och otroligt dålig pr för Viking Lines barnkoncept.

Tips

Bli medlem i Viking Club. Kostar inget men ger rabatter och förmåner.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier